Ekonomi Beton fabrikasının yerine Venedik kanallı proje

Beton fabrikasının yerine Venedik kanallı proje

21.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’da kentsel dönüşümün son örneklerinden biri Metris Cezaevi’nin karşısında hayata geçiriliyor. Daha önce beton üretilen bir fabrikanın bulunduğu arazide şimdi, Venedik’teki gibi içinden kanallar geçen büyük bir AVM, 2 bin 500 konut ve ofisler yapılacak

Beton fabrikasının yerine Venedik kanallı  proje

Kentsel dönüşümün gündemden düşmediği İstanbul’daki son büyük dönüşüm örneği Kiptaş ile Bayraktar&Gürsoy Yatırım Ortaklığı’ndan geldi. Kurtköy’deki Via/Port yatırımını Avrupa’ya ne zaman taşıyacağı merak edilen Bayraktar&Gürsoy Yatırım Ortaklığı’nın yeni proje için seçtiği yer ise Kiptaş binaları ve İston Fabrikası’nın bulunduğu 82 bin metrekarelik arsa oldu. Daha önce boru üretilen arazi, Venedik kanallarıyla çerçevelenmiş 2 bin 500 konuta ev sahibi olacak. Projede yer alacak kanallarda gondollarla gezilebilecek.
Evler de Venedik modeli
Avrupa’nın en güzel şehirlerinden biri olan Venedik’teki kanallardan esinlenilerek yapılan ‘Via/Port Venezia’ adındaki projeyi Kiptaş’tan hasılat paylaşımı modeliyle alan Bayraktar&Gürsoy Yatırım Ortaklığı Eş Başkanı Coşkun Bayraktar, ihaleyi kazandıktan sonra burada Via/Port benzeri bir model uygulamayı düşündüklerini, ancak emsal oranı karşısında AVM’nin yanı sıra ofis ve konuttan oluşan bir proje geliştirmeye karar verdiklerini açıkladı.
Bu karar sonrasında bir Venedik seyahati sırasında çok etkilediği kanal konseptini İstanbul’a bu projeyle taşımayı düşündüğünü belirten Bayraktar, sadece kanalların değil, konutların da Venedik kanallarının çevresinde yer alanları model alacağını vurguladı.
Değer 2.5 milyar lirayı geçer
2 bin 500 konut, 50 bin metrekarelik ofis ve 70 bin metrekarelik AVM’den oluşan projede farklılığın Venedik modeliyle sınırlı olmayacağının altını çizen Bayraktar, “Mesela ofislerde tavanları yüksek yapacağız. AVM’yi ise bir tiyatro gibi planlıyoruz. Tamamen temalı bir AVM olacak. Konutlar da farklı özellikler içerecek. İstanbullunun bu projeyi çok beğeneceğini düşünüyorum” diye konuştu.
Projenin yarattığı tüm bu farklılıklarla şu anda 1.3 milyar lira olarak belirlenen değerinin tamamlandığında 2.5 milyar lirayı geçeceğinin altını çizen Bayraktar, sadece konutlarda 1 milyar lira civarında hasılat öngördükleri Venezia’nın yüzde 39’unu Kiptaş’a vereceklerini belirtti.

Haberin Devamı

Londra ve Dubai’ye ofis

VIA Development CEO’su Tayfun Döşkaya projenin teslim tarihini 2014’ün sonu olarak öngördüklerini belirterek, dairelerin 61’den 217 metrekareye kadar değişeceği projede fiyatların 179 bin liradan başlayacağını kaydetti.
Yaklaşık 800 ön talep aldıklarını vurgulayan Döşkaya, bu arada Mütekabiliyet Yasası’ndaki değişime paralel olarak Ortadoğu pazarı için Dubai’de, Avrupa pazarı içinse Londra’da ofis açtıklarını da kaydetti.

