Ekonomi BDDK yöneticilerini zaman aşımı kurtardı

BDDK yöneticilerini zaman aşımı kurtardı

16.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eski BDDK Başkanı Engin Akçakoca ile yardımcısı Teoman Kerman’ın da aralarında bulunduğu 10 sanığın, İmar Bankası’nda çifte hesap tutulması, bankadan izinsiz bono ve tahvil satışı ile açığa hazine bonusu satılmasına ve mevduat toplanmasına göz yumdukları iddiasıyla yargılandıkları dava, 7 yıl 6 aylık zaman aşımı dolduğu gerekçesiyle ortadan kaldırıldı

BDDK yöneticilerini zaman aşımı kurtardı

Ankara 24. Asliye Ceza Mahkemesi, ilk kararında, Akçakoca ile yöneticiler Niyazi Çakır, Levent Deveci, Mehmet Erhan Batur, Veysel Oğuz ve Nazım Demirtaş’ı “görevi ihmal” suçundan, dönemin BDDK Başkan Yardımcısı Teoman Kerman’ı da “görevi kötüye kullanma” suçundan mahkum etmiş, ancak bu cezaları ertelemişti.

İkiz kez bozuldu
Yargıtay 4. Ceza Dairesi, yerel mahkemece verilen kararları iki kez bozmuştu. Bozma kararının ardından dava, İmar Bankası’nda çifte hesap tutulmasına göz yumdukları iddiasıyla Akçakoca ve Kerman’ın yanı sıra, eski BDDK Yeminli Murakıplar Kurulu Başkanı Abdülhalik Berber, Ahmet Karaca, Seydi Uğurlu’nun Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandıkları dava ile birleştirilmişti.

Dava zaman aşımına girdi
Bu kararın ardından Ankara 24. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davanın karar duruşmasına, katılanlar ve avukatları ile sanık avukatları katıldı. Yargıç Şahin Kurt, Yargıtay’ın bozma kararı konusunda tarafların beyanlarını aldıktan sonra bozma kararına uyulmasını kararlaştırarak, duruşmaya devam etti. Katılanlardan Mustafa Talat Erdem, mahkemenin görevsizlik kararı vererek, dosyayı ağır ceza mahkemesine göndermesini istedi. Duruşmada hazır bulunan diğer katılanlar da sanıkların cezalandırılması talebinde bulundu. Sanık avukatları zaman aşımı dolduğu gerekçesiyle, davanın ortadan kaldırılmasını istedi. Yargıç Kurt, suçun niteliği ve tarihi dikkate alındığında 765 sayılı TCK’da öngörülen zaman aşımı süresinin tamamlandığı gerekçesiyle TCK’nın 102/4. ve 104. maddeleri uyarınca davanın ortadan kaldırılmasına karar verdi.