Ekonomi Başarının anahtarı teknoloji

Başarının anahtarı teknoloji

10.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Toksöz Grup Yönetim Kurulu Danışmanı Yaprak Metin, “İletişim becerilerini, araştırma becerilerini ve en önemlisi sınırsız öğrenme becerilerini kuvvetlendirmelisin” diyor

Başarının anahtarı teknoloji

Bu hafta da sizi İlkYapraklarımızdan Yaprak Metin ile tanıştırmak istiyoruz. Kendisini, “Ben teknik bir insanım” diye tanıtan Yaprak Metin, alaylı bir yazılımcı. Başarmanın, başarının peşinden gitmenin ve birilerini de başarılı olmaya sürüklemenin kendisi için çok önemli olduğunu dile getiriyor. Eşi ile birlikte kurdukları şirketle birlikte, sektörler arası geçiş yapmaktan asla korkmamış olması bizim en sevdiğimiz yönlerinden biri. Danışmanlık kariyerinin kendisi için büyük bir dönüm noktası olduğunu söylemeden edemeyiz. Her zaman desteğini yanımızda hissettiğimiz Yaprak Metin’e sorularımızı yönelttik ve hep olduğu gibi bu defa da çok keyif aldığımız bir sohbet ettik.

Haberin Devamı

- Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

İlk, orta ve lise hayatım babamın görevi nedeni ile Heybeliada’da geçti. Hemen sonrasında iş ve eğitim hayatım eşzamanlı olarak başladı ve devam ediyor. Eğitim hayatım diye ayrıştıramıyorum zira bugüne kadar ikisi bir arada çok farklı konulara evrilerek devam ediyor. İş hayatımda ilk 15 yıl main frame sistemlerde programlama ile geçti. Sonrasında IT danışmanlık geniş yelpazesinde tüm sektörlerde yönettiğim kurguladığım yönetim, transformasyon ve inovasyon projeleri gerçekleştirdim. SpenglerFox, Microsoft ve ardından 3500 kişilik ilaç ve gıda kanatları olan Toksöz Grup’ta yönetim kurulu danışmanı olarak yer alıyorum. 30 yıldır aktif olarak devam eden çalışma hayatımda MatrixTalent Int. eşim ile beraber yönettiğimiz şirketimiz ve burada birbirinden farklı teknik ağırlıklı yönetim danışmanlık projeleri, iş birimlerinin, şirketlerin endüstri 4.0 ve 5.0 uyumlanma transformasyon projeleri yapıyorum. Ayrıca oluşturduğumuz bir işbirliği ile beraber VAVEConsultancy olarak Türkiye’de ilk defa Value Engineering Metedolojileri ile VM uygulamaları gerçekleştiriyoruz. TurkishWin ve Binyaprak ile beraber Türkiye genelinde Üniversitelerdeki kendi ayaklarının üzerinde büyümeye kararlı kızlarımız ile iş hayatı arasında köprü olmaya çalışıyorum.

Haberin Devamı

- Sizi lider ya da kişi olarak değiştiren, olgunlaştıran, buymuş dedirten bir başarısızlık anınız var mı?

Çok uzun bir liste olduğunu itiraf etmeliyim. Ancak asıl kaslarımı kuvvetlendiren eşim ile beraber yaşadığımız deneyimlediğimiz kendi yönetimimizin bizi getirdiği 0 noktası ile sonraki dönemdir diyebilirim. En büyük öğreti, hatalarınızı fark ederek daha iyisini yapmak umudu, hedefi ile ayağa kalkabilmek oldu.

Sınırsız düşünün

- Sektörünüze girecek bir girişimci ve yeni mezuna önerileriniz nelerdir?

Aslında üniversiteden itibaren iletişim becerileri, araştırma becerileri ve en önemlisi sınırsız öğrenme becerilerini kuvvetlendirmelerini öneriyorum. Ne kadar farklı ilgi alanlarında derinlik kazanabilirlerse, sınırsız düşünüp çeşitlilik esası ile düşüncelerini yönetirlerse o kadar kuvvetli ve tabii ki başarılı olacaklardır.

