Ekonomi Bayraktar: Tarımda israfın bedeli 65 milyar YTL

Bayraktar: Tarımda israfın bedeli 65 milyar YTL

28.07.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda israf ve verimsizliğin ortaya koyduğu toplam kaybın çok önemli bir büyüklüğe ulaştığını belirterek, “Tarımdaki tüm israf ve verimsizliğin ülkemize maliyeti 65 milyar YTL’ye yaklaşıyor” dedi.

Bayraktar: Tarımda israfın bedeli 65 milyar YTL

Bayraktar, TZOB’un hazırladığı ‘Tarımda İsraf ve Verimsizlik Raporu’nu değerlendirdiği basın toplantısında, bazı arazilerin orman ve mera olarak kullanılması gerekirken işlemeli tarım yapıldığını, buna karşılık verimli tarım arazilerinin de tarım dışı işlerde kullanıldığını belirtti.

Haberin Devamı

Meyve bahçesine yazlık...
Sahillerde meyve bahçelerinin kesildiğini, yerine yazlıklar inşa edildiğini, tarım arazilerinin imara açılarak konutlar yapıldığını vurgulayan Bayraktar, “Sanayi tesisleri taban arazilere kurulmuş, birçoğu akarsu kenarlarına kurulan bu tesisler toprak ve akarsularımızı katletmektedirler. Maalesef bu katliama göz yumulmaktadır” dedi.
Tarımda üretimden tüketime kadar kayıplar yaşandığını aktaran Bayraktar, bu kayıpların yaklaşık yüzde 60’ının hasat ve depolama safhasında meydana geldiğini ifade etti.

‘İlacı çok az kullanıyoruz’
Bayraktar, üretim aşamasından tüketime kadar bitkisel üretimdeki kayıpların değerinin, 2006 bitkisel üretim değeri dikkate alındığında 13 milyar YTL’ye yaklaştığını belirterek şunları söyledi:
 “Ülkemizde birim tarımsal alan başına halen çok düşük tarım ilacı kullanılmaktadır. Yunanistan’da birim tarım alanına ilaç kullanımı ülkemizdeki miktarın 9 katı, İtalya’da 11 katı, Danimarka’da 2 katıdır. Gelişmiş ülkeler bizden fazla ilaç kullandıkları için kalıntı oranları bizden fazla çıkmaktadır.”
Bayraktar, hayvan hastalıklarının kontrol altına alınamamasından dolayı ekonomik kaybın, süt ve et üretiminin yüzde 25’ine eşdeğer olduğunu, bu ürünlerle ilgili kaybın değerinin ise 2.7 milyar YTL’ye ulaştığını ifade etti.
Bayraktar, tarımda israf ve verimsizliğin ortaya koyduğu toplam kaybın ise Türkiye’ye maliyetinin 65 milyar YTL’ye yaklaştığını söyledi.