Ekonomi Bilgisayarda ‘oyun’ patlaması

Bilgisayarda ‘oyun’ patlaması

08.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bilgisayar pazarına ‘oyun’ damga vuruyor. Oyun bilgisayarlarının satıştaki payı % 30’lara ulaştı. HP Türkiye Genel Müdürü Filiz Akdede, “Oyun alanı derya deniz” diye konuştu.

Bilgisayarda ‘oyun’ patlaması

Cep telefonu kullanımının yaygınlaşmasıyla geçmişe göre daralan masaüstü ve dizüstü bilgisayar pazarı yeniden şekilleniyor. İkisi bir arada ve oyun bilgisayarı olmak üzere yeni segmentlere yönelen pazarda büyüme sürüyor. IDC verilerine göre, geçen yıl masaüstü ve dizüstü bilgisayar pazarı adet bazında yıllık yüzde 1.6 oranında büyüme gösterdi. Oyun bilgisayarı pazarı ise bilgisayar segmentinde yüzde 30’luk paya ulaşmış durumda. 2017 yılında Türkiye’de toplam bilgisayar satışı 2 milyonu aştı.

Haberin Devamı

İncelik ve renk

HP Türkiye Genel Müdürü Filiz Akdede, 2015’den itibaren bilgisayar pazarında her yıl daralma olduğunu anımsatarak, “Ancak geçen yıl büyüme görüldü. Pazar yüzde 2 oranında büyürken biz yüzde 4 oranında büyüdük. Yazıcı tarafı da gelişimini sürdürüyor. Sektör yüzde 5, biz de yüzde 12 oranında büyüdük” dedi.

Bilgisayarda tasarım, incelik, performans ve rengin ön plana çıktığını dile getiren Akdede, “Premium segment çok gelişti. Ayrıca oyun alanı derya deniz. Dünyada oyun oynayan insan sayısı artıyor. Sadece gençler değil belli yaşın üzerinde de oyun oynayan kesim var. Oyun bilgisayarında da pazar payımız yüzde 20’lerin üzerinde. Oyun tarafında yüzde 90 büyüdük” diye konuştu.

Bilgisayarda ‘oyun’ patlaması

Teknoloji yenileniyor

Haberin Devamı

Sektörün 2018’e iyi başladığını dile getiren Filiz Akdede, şunları söyledi: “Artık teknolojiyle yapılacak şeyler artıyor. Yol ve yön bulma, iletişim, maillere bakmak gibi tüm işlerimiz ve tüm hayatımız artık bilgisayarda geçiyor. İnsanların beklentileri ve kullandıkları yazılımlar değişiyor. Bu nedenle eski, kapasitesi sınırlı olanlar yeterli gelmemeye başlıyor. İnsanlar mevcut teknolojilerini yenilemeye ihtiyaç duyuyor. Genç nesil teknolojiyi daha iyi kullanıyor. Tasarım yapanlar, evden çalışanlar artıyor. Yaratcılığı ön planda olan işler çoğalıyor. Bu da yüksek performanslı ürünleri gerektiriyor. Bunlara da eskiden erişim zordu. Şimdi daha ulaşılabilir oldular. Biz de değişen ithiyaçlar doğrultusunda yeni kategorilere yatırım yapıyoruz. İkisi bir arada bilgisayarlar, 360’lar. Renge de çok yatırım yapıyoruz. Elite serimizin yeni ürünleri gelecek. Oyun bilgisayarı da aynı şekilde devamlı yenileniyor. Pazarın büyüyeceğine inanıyoruz. Biz 25 yıldır Türkiye’deyiz, günlük iniş çıkışlara bakmıyoruz. Biz hedefe kilitlenmiş durumdayız.”

