Ekonomi Başbakan haritayı önüne aldı 3. köprü projesini daralttı

Başbakan haritayı önüne aldı 3. köprü projesini daralttı

27.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ali Babacan, teklif gelmeyen 3. köprü ihalesi için, “Başbakanımız haritaları önüne aldı.Talimatı şu oldu: Sadece 3. köprü ve bağlantı yolu ihalesi yapılacak” dedi

Başbakan haritayı önüne aldı 3. köprü projesini daralttı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İstanbul’a 3. köprü projesini daraltma kararı aldıklarını belirterek, “Sadece 3. köprü ve bağlantı yolları olarak sınırlayıp, bazı garantiler getirip tekrar yap-işlet-devret ihalesine çıkılacak. Bu şekilde 6 milyar dolarlık proje herhalde 2.5 milyar dolara inmiş olacak” dedi.
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) toplantıları için Davos’a giden Babacan CNBC-e televizyonunda 3. köprü konusunda açıklamalarda bulundu.
Babacan, İstanbul’a 3. köprü için 2 gün önce Başbakan Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanlarla birlikte durum değerlendirmesi yaptıklarını anlattı. Toplantıda, teklifin neden gelmediği ve ne yapılması gerektiğini ele aldıklarını ifade eden Babacan, şunları kaydetti:
“Sayın Başbakanımız haritaları aldı önüne, projelere baktı ve şöyle bir talimatı oldu: Üçüncü köprü ile sadece bağlantı yollarını ayrı bir proje olarak ayırıyoruz. Çünkü 3. köprü, bağlantı yolu ve otoyol sistemi olarak tek bir proje olarak dizayn edilmişti ve 6 milyar dolarlık tahmini bir proje söz konusuydu. Uzun vadeli ve finansmanı çok kolay değil. Dolayısıyla bu projeyi acil ihtiyacımız olan üçüncü köprü ve sadece bağlantı yolu olarak biraz daraltıp bu daralmış haliyle tekrar bir yap-işlet-devret ihalesine çıkma kararı aldık.”

25 günde 3 milyar $ geldi
“6 milyar dolarlık proje, rakamsal olarak neye düşecek?” şeklindeki soru üzerine de Babacan, bu rakamların ihale soncunda ortaya çıkacağını ama 2.5 milyar dolara seviyesine düşebileceğini öngördüğünü söyledi. Babacan, bu sayede de ihaleyle ilgilenenlerin sayısının artacağını kaydetti.
Babacan’ın yaptığı diğer açıklamalardan satır başları şöyle:
- “Bu yılki büyüme tahminimizle ilgili revizyona ihtiyaç duymuyoruz.
- Türkiye’yi 2012 yılında asla bir resesyona düşürmek istemiyoruz
- Ağustostan yıl sonuna kadar Türkiye’ye 5 milyar dolarlık döviz girişi oldu. 1 Ocak’tan dün akşama kadar 3 milyar dolarlık giriş oldu.
- Kamu maliyesinde sıkı duruşumuz değişmeyecek, gevşemeye asla izin vermeyiz.
- Cari açıkta biraz gerileme olacak ama yine de beklediğimiz rakam yüzde 8 ve bu yüksek bir seviye. Tedbirlerimiz devam edecek.”


Ağır taşıt ‘şartname’yle 3. köprüye yönelecek

Ağır taşıt trafiğinin 3. köprüye yönlendirilmesini sağlayıp, bunu ihale şartnamesine koyacaklarını da açıklayan Babacan, “Burada şu önemli: Ağır taşıt trafiğinin üçüncü köprüye yönlendirilmesi gerekiyor. Üçüncü köprü, zaten birinci ve ikinci köprülerin üzerindeki yükü almak için yapılacak. Şu anda hemen uygulanacak karar, projeyi biraz daraltıp sadece üçüncü köprü ve bağlantı yolları olarak sınırlayıp, bazı garantileri getirip tekrar yap-işlet-devret ihalesine çıkmak” dedi.


‘Köprü ve 95 km. yol için ihaleye çıkacağız’

Bu arada Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul’a 3. köprü ve köprünün Avrupa ve Asya yakasındaki 60 kilometrelik yol ile bağlantı yollarının Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılacağını, geriye kalan yolların da bütçe imkanıyla eş zamanlı tamamlanacağını söyledi.
Çukurova Bölgesel Havalimanı Projesi Uygulama Sözleşmesi imza töreni sonrası soruları yanıtlayan Yıldırım, projede yapılan değişikliği şöyle anlattı:
“Önce köprü ve otoyolun tamamı Yap-İşlet-Devret ile planlanmıştı. Ancak yaptığımız değişiklikle birlikte köprüyü ve köprünün Avrupa ve Asya yakasındaki toplam 60 kilometrelik yol ile bağlantı yollarını Yap-İşlet-Devret ile devam edeceğiz. Geriye kalan yolları da kendi bütçe imkanlarımızla eş zamanlı tamamlayacağız. Nisanda teklifleri alacağız. Bağlantı yollarıyla toplam 95 kilometrelik yol olacak.”