Ekonomi ‘Barış Suyu’ iki şirketi mahkemelik etti

‘Barış Suyu’ iki şirketi mahkemelik etti

27.07.2009 - 00:44 | Son Güncellenme:

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin susuzluk problemini çözmek için 13 yıl önce ilk adımı atılan ‘Barış Suyu Projesi’ kapsamında geliştirilen ‘Yüzen Boru Hattı’ buluşunda Alarko ve Dizayn Grup arasındaki anlaşmazlık mahkemeye taşındı

‘Barış Suyu’ iki şirketi mahkemelik etti

Alarko Holding’in gazetelere verdiğ, ‘Dizayn Grubu’nun bu projeyle alakası yok’ ilanları üzerine Dizayn Grup Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mirmahmutoğulları, Kıbrıs’ta bir toplantı düzenledi. Mirmahmutoğulları, “Asıl proje sahibi biziz” dedi.
Su sıkıntısı yaşayan ülkelerin sorununu çözmek amacıyla 1996’da yüzen boru hattı buluşunu gerçekleştiren ve telifini alan Kemal Gürbüz Orun’a, ‘Beyin göçüne karşı beyin gücünü destekliyoruz’ projesiyle destek verdiklerini belirten Mirmahmutoğulları, Orun’dan projenin bütün haklarını satın aldıklarını kaydetti. Buluşun tanıtımı için Orun’un Alarko’nun da içinde olduğu firmalara sunum yaptığını belirten Mirmahmutoğulları şöyle dedi: 

‘Alarko’ya güvendik’
“Alarko’da bu projenin içinde yer almak istediğini belirti. Biz, Alarko ve TML yabancı ortaklarla bir konsorsiyum kurduk. Alarko kara, TML deniz, biz de boru üretimi tarafını gerçekleştirecektik. Alarko büyük olduğu için güvenerek pilot firma seçtik. Ama insan jest yaptığına pişman edilir mi?”
Mirmahmutoğulları, “Alarko, pilot firma olduğu için projenin detaylarını sunduk. Ancak Alarko, 2004’te patenti bizde olan projeyi geliştirerek yeni bir patent başvurusunda bulundu. Buna dava açtık. İkinci davamızı ise 2008’de konsorsiyum ihlaline yönelik açtık. Son davayı ise Alarko’nun aldığı patentin iptaline yönelik olarak açtık. Bizi mağdur ettiler” diye konuştu.