‘Üç boyutlu yazıcılar sektörleri dönüştürür’

Filiz Akdede, kurumsal alana yönelik 3D printer da geliştirdiklerini anımsatarak, “Bu ürün sektörlerin kullanımına yönelik. Kasımda Türkiye’ye getirdik. Pek çok iş ortağımıza denettik. 3D baskının pek çok sektöre katkısı olacak. Başta otomotiv ve savunma sanayine ciddi katkı yapabilir. Dünyada ayakkabı sanayinden mücevherata kadar pek çok alanda kullanılır durumda. Yaratıcı üretime imkan sağlayacak. Gelecekte üretim teknolojilerini dönüştürecek” dedi.

Haberin Devamı

Bilgisayarda ‘oyun’ patlaması

‘Türkiye bölgede yükselişte’

HP Türkiye’nin Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) bölgesinde yer aldığını ve grup bünyesinde yükselişte olduğunu kaydeden Akdede, EMEA’da ciddi bir yere sahip olduklarını dile getirdi. HP’nin daha önce Foxconn işbirliğiyle Çorlu’da bilgisayar üretimine girdiğini de aktaran Akdede, “Bu üretimi başka yere kaydırmamız gerekti. Zaten üretimin sadece yüzde 2’si Türkiye pazarına veriliyordu. Buradan Rusya ve Afrika pazarına gönderiliyordu. Pazar çok daralınca fabrikaları konsolide ettiler. Ama yatırım çekmek için uğraşıyoruz. Çok fazla lobi yapıyoruz. Türkiye’nin potansiyeli çok yüksek. Olabilecek her türlü yatırımı çekmeye çalışıyoruz. Bu yönde emin adımlarla ilerliyoruz” diye konuştu.

Kaan’ın yeni modeli geldi

Başarı’nın cep telefonu markası Kaan’ın yeni modeli piyasaya çıktı. Kaan N2, özellikleri ve fiyatıyla ilgi çekiyor. Telefonda parmak izi okuyucusu bulunuyor. 5.7 inç’lik ekranı, tasarımı, incelik ve hafifliğiyle de dikkat çekiyor. 145 gram ağırlığında, tamamen metalik ergonomik gövdesi var. 8MP ön kamerasının yanı sıra 13MP ve 8MP çift arka kameraya ve çift ton LED flaşa sahip. 32 GB hafızası 128 GB’ye kadar artırılabiliyor. 3GB’lık Ram’i ve 8 çekirdek 1.5 Ghz 64 Bit işlemcisi diğer teknik özellikleri arasında bulunuyor. Android Nougat 7.0 işletim sistemi, 3.000 mAh batarya, hızlı şarj özelliği de sunuyor. Siyah ve altın renk seçenekleriyle pazara sunuldu. Kaan N2, yenilikçi özelliklerinin yanı sıra 999 TL’lik fiyatı ile de dikkat çekiyor. N2, tüm telefon satış kanallarında, Turkcell ve Vodafone’nun operatör tarife paketlerinde yer alıyor.

Haberin Devamı

Bilgisayarda ‘oyun’ patlaması

Girişimlere özel dijital platform

StartupMarket.co, her aşamadaki girişimcileri, girişimcilerin destekçileri mentorlar, yatırım fonları, bireysel yatırımcılar ve servis sağlayıcılarıyla bir araya getirmeyi hedefliyor. Girişimlere dair her şeyi tek noktada toplamayı hedefleyen Türkiye’nin dijital girişim platformu olma amacıyla yola çıktı.

Haberin Devamı

StartupMarket.co en büyük hedefi, her büyüklükteki girişim için doğru rehberliği ve destek ağını sağlayarak daha çok girişimciyi motive etmek. Var olan yatırımcıların ötesinde, öncelikli olarak beyaz yakalılardan oluşan yeni bireysel yatırımcıları bünyesine katarak Türkiye’deki girişimcilik ekosistemini büyütmek istiyor. Girişimin kurucu ekibi CEO’su Serkan Bağçe, Ahmet Giray Ölmez ve Mehmet Çelikol’dan oluşuyor.

Bilgisayarda ‘oyun’ patlaması