Ekonomi Barbaros buldu Fatih sefere çıktı

Barbaros buldu Fatih sefere çıktı

31.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Enerji Bakanı Dönmez Türkiye’nin enerjide yerlileşme hamlesinin en büyük adımını atarak ilk defa kendi gemisiyle derin deniz sondajını başlattığını duyurdu. Barbaros gemisinin bulduğu noktada bugün Fatih sondaj gemisi petrol ve doğalgaz için kuyu açıyor.

Barbaros buldu Fatih sefere çıktı

Türkiye için millileştirilen ilk sondaj gemisi Fatih yola çıktı. Türk donanması korumasında Akdeniz’de enerji kaynaklarını tespit edecek olan gemiyi törenle uğurlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Gemiye Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik eşlik ediyor. Herhangi bir güvenlik riski söz konusu değil ama bir taciz olması durumunda Deniz Kuvvetleri gerekeni yapacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Dönmez, Türkiye’nin ilk milli sondaj gemisinde incelemelerde bulundu. Gemiye helikopterle gelerek bilgi alan Dönmez, şunları söyledi:

“Yaklaşık 50 yıllık deniz sondajcılığımızda, uzun zamandır emek harcadığımız enerjide yerlileşme hamlesinin en büyük adımını atarak ilk defa kendi gemimizle derin deniz sondajını başlatıyoruz. Barbaros Hayrettin Paşa gemimizle 5-6 yıldır devam eden sismik araştırmaların konunun uzmanları tarafından analiz edilerek karar verilmiş olan Antalya’dan yaklaşık 100, Alanya’dan yaklaşık 65 kilometre mesafede lokasyonu tespit ettiler. Adını Alanya-1 kuyusu adı verildi. İnşallah yarın bahsedilen yerde sondaj başlamış olacak.”

Her şey hukuka uygun

Geminin özellikleri hakkında bilgi veren Dönmez, “Fatih, 6. nesil dediğimiz üst düzey teknolojiye sahip bir gemi. Yaklaşık 12 bin metre derinlikte yani çok yüksek basınç altında dahi deniz sondajı yapabilme kabiliyetine sahip, çift kuleli tasarımıyla hem asıl hem yardımcı işlerin aynı anda yapılma imkanı sunuyor. Her iki kule de sondaj ekipmanlarıyla donatıldı” dedi.

Haberin Devamı

Dönmez, “Bütün operasyonlarımızı uluslararası kural ve düzenlemelere göre gerçekleştireceğiz. Canlılara hiçbir zarar vermeyen çevre dostu bir teknoloji kullanacağız” diye konuştu.

Doğu Akdeniz’deki enerji mücalelerine de değinen Dönmez, şöyle konuştu:

“Adımlarımızı her zaman hukuk çerçevesinde attık. Tek taraflı, gayrimeşru ve Türkiye’nin hakkını engellemeye yönelik adım atmaya tevessül edenlere, uluslararası hukuktan doğan haklarımızı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin haklarını sonuna kadar her platformda koruyacağımızı bildirmek isterim. Bizim hiçbir kimsenin kaynağında gözümüz yok. Tek derdimiz kendi hâkimiyet alanımızdaki her bir karışın zenginliğini milletimizin hizmetine sunmak.”

Fatih’in donanma tarafından 7/24 korunduğunun anımsatılması üzerine Dönmez, “Gemiye Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik eşlik ediyor. Güvenlik riski söz konusu değil ama bir taciz oması durumunda Deniz Kuvvetleri gerekeni yapacaktır” dedi.

PETROL VE GAZ UMUDU BÜYÜK

Haberin Devamı

Alanya-1 kuyusundaki çalışma yaklaşık 150 gün sürecek. Bakan Dönmez, “Hedef yılda 2 sondaj kuyusu açmak. Ümit ediyoruz ilk sondajda doğalgaza ve petrole rastlarız.Umut yüksek”dedi.

5500 METREYE İNİLECEK

Alanya-1 ultra derin deniz kuyusu, Türkiye’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi dahilinde, kıyıdan 60 mil uzaklıkta. 2.541 metre su derinliği, 5.500 metre toplam derinlikte tasarlanan Alanya-1 kuyusuna ilişkin proje tasarımının tamamı TPAO’nun Türk mühendisleri tarafından yapıldı.

İKİNCİ SONDAJ GEMİSİYLE DENİZDE AĞIRLIK ARTACAK

Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında Türkiye’nin hidrokarbon rezervlerinin ekonomiye kazandırılması, enerjide tam bağımsız hale gelinmesi ve her geçen gün artan enerji ihtiyacının önemli bir bölümünün yerli kaynaklardan karşılanmasını temel hedef kabul ettiklerini belirten Dönmez, şunları söyledi:

“Önce Barbaros Hayreddin Paşa, ardından Oruç Reis ve Fatih ile arama ve sondaj çalışmalarındaki dışa bağımlılığımıza büyük ölçüde son verdik. Sonrasında, yerli ve yabancı mühendislerimizin ortak çalışmasıyla, gemilerimizi teknolojinin en gelişmiş cihazları ile donatarak tüm bu hazırlık sürecini tamamladık. Barbaros Hayreddin Paşa ve Oruç Reis Gemilerimiz sadece Akdeniz’de değil, Karadeniz’de de durmaksızın çalışıyor. Bugün Fatih gemimizin katılımıyla bu çalışmalar daha da derinleşerek hız kazanacak. İkinci sondaj gemimizi de portfoyümüze katıp, denizlerdeki ağırlığımızı daha da artıracağız.”

Haberin Devamı

Dönmez, “İnşallah yakın zamanda Mersin’de bir sığ deniz sondaj çalışmasına da başlayacağız. Türkiye, enerjide bağımsızlığı kendisine temel hedef olarak koymuştur. Bizi bu hedefimizden hiçbir güç vazgeçiremez” dedi.

Barbaros buldu Fatih sefere çıktı

DENİZALTISI VE HELİKOPTERİ VAR

Yurtdışından satın alınarak Türkiye’nin envanterinde bulundurulan, derin denizlerde sondaj yapabilme becerisine haiz ilk sondaj gemisi Fatih ile Akdeniz’de derin deniz sondajlarını milli olarak gerçekleştirme imkânı elde edildi. 229 metre uzunluğa, 36 metre genişliğe, 64 metre kule yüksekliğine sahip gemi, 3600 metre su derinliğinde toplam 12.200 metre sondaj yapabilme kapasitesine sahip. Bakanlık yetkilileri, 6. nesil olan geminin modernizasyon çalışmaları neticesinde emsalleri arasında lider konumda olduğunu belirtiyor. Çevreci operasyon yapabilen Fatih Sondaj Gemisi; çift kuleli tasarımı sayesinde eş zamanlı 2 sondaj operasyonunu daha hızlı ve ekonomik sürdürebiliyor. Gemi, deniz tabanını gözetleyebilen uzaktan kumanda edilebilir iki su altı robotik denizaltı aracını bünyesinde bulunduruyor. 2 helikopter ve 3 destek gemisine sahip olan Fatih’te 210 personelin çalışıyor. Gemi, 6 metrelik dalgada dahi bulunduğu konumdan en fazla 50 cm sapıyor.

Yazarlar