Ekonomi Bisküviyi daha verimli buğdayla pişirecek

Bisküviyi daha verimli buğdayla pişirecek

28.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ülker, bisküviyi 13 yılda geliştirdiği Aliağa Bisküvilik Buğdayı ile üretecek. Ülker CEO’su Mete Buyurgan, “Bu buğday türü yüzde 35-40 daha fazla verime sahip. Yeni ürünler ekim ayında raflara geldi. Milyon TL’lik yatırım yapıldı” dedi.

Bisküviyi daha verimli buğdayla pişirecek

Hanife Baş / Gebze - Ülker, artık bisküvilerini Aliağa Bisküvilik Buğdayı’yla üretecek. 13 yıldır üzerinde çalışılan projeyle bu buğday türünde yüzde 35-40’lık verim elde edilecek.Geçen yıl Ankara, Konya, Çankırı, Kırıkkale, Kırşehir, Yozgat, Kayseri, Eskişehir, Tekirdağ ve Çorum olmak üzere on ildeki 80 bin dekar arazide ekilen buğdaylar, bu yıl hasadın ardından Ülker Ankara un fabrikasında toplandı. Buğdaylar, Ülker’in Pötibör, Halley, Çizi, Çubuk Kraker, Dokuz Kat Tat, O’lala, Dankek gibi ürünlerinin tariflerine girdi.

Haberin Devamı

13 yıllık çalışma

Ülker CEO’su Mete Buyurgan, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’yle 2007’den bu yana yürüttükleri çalışmaların sonucunda geliştirilen Aliağa Bisküvilik Buğdayı’nın hazır hale geldiğini belirterek, ekim ayı itibariyle bu buğdaydan elde edilen ürünlerin raflarda satışına başlandığını söyledi.

Ar-Ge, inovasyon ve sürdürülebilirliğin öncelikleri olduğunu vurgulayan Buyurgan, “Bu buğday türü yüzde 35-40’ın üzerinde daha fazla verime sahip. Çiftçilerin bu sayede en az yüzde 20 gelir artışı olacak. Ayrıca bu buğday türü daha az suya ihtiyaç duyuyor. Bisküvi için en iyi buğday. Ürünlerin tadında da bir değişiklik yapmayacak. 2019’da 800 dönümlük alanda başladık. 2020’de 10 bin dönüme yoğunlaşıldı. Gelecek yıl 120 bin dönümde ekim yapılacak. Milyon TL’lik yatırım yapıldı. Bu proje özel sektör, kamu iş birliğine de örnek olacak” dedi.

Haberin Devamı

Üretim faaliyetlerine değinen Buyurgan, “9’u yurtiçinde olmak üzere 13 fabrikada üretim yapıyoruz. 9 bin çalışanımız var. Bu yılki satışlarımız 23.5 milyar TL olacak.Türkiye operasyonlarının ciromuzdaki payı yüzde 60. Yurtdışının payı yüzde 40. Türkiye’de atıştırmalıkta yüzde 36’lık payımız var” diye konuştu.

Bisküviyi daha verimli buğdayla pişirecek

On binlerce türden seçildi

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde yer alan Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün Müdürü Dr. Fatih Özdemir, “Aliağa buğdayı on binlerce tür arasından seçildi. 2014’de bakanlığımız bünyesinde bulunan Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi’ne sunuldu. Bağımsız testlerle de onaylanarak 2017’de Aliağa ismiyle tescil edildi. Aliağa Bisküvilik Buğdayı, yüksek verimi, kuraklığa ve hastalıklara dayanıklılığı ve bisküviye özel kalitesiyle öne çıkıyor. Ülker’in tohum üretme çalışmaları sürüyor” dedi.