Ekonomi Boğaz’da ‘gizli’ yalı avı

Boğaz’da ‘gizli’ yalı avı

12.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bosforce Yönetici Ortağı Ulvi Özcan, İstanbul Boğaz kenarındaki lüks yalıların alım ve satımlarında fiyatların yükselmemesi için gayrimenkul alacak patronların kimliklerini gizli tuttuğunu ifade etti

Boğaz’da ‘gizli’ yalı avı

Yalı cenneti İstanbul’da yalıların alım ve satımlarında farklı yollar izleniyor. Yalı satın almak isteyen yatırımcılar ya da sahip olduğu yalısını satmak isteyenler kimliklerini gizli tutma yoluna gidiyor. Bunun sebebi ise alım satımlarda yaşanabilecek dengesiz fiyat farklarının oluşmasına engel olmak.
İstanbul Boğaz kenarındaki lüks yalıların alım satımlarında ilginç diyaloglar yaşandığını aktaran Bosforce Gayrimenkul Danışmanlık firmasının sahibi Ulvi Özcan, yalı satın almak isteyen büyük firma patronlarının kimliklerini gizli tutmak istediklerini dile getirdi. İstanbul’da Boğaz kenarında birçok yalı olduğunu ifade eden Özcan, bu yalıların satışlarını kendileri aracılığıyla gerçekleştiren pek çok müşterisinin olduğunu söyledi. Alıcı ve satıcı arasında köprü oluşturduklarını belirten Özcan, “Alım-satımlardaki ilk pazarlık bizim tarafımızdan yapılıyor. Şartlar uygun hale geldikten sonra iki tarafı da bir araya getiriyoruz. İlk başta bunu yaptığımız zaman alıcının maddi gücü, satıcıyı etkileyebiliyor ve ortaya uçuk rakamlar çıkıyor” diye konuştu.

‘Önünde yol varsa yalı değildir’
İstanbul’da yalı konseptine tam anlamıyla uygun sadece 180 adet yalı bulunduğunu söyleyen Özcan, “Yol yalısını yalıdan saymamak lazım. Aradan yol geçiyorsa onlar sadece deniz manzaralı ev olarak sayılabilir” diye belirtti. Yalı sahiplerinin başka yatırım fırsat olmamasından dolayı satışların çok hızlı gitmediğini belirten Özcan, “Yalı alıcısı çok ama satıcı yok” dedi.
Bir yalının veya malikanenin müşterisinin önce bir piyasa araştırması yaparak kendi statüsüne en uygun yeri emsallerini de değerlendirerek almaya karar verdiğini belirten Özcan, “Boğazda yeni yapı üretimi olmadığı için de fiyatlar artarak devam eder. Son yıllarda satılan birkaç yalıyı ele alırsak da İstinye’de Tahsin Bey Yalısı Erol Aksoy’unken Suzan Sabancı Dinçer tarafından alındı. Yenikoy’de Ahmet Afif Paşa Yalısı Kemal Uzan’ın iken yine Suzan Sabancı Dinçer tarafından TMSF’den satın alınmıştır” diye konuştu.
Boğaz yalılarının çok talip gördüğünü belirten Özcan, el değiştiren yalıları aktararak, şunları söyledi:
“Kandilli Clifton Yalısı Ömer İsvan tarafından Aziz Torun’a, Anadoluhisarı Köseleciler Yalısı Pamir Sezener tarafından Serkan Borançılı’ya, Anadoluhisarı Tokar Yalısı Tokar Ailesi tarafından Melis Okumuş’a, Bebek Tevfik Ercan Yalısı Ercan Ailesi tarafından Osman Ör’e, Çengelköy Nadire İçkale Yalısı Nadire İçkale tarafından Aktif Elektrik Mühendislik A.Ş.’ye, Anadoluhisarı Zarifi Mustafa Paşa Yalısı Haremlik Bölümü Deha Menkul Değerler tarafından Çolakoğlu Ailesi’ne, Anadoluhisarı Çapa Yalısı Rabia Çapa tarafından Murat Karamancı’ya, Kanlıca Körfez Restaurant ise Ömer Salur tarafından Ahmet Erciyas’a yapılan alım satımlar arasında yer alıyor.”

