Ekonomi Bilgisayarda asrın davası

Bilgisayarda asrın davası

19.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bilgisayarda asrın davası

Bilgisayarda asrın davası

       TÜM dünyada milyonlarca bilgisayar kullanıcısının program ve tarayıcısı seçme tercihini etkileyecek ve Software Endüstrisi'nin kaderini belirleyecek anti - tröst davası, bugün Washington'da başlıyor.
       Dünyanın en büyük Software şirketi olan Microsoft yöneticileri, Amerikan Adalet bakanlığı ve 20 eyaletin savcılarıyla, bugünden itibaren mahkemede kozlarını paylaşacaklar.
       İnternet tarayıcısı (Browser) savaşlarında haksız rekabette bulunduğu suçlaması ile, Microsoft'a karşı "hukuk savaşı" başlatan Adalet Bakanlığı, mayıs ayında biraraya geldiği şirket Başkanı Bill Gates'in, verilen şartları yerine getirmemesi üzerine, davadan vazgeçme isteğini reddetmişti.
       Amerikan hükümetinin, yasadışı olarak yorumladığı uygulamalardan en önemlisini, Microsoft'un, İnternet Explorer adlı tarayıcısını, oldukça popüler olan Windows adlı Software ile birleştirerek, Windows programını kullanan herkesi, kendi tarayıcısını kullanmaya zorlaması oluşturuyor.
       Adalet Bakanlığı, Microsoft'u, Windows programının kullanım yaygınlığı nedeniyle piyasalarda sağladığı kazanç ve ayrıcalığı, ayrı bir ürün olan İnternet tarayıcısını pazarlarken kullanmak ve böylece tüketicinin tercih hakkı ile Netscape gibi şirketlerin rekabet hakkına zarar vermekle suçluyor.
       Hükümet ve eyaletlerin açtığı dava, ayrıca Microsoft'un, İntel, Apple, IBM ve American Online gibi diğer devleri de, kendi ürünlerini kullanmaya zorladığına ilişkin iddiaları içeriyor. Hükümet, bu taktiklerin, Netscape'in Navigatör tarayıcısı ve Sun Microsystem şirketinin Java program dilinin, günün birinde Windows sisteminin egemenliğine mani olacağına ilişkin, Microsoft'ta oluşan korkulara dayandığını savunuyor.
       Davanın ilk aşamasında, Adalet Bakanlığı'nın, Microsoft aleyhine ifade vermekten çekinen ve haksız rekabetten olumsuz etkilenen şirketlerden tanıklar getirmeyi planladığı belirtiliyor. Hükümet, bu tanıkların Microsoft aleyhindeki şikayetlerini kamuoyuna açıklamalarını sağlayabileceğini düşünüyor.

       İkinci aşamada, Adalet Bakanlığı savcıları, ofis içinde gerçekleşen pek çok elektronik mesaj trafiği ve diğer haberleşmeleri delil olarak göstererek, Microsoft'un, rakibi olan Netscape'i öldürmeye ant içtiğini kanıtlamaya çalışacak. Microsoft avukatlarının ise, buna yanıt olarak, "Bu tür haberleşmeler, kafeterya sohbetlerinin ötesine geçmez ve gerçek bir sektör stratejisi olarak algılanamaz" demeleri bekleniyor.
       Microsoft ayrıca, Explorer adlı tarayıcıyı Windows programına dahil etmenin, temel ürününü daha da geliştirme amacı taşıdığını savunuyor. Federal Temyiz Mahkemesi de, geçen haziran ayında verdiği bir kararla, Microsoft'un bu gerekçesini kabul etmiş ve "tüketicilere avantaj sağlaması şartıyla, şirketin sistemine herhangi bir Software programını ekleme hakkı olduğunu" bildirmişti. Ancak mahkeme, bu kararını, kapsamlı bir anti - tröst yasasına değil, daha önceki rıza kararına dayandırmıştı. Hükümet ise, Microsoft'un taktiklerinin, bir alandaki tekel gücünü, diğer alanlardaki rekabeti yıkmak için kullanma yasağını ihlal ettiğini vurguluyor.

       Gözlemciler, 14 milyar dolarlık satışları ve 13.9 milyar dolarlık nakit rezervleriyle, dünyanın en büyük Software şirketi olan Microsoft aleyhindeki davanın sonucunun, tüm dünyada milyonlarca insanın, tarayıcı ve bilgisayar çalışma programını bundan sonra nasıl seçeceğini, köklü biçimde etkileyeceğini belirtiyorlar.
       50 milyar doların üzerindeki servetiyle dünyanın en zengin işadamı olan Microsoft Başkanı Bill Gates'in, duruşmada ifade vermeyeceği, ancak Apple Computer, İntel, IBM ve Compac gibi dev bilgisaray şirketleriyle, bazı üst düzey Microsoft yetkililerinin tanıklık yapacakları kaydediliyor.
       Aynı konuda Adalet Bakanlığı ile birlikte hareket ederek, şirketi dava eden Amerikan eyaletleri ise şunlar: California, Connecticut, Florida, İllionis, Iowa, Kansas, Kentucky, Louisiana, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minesota, New Mexico, New York, North Carolina, Ohio, South Carolina, Utah, West Virginia, Wisconsin ve District of Columbia.