Ekonomi Belarus IMF'den yardım istedi

Belarus IMF'den yardım istedi

01.06.2011 - 18:23 | Son Güncellenme:

.

Belarus IMFden yardım istedi

Belarus, zor durumdaki ekonomisini istikrara kavuşturmak için Uluslararası Para Fonundan (IMF) yardım istedi.

Sovyetler Birliğinin dağılmasından bu yana karşılaştığı en ciddi krizi atlatmaya çalışan Minsk hükümeti, IMF’ye yardım için başvurduğunu açıkladı.

Başbakan Mihail Myasnikoviç, IMF’nin sağlayacağı yardım miktarının büyüklüğünün 3,5 ve 8 milyar dolar arasında olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Myasnikoviç, IMF programının 3 ve 5 yıl arasında olabileceğini kaydetti.

Belarus Merkez Bankası’nın geçen hafta Belarus rublesinin değerini ABD doları karşısında yüzde 36 düşürmesi ülkede paniğe yol açmış, halk, tasarruflarını korumak amacıyla dolar ve avro satın almak için günlerce döviz bürolarına akın etmişti.

Hükümet ayrıca, balık, peynir, çay, kahve, bazı meyve ve sebzeler gibi temel gıda maddelerinin fiyatlarını 1 Temmuz’a kadar donduran bir kararname yayımladı.

Eski Merkez Bankası Başbakanı Stanislvav Bogdankeviç, IMF’den kredi istenmesinin kontrolü kaybeden hükümet için imdat çağrısı olduğunu ifade etti.

Gözlemciler, ülkenin ekonomisinin sıkıntıya girmesinde Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandır Lukaşenko’nun, geçen yıl yeniden seçilmeden önce sosyal harcamaları artırmasının önemli rol oynadığını belirtiyorlar.

Lukeşenko’nun popülaritesinin hızla düştüğünü, temel gıda maddelerinin fiyatlarının dondurulmasının ümitsiz bir hareket olduğu yorumunu yapan uzmanlar, hükümetin harcamaları kısmak, sıkı para politikası izlemek ve kamu varlıklarını satmak için kararlı adımlar atmazsa daha fazla devalüasyona ve hiper enflasyon kaosuna girebileceği uyarısında bulundular.

Belarus hükümeti, Rusya’dan 3 milyar dolar kredi yardımı almayı umut ederken, bu konuda ayak direyen Rusya, Minsk yönetiminin devletin sahip olduğu bazı varlıkları satmaya karar vermesi halinde kredi verebileceğini kaydediyor.

Rusya’nın kredi konusunda hafta sonuna kadar kararını vermesi bekleniyor.

Rusya’nın, Belarus’un ekonomik sıkıntısından faydalanarak devletin sahibi olduğu doğalgaz boru hattı işletmecisi Beltransgas gibi enerji varlıklarında önemli oranda hisseyi ele geçirmeye çalıştığı ifade ediliyor.

Moskova yönetiminden bazı kaynaklar, Rusya’nın Belarus’a sadece 1 milyar dolarlık kredi vermeye hazırlandığını, Rus gaz devi Gazprom’un Belarus’tan Avrupa’ya doğalgaz taşıyan boru hattının kontrolünü ele geçirmek için son derece ilgili olduğunu açıklamışlardı.

Rusya Maliye Bakanı Aleksiy Kudrin de, krediyi Rus hazinesinden vermeyeceklerini, bunun Belarus, Rusya ve Kazakistan’ın üyesi olduğu Avrasya Ekonomik Topluluğu (EURASEC) Krizle Mücadele Fonu’ndan karşılanabileceğini söylemişti.

Bu arada, Avrupa Birliği (AB), muhalifleri hapse attığı gerekçesiyle, 17 yıldır iktidarda bulunan Lukaşenko yönetimine baskıları artırıyor.