Haberin Devamı

FİYATLAR TAVAN YAPTI
İstanbul’daki yalıların fiyatlarının 5 milyon dolardan başladığına dikkati çeken Özcan, fiyatların 100 milyon dolara kadar çıktığını vurguladı. İstanbul’un yüzük taşı sayılan yalıların özellikle Körfez yatırımcıların ilgisinin Türkiye’ye dönmesinden sonra 3 katına kadar prim yaptığını söyleyen Ulvi Özcan, 2002 yılında 3 milyon dolara satılan yalıların bugün 12 milyon dolardan alıcı bulduğunu kaydetti.

10 yalı satış için sırada bekliyor
Portföyünde satılık yalı olduğunu da aktaran Ulvi Özcan, “Piyasada ve portföyümüzde 5 milyon dolar ile 100 milyon dolar arasında 8-10 tane yalı olmakla birlikte çoğunun sahibi adının verilmesini istemediği için açıklayamıyoruz. Ama piyasada satılık yalı olarak bilinen 1-2 yalıyı sayacak olursak Yeniköy Şehzade Burhanettin Efendi Yalısı (Erbilgin Yalısı) ve Kandilli Abud Efendi Yalısı’nı sayabiliriz” dedi.

Haberin Devamı

İstanbul’un en pahalı yalıları
İstanbul’daki en pahalı yalılar arasında Koç Yalısı, Hasip Paşa Yalısı, Kandilli Kont Ostrolog, Beylerbeyi Demir Sabancı Yalısı ve Sait Halim Paşa Yalısı bulunuyor.

Kentsel dönüşümde yıkım için üçte iki çoğunluk yetecek

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu tarafından yapılan açıklamada, Kentsel Dönüşüm Kanunu’nda, eskiyen ve ekonomik ömrünü tamamlamış apartmanlar ve sitelerin kanundan yararlanabileceğine vurgu yapıldı.
Kanundan önce, eskiyen apartman veya sitelerin yıkılıp yeniden yapılması için Medeni Kanun ve Kat Mülkiyeti Kanunu’nun kurallarına göre, tüm bağımsız bölüm maliklerinin oybirliği ile karar alması gerekiyordu. Bir daire veya dükkan sahibi karşı çıktığında yeniden yapma olanaksız hale geliyordu.
Dönüşüm kanununa göre ise, eskiyen yapılarda arsa payları sahipleri üçte iki çoğunlukla yeniden yaptırma, müteahhit seçimi, yeni dairelerin büyüklüğü gibi kararları verebiliyor. Böylece bir-iki daire veya dükkan sahibi ekonomik ömrünü tamamlamış olan apartmanda yeniden yapımı engelleyemeyecek.
Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, Kentsel Dönüşüm Kanunu’nun ekonomik ömrünü tamamlamış apartman veya sitelerin yeniden yapılması için büyük bir fırsat sunduğuna dikkat çekti.