METRİS BAŞKA YERE TAŞINIYOR

Projenin ortaklarından Kiptaş Genel Müdürü İsmet Yıldırım da, İstanbul’da bundan sonra önemli kentsel dönüşüm projelerinin olacağına dikkat çekti. Via/Port Venezia’nın da bir dönüşüm projesi olduğunu vurgulayan Yıldırım, projenin gerçekleştirileceği arazide yer alan İston Fabrikası’nı bir başka yere taşıyacaklarını belirterek, diğer iki dönüşüm hakkında konuştu.
Bunlardan biri olarak Finanskent’in arkasındaki 500 dönümlük alanı ve Metris Cezaevi arazisini gösteren Yıldırım, Finanskent yakınlarındaki bölüm için şöyle konuştu:
“500 dönümlük alanda dönüşüm başlattık. Fikirtepe’deki gibi olamasa bile 1.5 emsalle hak sahiplerine birer daire vererek dönüşüm başlattık. Beşiktaş-Havaalanı arasında yapılması planlanan ve 2012 içinde ihaleye çıkarılacak metro, projenin önünden geçecek. Bu arada metronun bir istasyonu da Via/Port Venezia’daki AVM’den geçiyor.”
İsmet Yıldırım, projenin hemen yakınında yer alan Metris Cezaevi’nin de taşınmasının planlandığına işaret ederek, “Metris Cezaevi artık şehrin içinde kalıyor. Şehrin dışında bir yere kaldırmak için uğraşacağız. O konuda bir çalışma var. Via/Port Venezia bittiğinde Metris de taşınacak“ dedi.

Haberin Devamı

Rekabetin artacağı 2012 yılı için 3 stratejik çözüm

2012 için en net tanım, rekabetin dozunun yüksek olacağı yönünde. Krizin etkilerinin giderek daha çok hissedildiği, buna rağmen sürekli yeni projelerin açıklandığı şu günlerde hangi stratejinin kazandıracağını üç ayrı isim değerlendirdi

Dersini iyi çalışan kazanacak

2011 yılının 3’üncü çeyreğinde ekonominin yüzde 8.2, inşaat sektörünün ise yüzde 10.6 büyüdüğünü belirten Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök, büyümenin 2012 yılında da süreceğini açıkladı. Ancak, ilk çeyrekte yatırımcıların daha temkinli olacağını belirten Özkök, bu dönemin bir başka özelliğini ise firmalar arasında rekabetin kızışması olarak gösterdi. “Bu dönem dersini iyi çalışan, ulaşım akslarına yakın ve nitelikli projeleri tercih edenler için çok kârlı fırsatlar sunacaktır” diye konuşan Özkök, kendilerinin de bu doğrular doğrultusunda Güneşli Basın Ekspres Yolu üzerinde iki ayrı projeye hayat vereceklerini açıkladı. Özkök’ün dikkat çektiği bir diğer konu da yabancılara satış oldu. Özkök, “Mütekabiliyet Yasası ile doğru düzenlemeler yaırımcıya da ülke ekonomisine de yarar sağlayacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Doğru fiyat kârlı kılacak

ParkONE Satış Koordinatörü Vivian Levi, 2012’de kentsel dönüşüm projeleri ve Mütekabiliyet Yasası’ndaki değişikliklerle birlikte konut satışlarının hızla devam edeceğini açıkladı. Ancak, yine de küresel ekonomik krizin etkilerinin hissedilmesinin kaçınılmaz olacağını vurgulayan Levi, şöyle devam etti: “Krize direnebilen inşaat firmaları doğru fiyat politikalarıyla yatırımcıları kendilerine çekeceklerdir. Tüketicilerin gereksinimlerini karşılayabilen, kaliteli projeler üreten firmalar hedefledikleri satış ve kârlılık oranlarına erişebileceklerdir.”
Tüketicilerin artık uygun lokasyon, ulaşılabilir, inovatif ve aktivitasyonu olan konutları tercih ettiğinin altını çizen Levi, bu etkenler doğrultusunda projeler geliştirenlerin satışlarını artıracaklarının altını çizdi.

Haberin Devamı

Yabancının ilgisi devam eder

Sotheby’s International Realty Genel Müdürü Arman Özver, Ortadoğu krizinin bölgede yatırımcısının rotasını Türkiye’ye çevirmesini sağladığını belirterek, Rusya ve Azerbaycan’ın da ilgi gösterdiği Türkiye’nin 2011’i yabancı yatırımcı ilgisi açısından iyi geçirdiğini kaydetti. Bunun 2012’de de süreceğini açıklayan Özver, “Eğer Mütekabiliyet Yasası yürürlüğe girerse, Avrupa ülkelerinin dışında özellikle Rusya, Azerbaycan, Türk cumhuriyetleri ve Ortadoğu ülkelerinden çok önemli bir yabancı sermaye girişinin önü açılacaktır” diye konuştu. Arman, kendilerinin de bu doğrultuda ofis sayılarını artırmayı planladıklarını belirtti.

