Ekonomi Bir, iki, üç yetmez dört, beş olsun!

Bir, iki, üç yetmez dört, beş olsun!

14.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Bir, iki, üç yetmez dört, beş olsun

Cep telefonlarında kamera yarışı sürüyor. Birbirinden güçlü özelliklerle piyasaya sunulan ve son dönemde yapay zekayla adlarından söz ettiren telefonlar da en büyük yarış ise kamera kısmında yaşanıyor. Çift arka ve ön kamerayla başlayan rekabet üç hatta dört kameraya kadar çıktı. Bu hafta içinde tanıtılan telefonlar ise dört arka kamerayla geliyor. Mobil fotoğrafçılık alanında megapiksel yarışı da devam ediyor.

Haberin Devamı

Çift kamera

Çift arka kamera artık çoğu telefonda standart haline gelmiş durumda. İlk etapta üst segmentte yer alan bu özellik kısa sürede orta segmente de kaydı. Samsung çift kameraya Galaxy Note 8 ile adım attı. Daha sonra Galaxy S9 ve Galaxy S9+’da da bu özelliği gördük. LG, G5 ve V30’la girdi. Apple’da ise çift arka kamerayı iPhone 7 Plus ve 8 Plus’ta gördük. Note 9, iPhone X, LG V35’de de çift kamera var. Huawei, P9’la ilk çift kameraya adım attı. Casper Via F1’le çift kamrada yer aldı. Çift kameranın en temel ve en önemli özelliklerinden biri derinlik efekti. Birinci kamera nesneyi algılar, ikinci kamera da derinlik efekti vererek nesneyi arka planda tanımlar.

Apple’dan yeni modelde üç kamera bekleniyordu ancak iki kamerada kaldı. XS ve XS Max 7 MP’lik ön ve çift 12 MP’lik arka kamerayla geldi. Huawei’nin P20 Pro’su, ilk üç arka kameralı telefon oldu. Bu yıl nisan ayında Türkiye’de satışa sunuldu. 40, 20 ve 8 MP’lik üç tane arka kamerası var. Ön kamerasının çözünürlüğü ise 24 MP.

Haberin Devamı

Bir, iki, üç yetmez dört, beş olsun

Büyük yarış

Samsung üç kamera yarışına Galaxy A7’yle yanıt verdi. Birinci kamera 24 Megapiksel ana kamera f/1.7 diyaframa sahip, ikinci kamera 8 Megapiksel çözünürlük 120 derece ultra geniş açı ve f/2.4 diyaframla geldi. Üçüncü kamera ise 5 Megapiksel çözünürlük sunuyor ve diyafram açıklığı ise f/2.2. Casper bu yarışa daha önce başlamıştı. 2018 yılı başında Via F2 modelinde 20+8 çift ön kamera ve 13+5 çift arka kamera kullandı. Bu hafta ise dört arka kameralı modellerin tanıtımına tanık olduk. Samsung ve LG’nin yeni modelleri fotoğrafseverleri sevindirdi.

Samsung Galaxy A9 modeli dört kamerasıyla dikkatleri çekti. Galaxy A9’nın dört arka kamerasının hepsi ayrı işlevlere sahip. 24 MP’lik ana kamera, 8 MP’lik 120° ultra geniş açı kamera, 10 MP’lik tele kamera ve canlı odak özelliği sunan 5 MP’lik kamerası var. Geçen hafta lanse edilen LG V40 ThinQ ise, beş kamerayla geldi. 16 MP süper geniş açı, 12 MP standart açı ve 12 MP tele objektif olmak üzere üç arka kamerası var. Ön kamerası ise 8 MP ve 5 MP çözünürlükte. Cepte kamera yarışının sürmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Fotoğrafçılığı geliştiriyor

Peki çok lensli telefonlar fotoğrafçılık açısından ne ifade ediyor. Her biri farklı bir odak derinliği, farklı diyafram açıklığı ve farklı kompozisyon sunuyor. Çekilen fotoğraflar daha keskin ve daha detaylı oluyor. Daha gerçekçi renklere ve dinamik aralığa sahip oluyorlar. Düşük ışıkta performans önemli ölçüde daha iyi oluyor. Bir cep telefonunda birkaç kamera bir portre çekiminin arka planını bulanık göstermekten daha fazla işlev görüyor. Kameralar artan oranda fonksiyona sahip olarak daha kesin 3D harita, artırılmış gerçeklik ve yüz ve manzara tanımada da daha etkili oluyorlar.

Mobil uygumalar ve sanal gerçekliğin yardımıyla da kameralar halihazırda yerine getirdikleri termal fotoğraflama, seyahatte bir yabancı metni çevirme, gökyüzünde takım yıldızlarını görme, bir basketbol oyuncusunun sıçrayışını yakalama gibi fotoğraf çekim teknliklerini yerine getiriyorlar.

Bir, iki, üç yetmez dört, beş olsun