Haberin Devamı

- 2030 senesinde iş dünyası nasıl değişecek?

Teknolojideki yeni trendlerin, endüstri devrimlerinin organizasyonların iş modellerini yeniden yapılandırmaya zorlayan nesnelerin interneti, bulut temelli altyapı, AI ve makine öğreniminin yaygın hale gelmesiyle birlikte hem kişilerin hem de kuruluşların çalışma şekilleri, sahip olduğumuz düşünme ve inovasyonu öne çıkartacak şekilde evriliyor olacak.

“Başarının anahtarı, yeni teknolojiyi anlamak ve yalnızca insanların yapabileceği şeyleri kullanarak onu güçlendirmek için mevcut ve gelecekteki yetenekleri donatmak olacak. Bu, yüksek dijital dünyadaki insan, müşterileri ile bağlantı kurmak için gerekli olan ‘yüksek dokunuşlu’ insani becerilerinde de gelişmeyi sağlayacak. GIG ekonomi 2030 senesinde bütün iş planlarımızı ana şablonu olacak ve holakratik yönetim şemaları ile daha üretken ve esnek olan hem kişi hem de kurumlar varlıklarını sürdürebilecekler.

Haberin Devamı

‘Kahramanım anneannem’

- Gizli kahramanız kim?

Anneannem hayatımda çok önemli rolü olan, zorluklarla başa çıkma, yaratıcılık, azim gibi çok önemli konularda benim gerçek kahramanımdır.

- 20 yaşına dönseydiniz neyi farklı yapardınız?

Güzel soru, farklı olarak sadece sınırlarımı o yaşta kaldırırdım zira 40 yaşımda aslında sınırlar olmadığını farkettim. Çok şanslı olduğuma inanıyorum; neleri farklı yapardım ,nelerin farkına varırdım bütün bunları başta oğluma olmak üzere tüm 20 li 30 lu yaşlarda olan yolarımızın bir şekilde kesiştiği geleceklerine çok inandığım gençlere aktarıyorum ve onlarla yaşıyorum.

Uçtu, hayali gerçek oldu

- Hayatınızın dönüm noktası ne idi?

İlk dönüm noktam beni ben yapan hayallerimi süsleyen tek motorlu uçak kullanma, uçma hayalimdi. Ve uzun araştırmalar sonunda Gökler Bizimdir Uçuş okulunu buldum ulaştım ve uçtum. İnanılmaz bir deneyim ve sınırları kaldırma noktası oldu. Danışmanlık kariyerimin başlaması da benim heyecanımı, planlama tarafımı, hoşgörümü ve asla vazgeçmeme yeteneklerimi fark ettiğim başarılı başarısız türlü tecrübeler ile pekiştirdiğim bir dönüm noktası oldu ve devam ediyor.

Haberin Devamı

Üretim ve katma değer

- Şu an bu işi yapmıyor olsaydınız ne yapıyor olurdunuz?

İçinde üretim olan, katma değer olan, insan ilişkileri olan her iş olabilirdi. Bazen düşünürüm yolda gördüğüm birinin yerine koyarak kendimi neler neler yapabileceğimi yapılabileceğini hayal ederim. Mentilerim ile çalışma modelimde böyledir, benim yaklaşımım ile başlayıp ekosistemi çalıştırıp yükselterek sınırsız yapılabileceklere birlikte uçarız.

BinYaprak nedir?

Kız kardeşim! Biz çalışma hayatında birbirimize destek olmak için BinYaprak’ta hep bir arada olan kadınlarız. Dijital işte kız kardeşlik networküyüz. İlham veren İlk Yapraklarımız, bize destek olan İlham Veren Şirketlerimiz, aklımızdaki soruları cevaplayan ve cesaret veren kadınlarımız, kadının iş hayatında yükselmesi için ben de varım diyen erkeklerimiz ile 10 bin üyelik ‘ilham ve destek platformuyuz. Hikayenin ve tecrübenin biricik olduğuna inanıyor ve seni çok merak ediyoruz!

Yazarlar