Ekonomi Bereket’te yapılandırma bitti, sıra yatırıma geldi

Bereket’te yapılandırma bitti, sıra yatırıma geldi

04.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin ilk entegre enerji kuruluşlarından Bereket Enerji Grubu, bankalarla 4.6 milyar dolarlık finansal yapılandırma sürecini tamamladıktan sonra gelecek planlarına odaklandığını açıkladı.

Bereket’te yapılandırma bitti, sıra yatırıma geldi

Düzenlenen basın toplantısında konuşan Bereket Enerji Grubu CEO’su İdris Küpeli, Parla markası ile üretime başladıkları güneş hücresi fabrika yatırımı ve finansal yapılandırma süreci ile ilgili bilgi verdi.

Haberin Devamı

Önümüzdeki yıl Bereket Enerji Grubu’nun sektördeki 40. yılını kutlayacağını belirten Küpeli, 40. yıla yakışan atılımlar yaptıklarını vurgulaşarak şöyle konuştu:

İlk entegre tesis

“Elektrik enerjisi üretimi, dağıtımı ve perakende satış faaliyetlerini kapsayan Türkiye’nin ilk entegre enerji grubu, ilk özel hidroelektrik enerji üretim şirketi olmak ve ilk özel elektrik dağıtım şirketine sahip bulunmak gibi gurur verici, ilklerle dolu bir tarihçemiz var. Aynı zamanda, Türkiye’nin en büyük yenilenebilir enerji portföylerinden birine sahibiz. Türkiye geneline yayılmış yenilenebilir enerji santrallerimiz ile 1.156 MW kurulu güce ulaşarak, yıllık 4.419 GWh enerji üretimi sağlıyoruz. Türkiye’nin ilk hidroelektrik santrali olan Bereket HES ile çıktığımız enerji yolculuğumuza, güneş hücresi üreten Parla gibi öncü yatırımlarla, tüm gücümüzle devam ediyoruz.”

Haberin Devamı

11 yıllık süreç

İdris Küpeli, gubun 4,6 milyar dolar tutarındaki konsolide borcunu uzun vadeye (11 yıl) yayarak yapılandırdığını ifade ederek şöyle konuştu:

“Böylece faaliyetlerimizin sağlıklı şekilde sürdürülmesine olanak sağlandı. 2018 sektör için zorlu bir yıldı. 2019 ise piyasalara gelen denge ve normalleşme ile çok daha iyi gidiyor. Artık önümüzü daha rahat görebilir bir durumdayız. Geçmiş dönemde enerji şirketleri çok büyük bir hızla büyürken, sağlıklı büyüme ve sürdürülebilirlik kavramlarını biraz geri plana atmışlardı. 2019’un olumlu şartları ve alınan derslerle, artık önümüzdeki birkaç yıl yatırımlardan ziyade kaynakların verimli kullanımına, kurumsallaşmaya ve geleceğe hazırlanmaya odaklanma zamanı” dedi.

200 milyon $ yatırım yapacak

İdris Küpeli finansal yeniden yapılandırma ile birlikte özellikle kurumsal yönetişim ve verimliliğe odaklandıklarının vurgulayarak öncelikle mevcut yatırımlarının rehabilitasyonunu gerçekleştireceklerini ve bu yönde 200 milyon dolarlık yatırım öngördüklerini söyledi. Rehabilitasyon kapsamında gerekli teklifleri topladıklarını belirten Küpeli; seçilecek firmalarla imzaların eylülde atılacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Güneşte ‘Parla’ markası

Türkiye’nin ilk ve tek yerli güneş hücre üretimi yatırımı Parla hakkında bilgi veren Küpeli şunları söyledi: “Elektrik üretiminin yanı sıra buna katkı sağlayacak teknolojiyi de geliştirmeye odaklanıyoruz. Parla’nın çıkış noktası da bu. Denizli’de yer alan fabrikamızda Parla markamızla ülkemizin ilk ve tek yerli güneş hücresini üretiyoruz. Ürettiğimiz yerli hücreler, güneş santrallerindeki güneş panellerinde kullanılacak.”