Haberin Devamı


Kooperatif tükendi özel sektör yeni model

25-30 yıl öncesine kadar orta gelirlinin ev sahibi olması açısından birinci yöntem olarak görülen yapı kooperatifleri, son günlerini yaşıyormuş gibi görünüyor.
TÜİK’in istatistikleri de bu tespitleri doğrular nitelikte. Kurumun 2011’in 3’üncü dönemi için yaptığı istatistiklere göre, yapı kooperatiflerinin sahip olduğu toplam bina sayısı bu yılın dokuz ayında 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 74.1 azalarak 1.181’e geriledi. Binaların toplam değerindeki daralma ise kayıtlara yüzde 50.5 olarak girerken, ortaya çıkan rakam 1.4 milyar lira oldu.
Aynı dönemde özel sektörün sahip olduğu bina sayısında büyük bir gelişme olmadı ama toplam değerdeki artış çarpıcı bir yapıyı ortaya koydu. 2009’un dokuz aylık dönemiyle karşılaştırıldığında özel sektörün inşa ettiği bina sayısı yüzde 1.6 oranında artarak 61 bin 442’ye ulaştı. Toplam değerdeki artış yüzde 42.4 olurken, rakam, eylül ayı sonu itibariyle kayıtlara 43.6 milyar lira olarak girdi.
Ortaya çıkan tabloyu değerlendiren Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu, bu değişimde, Türkiye’deki büyümenin sektörel yapı ve kavramların yeniden dizaynını önemli nedenlerden biri olarak gösterdi. İnsanların olumsuz anılarla andığını söylediği kooperatiflerden bazılarının 20-30 yıl aidat toplayıp sonuç alamadıklarına da dikkat çeken Koçoğlu, bunların ilgi ve güvenin özel sektöre kaymasına neden olduğunu söyledi.


Villa kiralayana indirimli satış opsiyonu sunuyor

Toskana Vadisi’ni İstanbul Büyükçekmece’de hayata geçiren Dubai kökenli Emaar Türkiye, özel bir uygulama başlattı. Projedeki villalar için ‘önce kiralama, sonra satın alabilme’ olanağı sunduklarını ifade eden Emaar Türkiye Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ümit Türüdü Şen, modeli, “Müşteriler villayı önce kiralıyor. 1 yıl sonra satın alma kararı verdiklerinde indirim yapılıyor. 1 yıl içinde karar verirse ödediği toplam kiranın yüzde 75’ini, 2’nci yıl için de almaya karar verirse de kiranın yüzde 30’unu villa bedelinden düşüyoruz” dedi. Şen, ‘Rent to own’ adındaki kampanya kapsamında müşterilere içinde yaşadıkça satın alma kararını verme fırsatı sunduklarını ifade ederek, kampanyanın özellikle kararsız kadınları olumlu etkilediğinin altını çizdi.
1 milyon 700 bin metrekarelik toplam 524 konutun bulunacağı projede ilk etaptaki 174 villanın inşaatını bitirdiklerini vurgulayan Türüdü, “Satışların da yüzde 85’i tamamlandı. İlk etapta 355-400 metrekare villalar 830 bin dolardan, 940 metrekare villalar 2.5 milyon dolardan satılıyor. Kiralar ise 3 bin 500 dolardan, 6 bin dolara kadar yükseliyor” dedi. Türüdü, projenin 54 villalık ikinci etabının da ocaktan itibaren teslim edilmeye başlandığını anlatarak, yüzde 25’i peşin 60 aya kadar sıfır faizli kredi imkanı sunduklarını söyledi.


Dizilerden teklif
Yeşilköy ve Büyükçekmece arasında kendi işini kuranlar tarafından ilgi gören proje için günde 15 kişinin aradığını belirten Ümit Türüdü, projede halen ‘Fatmagül’ün suçu ne?’ adlı dizinin çekimlerinin yürütüldüğünü söyledi. Türüdü, “Çekimler Haziran’da bitecek. Dizilerden yoğun talep geliyor. Duruma göre yeniden değerlendirebiliriz” diye konuştu.

Libadiye’de örnek daire

Emaar Pazarlama Müdürü Yelda Altürk de, 2012 içinde Çamlıca’daki Yeni İstanbul projesini devreye sokacaklarını ifade ederek, konut, AVM, ofis ve 5 yıldızlı bir otelin bulunacağı projede satış ofisinin yanı sıra örnek evlerin de yapımını sürdürdüklerini açıkladı. Projede satışlara da 2012 başlayacaklarını ifade eden Altürk, projenin çok ses getirecek özellikte olduğunu belirtti.

