Ekonomi Batıdan İngiliz ilgisi kuzeyden Rus akını

Batıdan İngiliz ilgisi kuzeyden Rus akını

19.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Turizmde hareketlilik sürüyor. Sterlin ile TL arasında açılan kur farkı İngilizlerin motivasyonunu artırırken Ruslar ise, “Eylülde İstanbul başkadır” sloganının peşinden gidiyor. Otellerde sezon başında düşük seyreden doluluklar yükseliyor.

Batıdan İngiliz ilgisi kuzeyden Rus akını

Türkiye’ye gelen turist sayısı önemli ölçüde artış kaydederken son dönemde özellikle İngilizlerin tatil tercihlerinde Türkiye’yi ön sıralara aldıkları, Rusların ise sadece yazın değil sonbaharda da Türkiye’ye yoğun ilgi gösterdikleri belirtiliyor.

Haberin Devamı

Turizmgazetesi.com’un, seyahat şirketi On The Beach verilerinden yaptığı derlemeye göre, İngiliz yurttaşların yaz tatilleri için Türkiye ve Mısır’a olan talepleri Kovid-19 öncesindeki 2019’a göre iki katından fazla arttı. Şirket talepteki artışları Türk Lirası ve Mısır Lirası’nın söz konusu dönemde sterlin karşısında değer kaybetmesine bağladı. Türk Lirası 2019’dan bu yana sterlin karşısında 4 kattan fazla değer kaybederek 6.72 liradan 34.37 liraya çıkarken, Mısır Lirası’nın sterlin karşısındaki kaybı ise yaklaşık iki kat oldu. Heathrow Havalimanı 11 Ağustos Cuma günü yaptığı duyuruda, 73 binden fazla kişinin Türkiye’ye uçtuğunu, bunun şimdiye kadar kaydedilen en yüksek aylık veri olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Öte yandan TÜROB verilerine göre de yılın ilk yedi ayında İngiltere’den Antalya’ya gelen turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artışla 712 bin kişiye yaklaştı. Muğla’ya İngiltere’den gelen turist sayısı ise ilk yedi ayda 774 bine ulaştı.

Sonbahar planları

Sputnik’in haberine göre ise Rus turist için sonbahar tatilinde de ilk tercihi Türkiye. Rus OneTwoTrip seyahat planlama servisinin verilerine göre, sonbahar için tatil yeri seçen Ruslar arasında ülke içinde St. Petersburg, yurtdışında ise İstanbul ilk sıralarda yer alıyor. OneTwoTrip yetkilileri, “Bu sonbaharda Ruslar diğer ülkelerde, bir yıl öncesine göre daha fazla tatil yapacak, yurtdışı rezervasyonların payı yüzde 9 oranında arttı ve yüzde 44.8 olarak gerçekleşti. İstanbul, yurtdışındaki en popüler destinasyon olmaya devam ediyor, otel rezervasyonlarının yüzde 7.3’ü bu kent için yapılıyor” açıklamasında bulundu.

Peki oteller neden boş kaldı?

Türkiye’ye gelen turist sayısı artarken otel doluluklarındaki artışın daha yavaş seyretmesi ise dikkat çekiyor. Özellikle yüksek sezon başında turizm beldelerinde doluluk oranlarının yüzde 60’larda kalmasının, Türkiye’den ev almış başta Ruslar olmak üzere farklı ülke vatandaşlarının, bu evleri turistlere tatil için kiralamalarından kaynaklandığı belirtilmişti. Ağustos ayı itibariyle Antalya’da doluluk oranlarının yüzde 90’lara ulaştığını bildiren Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, “Turist evde de konaklayabilir ancak önemli olan yasalara uygun kiralama yapılması. Denetimlerin artırılmasını istiyoruz” dedi. Kavaloğlu şu bilgileri verdi: “Antalya’ya gelen turist sayısı 9.5 milyonu geçti. Bu da geçen yıla göre yüzde 21 artış demek. Gelen turistlerde ilk sırada Ruslar var. Rusları Almanlar ve İngilizler takip ediyor. Üç pazarda da geçen yıla göre artış söz konusu. Eylül-ekim de iyi görünüyor.”