Anlaşmayan hissesini satar
Kanundan önce yeniden yapmak için tüm daire ve dükkân sahiplerinin oybirliği kararı arandığını vurgulayan Öngören, “Bu nedenle eskiyen binalardan müteahhitler veya yatırımcılar bir daire alıp sistemi kilitler veya herkes aynı konuda anlaşsa bile, bir daire sahibinin talepleri sürekli artar ve imzasını kullanmaktan çekinirdi. Yeni kanun bu kişilerin planlarını bozdu” dedi.
Öngören, 6306 sayılı Kanun’un, riskli yapıların yanı sıra, eskiyen- ekonomik ömrünü tamamlamış apartman ve siteleri kapsam içine almasının kaçırılmayacak bir fırsat sunduğunu, böylece eskiyen bina ve sitelerin yeniden yapılma olanağı bulduğunu vurguladı.
Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. N. İlker Çolak ise yaptığı açıklamada binalarda dönüşümü başlatmak için eskiyen site ve apartman sakinlerinden birinin, riskli yapı tespiti yapan lisanslı kuruluşlara başvurması gerektiğini belirtti.
Çolak, binanın ömrünün tamamlamış olduğuna karar verilirse, dönüşümün başlayacağını söyledi. Çolak anlaşmaya katılmayan üçte birin hissesinin de diğer kat maliklerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen bedel üzerinden satılacağını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Faizler düştü kredi talebi arttı

Faizlerin düşmesi ile birlikte konut kredisine olan talep yüzde 65 oranında artış gösterdi. Karşılaştırma sitesi enuygun.com’un analizine göre, sektörde konut kredisi aylık hacim artışı ise 1 milyar liranın üzerine çıktı. Bankacılar faizlerin yılbaşından sonra biraz daha düşmesini beklerken, konut kredilerine ilginin 2013 yılında artarak sürmesi bekleniyor.
Analize göre, bankalara iletilen konut kredisi talep miktarında Eylül ayından bu yana önemli miktarda artış görülüyor. 2012 yılının ikinci ve üçüncü çeyreğinde bankalara ilettikleri konut kredisi talebinin aylık 6 bin civarında olduğunu belirten Enuygun.com Bankacılık Direktörü Filiz Küntaş, “Yılın son çeyreğinde ise bu rakam aylık ortalama 10 bine ulaştı. Faizlerin yüzde 1’in altına düştüğü Eylül ayından bu yana konut kredisi talebinin kademeli olarak artmaya başladığını gözlemliyoruz. Talebin 2013’te biraz daha artmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Küntaş, “Eylül itibariyle konut kredisi karşılaştırma sayılarında da artış var. Henüz karşılaştırma aşamasında olan bir kısım kullanıcımızın da faizlerin biraz daha düşmesini beklediğini düşünüyoruz. Çünkü banka yetkilileri kredi faizlerinin biraz daha düşebileceğini belirtiyor” dedi.

Haberin Devamı

Ağaoğlu, Maslak’ta bir ayda 1459 konut sattı

Haberin Devamı

Emlak Konut GYO kasım ayına ait satışı tamamlanmış bağımsız bölüm raporunu açıkladı. Ağaoğlu Maslak 1453 projesinde toplam 1459 satış gerçekleşti.
Emlak Konut GYO, 2012 yılının kasım ayına ait bağımsız bölüm satış raporuna göre, Maslak 1453 projesi, 1459 bağımsız bölüm satışıyla rekorları alt üst etti. 809 milyon 902 bin 774 liralık bağımsız bölüm satışı gerçekleştiren Ağaoğlu Maslak 1453 projesini, 18 milyon 938 bin 158 lira hasılat ile Varyap Meridian izledi. Listenin üçüncü sırasında ise 28 bağımsız bölüm satışıyla 14 milyon 682 bin 574 lira hasılat elde eden Metropol İstanbul yer aldı.
Kasım ayı itibariyle 58 projenin 26’sında satışlara devam edildi. 1812 bağımsız bölümün satıldığı kasımda Emlak Konut GYO'nun kasasına 919 milyon 879 bin 805 lira girdi.

Fiyatlar 277 bin TL’den başlıyor
Birçok daire türünde satışları tamamlayan Ağaoğlu Maslak 1453'te konut fiyatları 277 bin lira ile 945 bin lira arasında. Projede yer alan 3,5+1 loft ve 4,5+1 loft daireler tükendi. 5 bin 300 bağımsız bölümden oluşan Maslak 1453 mimarisi, caddeleri ve konut seçenekleriyle İstanbul'un en dikkat çeken projelerinin başında geliyor.

