Ekonomi Bayramda 80 bin kişi yurtdışında turlayacak

Bayramda 80 bin kişi yurtdışında turlayacak

03.11.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bayram tatilinde özellikle Roma, Viyana, Prag başta olmak üzere yurtdışı turlarına yoğun ilgi geldi. 80 bin kişinin turlarla yurtdışına gitmesi beklenirken, yurtiçi turlara depremin de etkisiyle ilgi beklentinin altında kaldı

Bayramda 80 bin kişi yurtdışında turlayacak

Bayramda yurtdışı turlarına büyük ilgi gösterilirken, sanatçılı tesislere ilgi beklentinin altında kaldı. Yurtiçi kültür turlarında ise son yerler satılıyor.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, “Mevsimden dolayı yurtiçinde kaplıca, kış sporları yapılan yerler, yurtdışında ise özellikle Avrupa’da Roma, Viyana, Prag tercih ediliyor. Bu yıl tatile giden sayısı geçen sene ile aynı. Yaklaşık 350-400 bin kişi tatile gidecek. Bunun 80-100 bini yurtdışına gidecek” dedi.
Bayramın uzatılmamasıyla ilgili olarak Ulusoy, “İş kaybı oluyor. Her zaman uzatılmamalı tabii. Güzel havalarda uzatılması daha iyi oluyor. Ayrıca, bayramda trafik kazalarının en aza indirilmesi için şoförlerin 8 saatten fazla seyahat etmesini yasakladık” dedi.

299 euro’dan başlıyor
Satışa çıkardıkları yurtdışı turların dolduğunu belirten Jolly Tour Genel Müdürü Figen Erkan kurban bayramında ilginin yoğun olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Yurtiçi ağır gidiyordu depremden biraz etkilenmişti. Ama son haftalarda satışlar hızlandı. İnsanlar eninde sonunda bu stresi atlatmak için tatile çıkacak. Bayramın uzatılmaması handikap oldu. Yurt dışı, kültür turları ve KKTC’de geçen seneki bayramdan daha fazla sattık. bu sene Jolly Tur ile birlikte bayramda 25 bin kişi tatile gidecek. Yurt içinde sanatçılı otellerde satışlar yüzde 50’lerin üzerine çıktı. Yurt dışında uzaklarda ilgi çekti. Orta Avrupa her zamanki gibi bir numara. İtalya, Amsterdam, Paris’e ilgi büyük. Erken rezervasyonla sattık yurtdışı turlarımızı da ondan dolayı fiyatlar uygun oldu. Fiyatlarımız 299 euro’dan başlıyor, 2.900 euro’ya kadar.”

Haberin Devamı

‘BU TATİLİN GÖZDESİ AVRUPA ÜLKELERİ’
ETS Tur Satış Müdürü Ahmet Ersin Atakan, bayramda havaların 27-28 derece olacağını ifade ederek, “Güneyde hem denize girip hem de bir çok sanatçının sahne alacağı programlar olacak. Yurtiçindeki satışlarımız devam ediyor. Son dakikada artacağını düşünüyoruz. Yurtdışı ve kültür turlarımızda neredeyse yer kalmadı. Yurtdışına yaklaşık 7 bin kişiyi tatile göndereceğiz. Avrupa ülkeleri, Uzakdoğu, Orta Avrupa, Rusya, Dubrovnik ve Beyrut’u sattık. Yurtdışı turlarımız 300 euro’dan başladı. Ülkemizde olumsuz ve umutsuz bir tablo var. Halkımız morale ihtiyaç duyuyor. Bundan dolayı tatile gidiyor” şeklinde konuştu.
Odeon Tur İç Pazar Müdürü Akın Akar Aksu da, “Kurban Bayramı satışları geçen yıla göre azaldı. Bu bayram Kıbrıs, Beyrut, Roma, Antalya, Kapadokya, Uçaklı GAP ve Safranbolu ön plana çıkan destinasyonlar oldu. Odeon Tours olarak, bu bayramda toplam 4 bin kişiye hizmet vereceğiz” şeklinde konuştu.
Kayı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Talha Görgülü ise, lüks otellere ilginin az olduğunu belirterek, “Talep beklentinin altında kaldı. Kurban bayramı da genelde evde olunan bir bayram” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DEKİ TERMAL OTELLER DOLDU
Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Şeref Karakan, Kurban Bayramı tatili öncesi yapılan rezervasyonlarla otellerin doluluk oranının yüzde 80’lere ulaştığını söyledi. Karakan, termal turizmi tercih eden Türk turistlere sualtı ve antistres masajlarıyla, çamur ve çiçek banyoları gibi tatil paketlerinin yanı sıra, çeşitli eğlence imkanları da sunduklarını kaydetti.
Richmond International Genel Müdürü Ümit Yaşar Atalay da, Sapanca, Efes, İstanbul ve Pamukkale’de 2 olmak üzere toplam 5 otellerinin olduğunu hatırlatarak, “Satışlarımız oldukça iyi, yüzde 80 doluluk yakaladık. İstanbul’a yakın otelimiz Sapanca Richmond Nua, özellikle kısa bayramlarda büyük ilgi görüyor. Pamukkale’de termal otelimiz var, o da yüksek doluluk aldı. Bayramda 5 otelimizde 1000’e yakın misafiri ağırlayacağız. Deprem satışlarımızı etkilemedi. Fiyatlarımızı da artırmadık. Talepten memnunuz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Trenlere talep olunca ek sefer konuldu
Yüksek Hızlı Trenlerin (YHT) hizmete girmesi ve konvansiyonel hatların yenilenmesinin ardından hız ve konforu artan trenlerdeki doluluk oranı yüzde 100’e ulaşınca TCDD, artan yolcu talebini karşılamak için seferlerini artırdı. Yolcuları mağdur etmemek için 11 hatta çalışan trenlere ek vagon takıldı.
İzmir Mavi, Karesi, Doğu, Fatih, Çukurova, İçanadolu Mavi, Meram, Eskişehir, Başkent, Sakarya ve Cumhuriyet ekspreslerine vagonlar ilave edildi. THY ve özel havayolu şirketleri bayram indirimleri uygulamaya başlayıp, sefer sayılarını artırmayı planlarken, otobüs firmaları Ankara, İzmir, Bursa ve İstanbul’dan gelecek tatilciler için ek seferler konulduğunu kaydetti.