Ekonomi Bir günde çifte sevinç

Bir günde çifte sevinç

02.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Eylülde toplam tutarı 16.8 milyar lirayı aşan 459 adet yatırıma teşvik verildi. Teşvik alan yatırımlar içinde gemi inşa sanayii ağırlığı oluşturdu. 15.7 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracatının yapıldığı ekimde, kaliteli ürünü tercih eden Avrupa ülkeleri listenin başını çekti.

Bir günde çifte sevinç

Yatırım tam yol ileri

Haberin Devamı

Teşvikli yatırımlar eylülde adeta patladı. Eylül ayında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca 459 adet yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Belge alan projelerin sabit yatırım tutarı 16 milyar 818 milyon 814 bin 151 lira olarak hesaplandı. Bu yatırımların gerçekleştirilmesiyle 20 bin 763 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.

Bir günde çifte sevinç

Sıçrama yaptı

Eylülde teşvikli yatırımlar hem bir önceki aya, hem de geçen yılın aynı ayına göre çok hızlı arttı. Sabit yatırım tutarı Ağustos 2018’e göre yüzde 52, Eylül 2017’ye göre yüzde 180 artarken bu yatırımların gerçekleştirilmesiyle sağlanacak olan istihdam ise sırasıyla yüzde 22 ve yüzde 30 oranlarında yükseldi.

‘Lig atlatacak’

En yüksek tutarlı belge, Sedef Tersanesi’ne Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi için verilen 4.5 milyar liralık teşvik oldu. Bu geminin yapımında 556 kişinin çalıştığı belirtildi. Sedef, Temmuz 2016’da da bu gemi için 1.9 milyar liralık teşvik almıştı. Türkiye’nin ilk yerli ve milli savaş uçak gemisi “Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG Anadolu” 232 metre boyunda... Sedef Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, gemiyi, “Deniz Kuvvetlerimize lig atlatacak” diye niteliyor.

Haberin Devamı

Gemi inşa sanayii, bu projenin dışındaki yatırımlarıyla da dikkat çekti. Eylülde toplam 8 teşvik belgesinin verildiği sektördeki yatırım tutarı Sedef hariç 1.3 milyar lirayı aştı. Sedef Tersanesi’ne Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi için verilen 4.5 milyar liralık teşvik de eklendiğinde bu rakam 5.9 milyara ulaşıyor.

47 bin öğrencili eğitim teşviği

Eylülde en fazla teşvik belgesi, diğer pek çok ayda da olduğu gibi enerji sektörüne verildi. 66 belge alan enerjiyi ise 54 belge ile eğitim izledi. Anaokulundan ilkokula, orta öğretime ve üniversiteye kadar geniş bir yelpazeye yayılan ve çoğu komple yeni yatırım olan kurumlarda yaklaşık 47 bin öğrencinin eğitim alması planlanıyor.

Belge sayısında eğitimi dokuma ve giyim izledi. Bu sektördeki yatırımlar için 53 teşvik belgesi düzenlendi.

İhracatta ‘kaliteli’ rekor

Bir günde çifte sevinç

Ekim ayında Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracat rakamına ulaşıldı. İhracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13.1 artışla 15 milyar 732 milyon dolar oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerini Adana Müzesi’de düzenlenen toplantıda açıklayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan şunları söyledi: “Ekim ayında ithalatımız yüzde 23.5 düşüşle 16 milyar 261 milyon dolar oldu. 2017 Ekim’de ihracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 65.4’tü bugün bu oran 96.7. 12 aylık yıllıklandırılmış ihracat tutarımız da yüzde 7.9 artışla 166 milyar 809 milyon dolar oldu. Ekim ayı itibarıyla en çok ihracat yaptığımız ülkeler Almanya, İngiltere, İtalya. Hepsi de kaliteye odaklı, kaliteli malı ve rekabetçi fiyatı takdir eden ülkeler. İhracatçılarımızı kalitesi yönüyle de takdir ediyorum.”

Haberin Devamı

Hedef cepte

Pekcan, yeni ekonomi programı kapsamında ihracatın yıl sonunda 170 milyar dolara ulaşacağını öngördüklerini bildirerek şöyle devam etti: “Hedef ülke pazarlarına da ihracatımız hızla artıyor. Meksika’ya yüzde 14, Hindistan’a yüzde 16, Latin Amerika’ya yüzde 41, Afrika’ya yüzde 25... Ekonomiye, üretim, teknoloji ve ihracat odaklı bakıyoruz. Türkiye’nin gelişmesini, yüksek gelirli ülkeler statüsüne geçebilmesini, daha fazla ihracatı 21. yüzyıl teknolojileriyle katma değerli ihracata yönelmesini de görüyoruz.”
Pekcan, “Ekimde TL ile ticaret hacmimiz 9.8 milyara, ihracatımız 5.3 milyara, ithalatımız 4.5 milyara ulaştı. Bir önceki yılın ekimine göre yüzde 35 arttı” dedi.

Haberin Devamı

Almanya İngiltere İtalya ilk üçte

Ticaret Bakanlığı’nın ekim ayı bültenine göre, geçen ay en fazla ihracat, 1 milyar 464 milyon dolarla Almanya’ya yapıldı. Bu ülkeyi 1 milyar 75 milyon dolarla İngiltere ve 879 milyon dolarla İtalya izledi. En fazla ithalat ise 1 milyar 909 milyon dolarla Rusya’dan gerçekleştirildi. Bu ülkeyi 1 milyar 559 milyon dolarla Almanya ve 1 milyar 366 milyon dolarla Çin takip etti.

Dış ticaret hacmi bu dönemde yüzde 9.06 azaldı ve 31 milyar 933 milyon dolar oldu. Dış ticaret açığı, yüzde 92.81 düşüşle 529 milyon dolar olarak gerçekleşti. - EKONOMİ SERVİSİ

Haberin Devamı

Deniz altında yerli teknoloji

Türkiye’nin ilk yerli ve milli denizaltı optik haberleşme sistemi, Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) ve Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) iş birliğiyle geliştirildi.