Boğaz’da ‘gizli’ yalı avı

Son villalar için özel kampanya hazırladı

İmaj İnşaat, Zekeriyaköy’de hayata geçireceği ve toplam 20 lüks villadan oluşan İmaj Garden Zekeriyaköy projesinde, kalan son 2 villaya özel kampanya yapıyor. Buna göre projede, 36 aya kadar olan ödemelerde 0,20 vade kredi oranı ile dosya masrafsız kredi kullanma imkanı sunuluyor. Firma son 2 villa için, ayrıca, dosya masrafsız “Şimdi al, 3 ay sonra ödemeye başla” kampanyası ile de anlaşmalı bankalardan kredi kullandırıyor.
20 adet bağımsız bölümden oluşacak olan İmaj Garden Zekeriyaköy projesi site olarak planlandı ve 4.922.70 metrekare inşaat alanına sahip bulunuyor. Projede fiyatlar 350 bin ile 1 milyon 250 bin dolar arasında değişiyor.

Beylikdüzü projesinde aidatı düşük tutuyor

Anahtar teslimlerinin yapıldığı ve yaşamın başladığı CrownTower’da ki son 40 daire için farklı avantajlar sunuluyor. Babacan Yapı’nın Beylikdüzü’nde inşa ettiği projede, aidatlar düşük tutuluyor. Buna göre, 46 metrekarelik 1+0 dairenin aidatı 110 lira iken, 78 metrekarelik 1+1’lerin aidatı da 130 lira olarak belirlendi. Projedeki en yüksek aidat ise 205 lira ile 182 metrekarelik 3+1 dairenin oldu. Ayrıca projede kampanyaya da yer veriliyor.
Tüm Crown projeleri için geçerli olan kampanya süresince, yüzde 10 peşinatla hemen taşınma imkânı veriliyor. 8 bin metrekarelik inşaat alanına sahip olan proje, 35 kat ve 420 daireden oluşuyor.

Gölmahal’de yılbaşına özel hediyeler veriyor

Yalçınlar Group tarafından Büyükçekmece’de yapılan Gölmahal Villaları’ndan yeni yıla özel kampanya haberi geldi. Kampanyada 110 bin dolar tutarındaki ekstralar hediye edilirken, yüzde 35 peşin ödemelerde 60 aya kadar vade farksız vade uygulanıyor. Hediye edilen ekstralar içerisinde, asma kat, kış bahçesi, Buderus marka 3 adet güneş paneli, konfor cam farkı, ekstra 20 metrekare depo odası, ahşap desenli seramik ve etrafı travertenle yapılan özel teras, aydınlatma ve salon perde otomasyonu, temperli cam korkuluklar ile Miele ankestreler yer alıyor.
İlk etabı 2013 Haziran’da, teslim edilecek olan Gölmahal Villaları’nda, fiyatlar 1.295.000 ile 1.495.000 dolar arasında değişiyor.

Plus Room sistemi ile fazladan oda kazanıyor

Ünal İnşaat tarafından hayata geçirilen İstanbul INN Aparts serisinin ilk projesi Küçükyalı Aparts’ta satışlar devam ediyor. Plus Room sistemine yer verilen projede, odalar ihtiyaç duyulduğunda eve dahil edilebiliyor ve istenildiğinde çıkarılabiliyor. Kişisel kullanım amaçlı geliştirilen ve evin bir odası gibi yararlanılan Plus Room, diğer tesislerin aksine aidat gerektirmiyor.
Daire sakinleri kullanmak istedikleri odalara, 15 – 30 lira arasında bir kullan-öde sistemle giriş yapabiliyor. Toplam 112 konuttan oluşan projede, 1+0’dan 3+1’e daire çeşitleri bulunuyor. Nisan 2014’te teslim edilecek olan projede, fiyatlar 89 bin ile 459 bin lira arasında değişiyor.