Ekonomi Blokzincir ve metaverse için yakın takip

Blokzincir ve metaverse için yakın takip

03.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hükümet, uluslararası dev şirketlerin milyarlarca dolar yatırım gerçekleştirdiği blokzincir (blockchain) teknolojisi ve metaverse dünyasını yakın takibe alıyor.

Blokzincir ve metaverse için yakın takip

Önder Yılmaz / ANKARA - Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) bünyesinde şirketlerin attığı adımların denetlenmesi için ‘Sürdürülebilirlik’, ‘Veri ve Risk Analizi’ adlarıyla iki yeni daire başkanlığı oluşturulacak. KGK Başkanı Hasan Özçelik, “Bilgi teknolojilerinde yaşanan güncel gelişmeler, blockchain teknolojisi, metaverse gibi konular da aynı zamanda muhasebe ve denetim kapsamına giriyor” dedi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta, kripto paralar başta olmak üzere her türlü dijital verinin üzerinde oluşturulduğu blokzincir teknolojisi ile metaverse dünyasına ilişkin, “Biz de çalışma yürütüyoruz” açıklamasını yapmıştı.  Erdoğan, “Dijital içeriklerin blokzincir üzerinden güvenceye alınmasıyla, süreçte yeni bir evreye geçilmiştir. ‘Dijital varlıklar teknolojinin yakıtı, blockchain ise vasıtasıdır’. Bu teknolojinin gıda tedariğinden bankalara, lojistikten sanat eserlerine uzanan geniş faaliyet alanını cazip kılan asıl husus, hızlı, verimli, güvenli ve düşük maliyetli işlem yeteneğidir” ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı

18 bin şirket var

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu çıkışıyla birlikte TBMM’de görüşmeleri yürütülen torba teklifte blokzincir ve metaverse dünyasını takip için yeni mekanizmalar kurulmasını öngören düzenlemeye yer verildi. KGK Başkanı Hasan Özçelik, gelişen dünya ve teknolojiye paralel olarak faaliyet alanlarının da genişlediğini belirtirken, KGK’nın ilk kurulduğunda denetlediği 2 bin 500 şirket, 60 denetim şirketi olduğunu anımsatarak, “Şu an denetim kapsamımızda 18 bin şirket var, bağımsız denetime tabi şirketler açısından ve bunları denetleyen şirket sayısı ise 261. Dolayısıyla, bu artan sayı ve hacimle beraber alan genişliyor” dedi.

Özçelik, bilgi teknolojilerinin takibi amacıyla KGK bünyesinde iki yeni daire başkanlığı kurup, uzman istihdamı gerçekleştireceklerini belirtirken, bu başkanlıkların adlarını “Sürdürülebilirlik” ve “Veri ve Risk Analiz Daire Başkanlığı” şeklinde anlattı. Özçelik, şirketlerin her türlü finansal ve veri tablolarının takiplerinde olacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin denetim markası oluşuyor

Hasan Özçelik, denetimleri gerçekleştiren şirketlere ilişkin olarak, Türkiye’nin kendi markasını yarattığı denetim şirketlerinin güçlenmeye başladığını aktarırken de şunları kaydetti: “Uluslararası standartlar ve uygulama bizim uyguladığımızla aynı. Şirketler kendi denetçilerini kendileri belirliyor ancak burada püf noktası şu: kamu yararına büyük işletmeler için üç yılda bir asgari denetim yapıyoruz, hatta çok fazla denetleyen şirketleri her sene denetliyoruz, çünkü hata yapma olasılıkları, gözden kaçırma ihtimalleri çok yüksek, Daha küçük firmaları ise asgari altı yılda bir denetliyoruz. Rekabetçi serbest piyasa söz konusu. Şirketlerin denetim kapasitesi, denetçi personeli, bağımsız denetçi personeli, diğer fiziki, elektronik ve bilgi teknolojileri anlamındaki altyapısı önemli. Bu alandaki belli şirketler ‘dört büyükler’ diye geçiyor, bunların kapasitesi yüksek olduğu için daha fazla şirket denetleyebiliyorlar; çok daha fazla personelleri var. Yerli bir markamız oluşamadı ama hızla gelişiyor. Marka ismine girmeyelim ama büyük şirketlerimiz de var, onlar da hızla gelişiyorlar, kendilerini geliştiriyorlar; bu konuda ilerleme var.”