‘Yabancıya satış için karar 15 gün sonra’

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, mütekabiliyet yasasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada konunun 15-20 gün sonra netlik kazanacağını söyledi. Dışişleri ve Maliye bakanlıklarıyla diğer tarafların çalışmalarıyla konuya son şeklinin verilmek üzere olduğunu belirten Bayraktar, “Dünyada öz güveni yüksek, gelişmiş ülkeler ne yapıyorsa, ülke menfaatleri ve stratejik konumlar korunmak suretiyle, biz de onu yapacağız ve konunun 15-20 gün sonra netlik kazanmasını bekliyoruz” dedi.
Tüm Türkiye’de, deprem aksı üzerinde olan şehirlerden başlamak üzere, çok ciddi şekilde afet riski altındaki alanları ve afet riski taşıyan binaları yenilemek için kolları sıvadıklarını söyleyen Bayraktar, Türkiye genelinde, gayrimenkul, taşınmaz mal, arsa ya da ev alanlara çok daha modern, pratik, kolay ve sevecen hizmet vermeye çalıştıklarını ifade ederek, tüm tapu defterlerindeki bilgi ve kayıtları bilgisayar ortamına taşımak için de yoğun çaba gösterdiklerini de söyledi. Bayraktar, vatandaşın tapu dairesine geldiği zaman sırasını elektronik ortamda alacağını vurgulayarak, aynı zamanda 2-3 gün ya da 1 hafta sonraya gün verilmeden, 1 saat maksimum aynı gün içerisinde işlemini yapıp, gidebileceğini de anlattı.

12 liralık fiyat etiketi ile yola devam ediyor

Deposite İş, Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nin Deposite ofis bölümünde metrekaresi 12 liradan başlayan fiyatlarla ofis kiralanabiliyor. Sinpaş Grubu tarafından geliştirilen proje için yapılan açıklamada 170 bin metrekare alanda geliştirilen çalışmada ofis alanlarının 100 metrekareden 5 bin metrekareye kadar değiştiği belirtilirken, dekorasyonlu ve dekorasyonsuz seçeneklerin olduğu da kaydedildi. Outlet alışveriş merkezi, sağlık ve spor merkezi gibi alanlara da sahip olduğu belirtilen proje, İkitelli OSB’nin girişinde, Basın Ekspres Yolu devamında yer alıyor.

Esenyurt’taki yıldız proje yeni kampanyayı açıkladı

Esenyurt’ta inşaatı devam eden Star Towers için yeni bir kampanya düzenleniyor. Yüzde 40’ının sahipleriyle buluştuğu projede peşinattaki başlangıç noktası 8 bin lira olarak belirlendi. Tamamı rezidans dairelerden oluşan projede 8 bin TL peşinatla 1+1, 9 bin TL peşinatla 2+1, 14 bin TL peşinatla 3+1 daire sahibi olunuyor.
Kampanyayı yüksek kaliteyi cazip fiyatlarla sunmalarının bir soncu olarak gösteren Star Towers Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Özbek, aile öncelikli bir tasarıma önem verdikleri projenin 671 konut ve AVM’den oluştuğunu belirtti. Özbek, projede teslimlerin 2012’nin ikinci yarısında yapılacağını kaydetti.

İşadamları niyet etti, Kırk Konak aileye kısmet oldu

60 yıldır otomotiv sektöründe çalışan Çiftkurtlar Grubu sektöre giren son isim oldu. Beyaz İnşaat ile birlikte Tarabya’da 40 lüks konuttan oluşan geliştirilen Kırkkonak Tarabya’da mimar Adnan Kazmaoğlu’nun imzası var. 2012 sonunda teslim edilmesi planlanan proje, sekiz bloktan oluşuyor. 155 ile 465 metrekare arasında alanlara sahip dairelerin tipleri ise 3+1 ile 6+1 arasında değişiyor.
Fiyatların 700 bin ile 1 milyon 700 bin dolar arasında farklılık gösteren proje hakkında konuşan Çiftkurtlar Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çelik, arazi sahibi oldukları proje için iş dünyasından üst düzey isimlerin de bulunduğu birçok özel kişiyle görüştüklerini belirterek, “Ancak, az sayıda konut olmasından dolayı birbiriyle ailelere satış yapmayı istedik” dedi.