Ekonomi Başarı tutkuyla gelir

Başarı tutkuyla gelir

16.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Hayat boyu öğrenmeye inanan Umur Kırtasiye Genel Müdürü Berna Acar, “Farklı kültürler hayata değer katar” diyor. Acar, başarının tutku ve aşkla bağlantılı olduğu görüşünde

Başarı tutkuyla gelir

Berna Acar makine mühendisliği okumaya başladığı zaman, bölümdeki 5 kadından birisiymiş. “Erkeklerin yaptığı bir işi yapabilme hırsı ile mühendislik eğitimi aldım” diyor. Mühendislik eğitiminin kendisini dönüştürdüğünü, her ne kadar mesleğini yapmasa da eğitimin ve kendisine kattıklarının onun için çok önemli olduğuna değiniyor. Pazarlama alanına olan ilgisini keşfettiğinde, bu alana yönelmekten çekinmemiş. Yeni alanlara girmek konusundaki cesareti öğrenme azmine bağlıyor. “Çok fazla konuya ilgim var bunlardan biri yeni işim olabilir” diyen Berna Acar ile çok keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Haberin Devamı

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliğini tamamladıktan sonra tasarım mühendisi olarak iş hayatına başladım. 1996’da Londra’ya taşındım, çalışırken bir yandan da Middlesex Üniversitesinde Proje Yönetimi ve inovasyon yüksek lisansı ile Lincoln Üniversitesinde MBA eğitimi aldım. 2004 yılında Türkiye’ye döndüm ve mühendislik üzerine aldığım pazarlama ve işletme eğitimlerine iş tecrübelerimi de katarak pazarlama alanında çalışmaya başladım. Boyut Yayın Grubu’nda proje yöneticisi olarak başladığım sorumluluklarıma proje direktörü olarak devam ettim. 2006 yılında Umur Basım ve Kırtasiye’de çalışmaya başladım, 2 yıldır aynı grupta Umur Kırtasiye’nin Genel Müdürlüğü’nü yapıyorum. Hayat boyu öğrenmeye inanıyorum, çok fazla konuya ilgi duyuyor ve yeni alanlara girerken teknolojiden fazlasıyla faydalanıyorum.

Haberin Devamı

Yönetici kadın olmak hakkında doğru bilinen yanlışlar nelerdir?

Yönetici kadın da öncelikle bir insan ve diğer yöneticilerden çok farklı değil. Benim gördüğüm en önemli fark kadınların daha multi-task olmaları ve bunu çalışma arkadaşlarından da beklerken biraz fazla talepkar olabilmeleri.

Herkesten farklı düşün

Sektörünüze girecek bir girişimci ve yeni mezuna önerileriniz nelerdir?

Sadece benim çalıştığım sektöre değil herhangi bir işe başlayacak herkese önerim işlerine tutkuyu katmaları, katamıyorlarsa da tutkuları nerede ise onu bulmaları. Başarı, iyi eğitim, tecrübe, iyi planlama, hatalardan öğrenme, örnek alma, iyi bir iş alanı seçme, finansal olarak iyi modelleme gibi birçok unsura bağlı ama ben işi aşkla, tutkuyla yapmayınca tam bir başarı geleceğine inanmıyorum. Bir de işinin en iyisi olmak, değişen trendleri teknolojileri takip etmek, herkesten farklı düşünebilmek, bunu nasıl daha iyi yaparım demek önemli başarı faktörlerinden.

2030 senesinde sektörünüz nasıl değişecek?

Kırtasiye ve ofis ürünleri sektöründe pazarda ciddi bir konsolidasyon bekliyoruz. Tüm dünya çok hızlı bir değişimin içinde, 2030 yılını kestirmek çok zor ama fütüristleri dinler, çevremizde bugün olanlara bakarsak benim öngörüm az sayıda marka ve firma kalacağı, işin önemli bir oranda online satış kanalları üzerinden yürüyeceği, kişiselleştirilmiş kırtasiye ve ofis ürünleri pazarının çok büyüyeceği, tüketici sipariş edince üretilip gönderilecek (on-demand) üretimin artacağı, bazı ürünlerde pazarın küçüleceği ve yeni ürünlere ihtiyaç duyacağımız yönünde.

