Ekonomi Bankalarla aynı gemideyiz

Bankalarla aynı gemideyiz

30.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de likidite sıkıntısının yaşandığını ifade ederken, bu nedenle iş dünyası ile bankalar arasındaki diyaloğun önemine dikkat çekti. Türkiye Bankalar Birliği yönetimini şehirde ağırladıklarını belirten Burkay, finans sektörünün durumunu ise Bursalı iş adamlarına anlattığını söyledi.

Bankalarla aynı gemideyiz

Türkiye’de yılın ikinci yarısından itibaren döviz kurlarında önemli artışlar yaşandığını, enflasyonun yükseldiğini, bu nedenle finansmana erişimin pahalı ve zor hale geldiğini belirten Burkay bankalara çağrıda bulundu. Burkay, “İşletmelerin üretim maliyetlerini düşüren firmaların finansmana erişim kolaylığı sağlayan düzenlemeler, iş dünyasının moral ve motivasyonunu artırıyor.

Haberin Devamı

Bu noktada aynı gemide yol aldığımız finans sektörü ile ekonomimizin bel kemiği olan reel sektörümüzün bu zor günlerde diyalog kanallarını açık tutmaları her zamankinden çok daha önemli ve anlamlı. Reel sektörümüze sağlanan destekler, üretimin, istihdamın ve ekonomik büyümenin de anahtarıdır.

Bugün birçok firmamızın önünde keskin bir viraj bulunmaktadır. Bankalarımızın bu süreçteki tavrı virajın sağlıklı bir şekilde dönülmesinde belirleyici rol oynayacaktır” diye konuştu.

Yerli otoda adres belli

İbrahim Burkay, Bursa’nın gerek üretim tecrübesi, gerekse de insan kaynağıyla otomobil üretiminde ihtiyaç duyulan yetenekleri bünyesinde barındıran güçlü bir kimliğe sahip olduğunu dile getirdi. Burkay, “Yerli otomobilin üretimi için 5 firma konsorsiyum kurdu. TOBB % 5’le ortak oldu. Yerli oto üretilecekse; buna en layık merkez, bilgisi, tecrübesi ve gücüyle Bursa’dır” dedi.

Haberin Devamı

Sağlık serbest bölgesi

BTSO Başkanı Burkay, Bursa’nın turizm alanında da büyük potansiyeli bulunduğunu, hem tarihiyle, hem de kaplıcalarıyla öne çıktığını dile getirdi. Bursa’da kaplıca ve sıcak suyun olduğu bölgeye sağlık serbest bölgesi kurulması yönünde bir çalışma yaptıklarını ifade eden Burkay, “Vergi muafiyeti getirip yabancı yatırımcı bu bölgeye çekilebilir. Hong Kong, Dubai ve Singapur’da bunların örneği var. Marmara Bölgesi havzası bu konuda önemli nokta. Zaten Sabiha Gökçen’e inen biri İstanbul’dan daha rahat Bursa’ya ulaşabiliyor. Türkiye, sağlık turizmden 2017’de 7 milyar dolar gelir elde etti. Bu tip projelerle rakam rahatlıkla 35-40 milyar dolara çıkar. Ticarete büyük katkı sağlar” dedi.

Yazarlar