Ekonomi BENDEN BURAYA KADAR

BENDEN BURAYA KADAR

26.08.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

350 milyar dolarlık Apple’ın başarısının 1 numaralı ismi Steve Jobs’un hastalığı ağırlaştı. Microsoft’un kurucusu Bill Gates’in ‘en ilham verici kişi’, ABD Başkanı Barack Obama’nın ‘Amerikan rüyasının simgesi’ olarak gördüğü Jobs, Apple CEO’luğundan istifa etti

BENDEN BURAYA KADAR

Bilgisayar, cep telefonu, tablet PC ve film işinde son 35 yılda büyük yeniliklerin altına imza atan ABD’li Apple’ın kurucularından Steve Jobs, CEO’luk görevinden istifa etti.
Gönderdiği e-posta ile istifa kararını açıklayan Jobs “Artık o gün geldi” sözleriyle bundan böyle Apple’ın CEO’luk görevini şirketin ikinci adamı Tim Cook’a devrettiğini açıkladı. Jobs’un Apple’da Başkanlık görevini üstlendiği duyuruldu.
2004 yılında yakalandığı pankreas kanseri sonrası tedavi görmeye başlayan Steve Jobs, 2009 yılında karaciğer nakli operasyonu geçirmişti. 2011 yılı ile birlikte Steve Jobs kısa aralarla kanser tedavisi gördüğünü belirterek şirketteki görevlerini vekaleten Tim Cook’a bırakmıştı. Steve Jobs’un son dönemde hastalığının oldukça ilerlediği, bu yüzden Apple’daki görevini bırakmak zorunda kaldığı belirtiliyor.

‘Steve’ 56 yaşında
Sağlık sorunlarıyla boğuşan Jobs sadece 2011 yılının mart ayında tablet bilgisayar iPad’ın tanıtımına ve ABD Başkanı Barack Obama’nın, Slikon Vadisi’nin devlerinin yöneticilerine Beyaz Saray’da verdiği yemeğe katıldı. Jobs’un zayıflamış görünümü hastalığının ne kadar kötü ve Apple’daki görevine devam edip edemeyeceği sorularının ortaya çıkmasına yol açmıştı. Jobs’un sağlık sorunları nedeniyle görevlerinden ayrıldığı üç seferde de Tim Cook yerini doldurmuştu.

Gitti geldi, şirketi uçurdu
Apple’ın Yönetim Kurulu Başkanı olacak 56 yaşındaki Jobs, 17 Ocak’tan bu yana sağlığıyla ilgili gerekçeler yüzünden dinlenmeye çekilmişti. Bu arada Jobs’un Walt Disney’in Yönetim Kurulu üyeliğinde kalacağı da belirtildi.
Steve Jobs, Apple şirketini 1976 yılında Steve Wozniak ile birlikte kurdu. 1985 yılında yönetim kurulunda yaşanan tartışmalar sonrası şirketten ayrılarak Jobs NeXT adlı bilgisayar şirketi kurdu. 1996’da Apple NeXT’i 429 milyon dolara satın aldı, Jobs Apple’a geri döndü. Ardından da CEO olarak şirketi bugünlere taşıdı.


İşte Steve Jobs’un istifa mektubu


Apple Yönetim Kurulu ve Apple dünyasına;
Her zaman Apple CEO’su olarak görevlerimi ve benden beklenenleri yapamaz duruma geldiğim gün, ‘bunu söyleyen ilk kişi ben olacağım’ dedim. Ne yazık ki o gün geldi.
Apple CEO’luğundan istifa ediyorum. Yönetim Kurulu uygun görürse Yönetim Kurulu Başkanı, direktör ve bir Apple çalışanı olarak hizmet etmek istiyorum.
Apple’ın yeni CEO’su olarak kesinlikle Tim Cook’u tavsiye ederim.
Apple’ın önünde çok daha inovatif ve parlak bir dönemin olduğuna inancım tam. Yeni görevimde bu başarıları izlemek ve katkıda bulunmak istiyorum.
En iyi dostlarımdan bazılarını Apple’da edindim, hep birlikte uzun yıllardan bu yana birlikte çalıştığım sizlere çok teşekkür ediyorum.”



Son ürünleri iPhone 5 İle iPad 3 mü olacak?