Haberin Devamı

12 saat çalışıyor

Bir gününüz nasıl geçiyor? Gün kaçta başlıyor, kaçta bitiriyorsunuz işi?

Saat 6’da kalkarım, 7:30 gibi ofiste olurum, günüm daha çok ofiste, zaman zaman da üretim ve müşteri ziyaretlerinde geçer. Akşam 7:30-8:00 gibi evde olurum, kalan vaktimi çocuklarımla ve eşimle geçirmeye gayret ederim. Akşam kalan vakitlerde, seyahatte, hafta sonu her boşlukta mutlaka ilgi alanlarıma göre yeni şeyler öğrenmeye ayırırım. Bilim kurgu dizilerini, online eğitimleri, iş ve strateji ile bilim kurgu kitapları çok severim.

Çocuklarınıza ne kadar vakit ayırıyorsunuz?

İki çocuk annesiyim, oğlum İhsan Batu ve kızım Defne. Çocuklarla akşamları birkaç saat görüşebiliyoruz, hafta sonları hep birlikte vakit geçiririz, olabilen en çok vakti hep çocuklarıma ayırırım. Ben de çalışan bir anne babanın çocuğu olarak zorlukları biliyorum ama yine de çalışan, üreten anne olmayı tercih ediyorum.

Haberin Devamı

Şu an bu işi yapmıyor olsaydınız ne yapıyor olurdunuz?

Herhangi bir iş yapabilirim. Çok fazla konuya ilgim var bunlardan biri yeni işim olabilir. Yeni marka yaratmak, e-ticaret, pazar yerleri ve doğal yaşam en son ilgi alanlarımdan.

Şu an hangi kitabı okuyorsunuz?

En son Game of Thrones serisini okudum, çok kitap okurum. Kitap dışında yeni ilgi alanım online eğitim, Udemy’de bir çok kursu aldım fırsat buldukça yeni alanları öğreniyorum.

Otlu Yumurtadan mutluluk çıkarıyor!

15 dakika herkesi mutlu edecek bir mutfak tarifiniz var mı?

Benim çok sevdiğim ve basit bir tarif, herhangi bir yeşillikle yapılabilen Ege usulü otlu yumurta.

Hayatınızın dönüm noktası ne idi?

Eşim ile tanışmam hayatımın en önemli dönüm noktasıdır.

İşte sizi çıldırtmak için ne yapalım?

Haberin Devamı

Yavaş olmanız ve yaptığınız şey için çaba göstermemeniz yeterli.

İşte kilitlendiğinizi hissettiğinizde ne yaparsınız?

Derin nefes alır, konuya ara verir, alternatiflere bakar, sakin kafa ile yeniden düşünürüm.

E-kitap mutlaka!

Çantanızda olmazsa olmaz ne var?

Telefonum, rujum, e-kitabım.

Sabah çay mı kahve mi?

Bazen çay, bazen kahve.

Gizli kahramanız kim?

Sanırım çok şanslıyım, annem, babam ve eşim en önemli gizli kahramanlarım.

Hedeflerinizi nasıl koyarsınız?

Hayal kurar, kurduğum hayallerin bazılarını somut hedefe dönüştürürüm. Kısa dönem hedefleri seviyorum.

20 yaşına dönseydiniz neyi farklı yapardınız?

Bugün olduğum yerden memnunum.

Binyaprak nedir?

Kız kardeşim! Biz çalışma hayatında birbirimize destek olmak için BinYaprak’ta hep bir arada olan kadınlarız. Dijital işte kız kardeşlik networküyüz. İlham veren İlk Yapraklarımız, bize destek olan İlham Veren Şirketlerimiz, aklımızdaki soruları cevaplayan ve cesaret veren kadınlarımız, kadının iş hayatında yükselmesi için ben de varım diyen erkeklerimiz ile 10 bin üyelik ‘ilham ve destek platformuyuz. Hikayenin ve tecrübenin biricik olduğuna inanıyor ve seni çok merak ediyoruz!