Steve Jobs’un operasyondan elini çekmesinin ardından analistler bundan sonra Apple’ın devrim niteliğinde ürün çıkarıp çıkaramayacağı konusunu sorgulamaya başladı. Bu endişeler yüzünden Jobs’un ayrılacağını açıklamasından sonra Apple hisseleri yüzde 7 kadar değer kaybetti. Apple’ın en önemli çip tedarikçisi ve akıllı telefonlar ile tablet piyasasındaki önemli rakibi Samsung ile Tayvanlı HTC’nin hisseleri ise yüzde 3 değer kazandı.
Ekim ayının ortasında cep pazarında iPhone 5 ile iPhone 4S serisini çıkarmaya hazırlanan Apple, 2012 yılının ilk üç aylık döneminde de tablet işinde iPad 3 modelini çıkarmaya hazırlanıyor. Tim Cook ve ekibinin yoğun mesai harcadığı bu iki yeni modelde Steve Jobs’un büyük katkısı olduğu ifade ediliyor. Endüstride şimdiki merak konusu, Steve Jobs’un bu iki ürün sonrasındaki ürünlere katkısının olup, olmayacağı...



‘En güçlü gay’ Apple’da yeni CEO oldu


Jobs’un Yönetim Kurulu’na verdiği istifa mektubunda, kendi yerini almasını şiddetle önerdiği isim olan Tim Cook, endüstrinin en güçlü isimleri arasında gösteriliyor. Şok ayrılık kararı sonrası, “Apple’ın parlak ve daha yenilikçi günlerinin önünde olduğuna inanıyorum” diyen Tim Cook, Apple’ın başarısına katkıda bulunmayı ve izlemeyi dört gözle beklediğini ifade etti.
Tim Cook, ABD’de yayımlanan “Out” isimli magazin dergisinin her yıl yaptığı “En Güçlü 50 Gay” listesinde bu yıl ilk sırada yer aldı.
7 yılan bu yana Apple’ın operasyonlarını yöneten (COO) Cook şirkette Steve Jobs’ın veliahtı olarak gösteriliyordu. 50 yaşındaki Cook 1998’te Apple’da Başkan Yardımcısı olarak işe başladı. Apple’a Compaq’tan transfer olan Tim Cook, öncesinde de IBM’de 12 yıl çalıştı.




Google’dan mesaj var
Apple Yönetim Kurulu üyesi Art Levinson, şirket adına yapılan açıklamada, “Steve’in olağanüstü ileri görüşlülüğü ve liderliği Apple’ı korudu, Apple’ın başarısına sayısız katkıda bulundu ve Apple’ın dünyanın en yenilikçi ve değerli teknoloji şirketi olması pozisyonuna öncülük etti” dedi.
Google Başkanı Eric Schmidt, istifa kararı sonrası, “Steve Jobs, ABD’nin son 25 yılındaki en başarılı CEO’su. O, olağanüstü bir şirket inşa etmek için bir sanatçının dokunuşu ve bir mühendisin öngörüsünü eşsiz biçimde birleştirdi. O, tarihteki en büyük Amerikan liderlerinden biriydi” şeklinde açıklama yaptı.





Tüm eyaletlerde karaciğer aranmıştı

2004 yılında teşhis konulan pankreas kanserini yendikten sonra nakil gerektiren bir karaciğer hastalığına yakalanan Steve Jobs, California ’da yaşadığı için organ bağışı listesine burada yazıldı. Buradaki l iste uzun, Jobs’un şansı düşüktü. Bu yüzden Jobs, kanser tedavisi ve karaciğer nakli öncesinde ABD’deki tüm eyalet hastanelerinde organ listelerine yazıldı. Ardından Memphis’te 20 yaşında trafik kazasında hayatını kaybeden bir gencin karaciğerini aldı.
Jobs daha sonra bölgede yaşadığını kanıtlamak için bir şirket kurup 5 odalı bir malikane satın aldı. Bu yasal işlemlerden sonra 5 saatlik bir operasyon geçiren Jobs iyileşme sürecinde ailesiyle Memphis ’teki malikanesinde yaşadı.



Sırlarını paylaştığı biyografi kİtabı 21 Kasım’da geliyor


Steve Jobs, iPod ile müzik, iPhone ile cep telefonu, iPad ile tablet bilgisayar pazarında, Pixar ile film işinde taşları yerinden oynatarak tüm bu endüstrilere yön verdi. 68 kuşağının hippisi, çıplak ayaklı isyankar genci Jobs kişisel hayatının gizli kalmış yönlerini, Apple’ın başarısının ardındaki kararları, yenilikçiliğin sırlarını alanının en önemli ismi Benjamin Franklin ve Albert Einstein biyografilerinin yazarı Walter Isaacson’la paylaştı. Jobs ’ın kendisiyle işbirliği içinde yazılmış biyografisi 21 Kasım’da piyasaya çıkıyor. Aynı tarihte kitabı Türkiye’de Domingo yayınevi Türkçe olarak yayınlayacak. Kitabın ABD’de ilk baskıda 500 bin adetle çıkması bekleniyor.


BENDEN BURAYA KADAR




BENDEN BURAYA KADAR