Ekonomi Boğaz’ın yalılarında yabancı dalgası

Boğaz’ın yalılarında yabancı dalgası

11.10.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fiyatları 100 milyon doları bulan Boğaz yalıları, yabancıların da gözdesi haline geldi. Özellikle Arap ülkelerinden gelen yoğun talebin en son örneği Katarlı bir ailenin bir değil, birkaç gayrimenkulü birden satın alması oldu

Boğaz’ın yalılarında yabancı dalgası

İstanbul’un Boğaz yalıları sadece yerli isimlerin değil, yabancıların da ilgi odağında. Özellikle Körfez ülkelerinden gelen bu yoğun ilginin en son göstergesi, isminin açıklanmasını istemeyen Katar’ın üst düzey yönetici ailesi oldu. Katarlı aile, Mütekabiliyet (karşılıklılık) Yasası nedeniyle şirket kurarak bir değil, birkaç gayrimenkul satın aldı.
Yabancıların Türkiye’ye ilgisini izleyen isimlerden biri olan Sothebys Realty Genel Müdürü Arman Özver, Körfez ülkelerinden gelen ilginin oturum için olduğu kadar yatırım amaçlı olduğunu da ifade ederek, Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni yoğun ilginin olduğu ülkeler olarak gösterdi.

Nişantaşı da gözde
Ayrıca, Rusya ve Azerbaycan’dan da talep olduğunu dile getiren Özver, yabancıların Boğaz ve yalı tutkusunu şu sözlerle anlattı:
“Körfez ülkelerindeki dev grupların ve bireysel yatırımcıların en büyük tutkusu, Boğaz. Yalıların bir benzeri daha dünyada yok. Sanat eseri gibiler ve fiyatları da çok yüksek. İstanbul da son dönemlerde dünyanın parlayan yıldızı. Mesela geçtiğimiz günlerde Katar’ın üst düzey yönetici ailesinden bir grup, şirket kurarak bazı gayrimenkulleri satın aldı. Yalıya yatırım, prestij göstergesi. Genellikle büyük şirketlerin sahipleri tercih ediyor. Bunlar Boğaz’dan yalı ya da köşk alırken, ailelerin diğer bireyleri ise Nişantaşı gibi lüks semtlerde daha küçük gayrimenkullere yöneliyor.”

Yalı koleksiyonu
Diğer yandan, Boğaz’da yılda dört-beş yalının el değiştirmesine rağmen, satışa çıkan ailelerin isimlerini açıklamak istemediklerini söyleyen Arman Özver, kendilerinin de portföyünde yer alan satılık yalıları gizlilik anlaşması nedeniyle yayınlayamadıklarını belirtti. Boğaz yalılarının dünyadaki koleksiyonerlerin de takibinde bulunduğunu anlatan Özver, şöyle devam etti:“Yalıları ve İstanbul’daki nitelikli konutları önemli yatırımcılar koleksiyonuna katıyor. Mesela Miami ya da Güney Fransa’daki konutların birçoğu bu gurupların elinde. Bu yatırımcılar evleri alıp yılın belli dönemlerinde kullanıyorlar. İstanbul daha fazla bu yatırımcıları çekebilir ve bu grupların uğrak yeri olabilir.”

Yabancıya da biz satarız’
Türkiye’de son dönemde gerçekleştirilen konut projelerinin de yabancıya satılması gerektiğini ve bunun için Sothebys gibi uluslararası network’e sahip deneyimli firmalarla işbirliği yapılması gerektiğini söyleyen Arman Özver, 46 ülkedeki 576 ofisleriyle 10 saniye içinde tüm dünyaya ulaşılabilecek bir ağı kullanarak Türkiye’deki gayrimenkulleri tanıtabileceklerini vurguladı. Türk inşaat firmalarından da proje satışı konusunda talep geldiğini ve kısa süre içinde anlaşmaları imzalayacaklarını anlatan Özver, şöyle konuştu:
“Dünyada kendini kanıtlamış bir markayız. Büyük Türk projelerinin yurtdışına açılması için her türlü imkânımız var. Anlaşmasını yaptığımız bir projede 2012 yılında satışa çıkaracağız. Mütekabiliyet yasasının kalkmasıyla hızlanacak satışlarda kurumsal kimliğimizle Türk firmalarına doğru yatırımcıları çekebiliriz. Ucuz gayrimenkuller yerine talebe bağlı olarak Türkiye’deki pahalı gayrimenkulleri yabancılara satabiliriz. Bunun en son örneklerinden biri, Zekipaşa Yalısı için ABD’li bir grubun otel girişimi.”

Haberin Devamı

BEŞ AÇIDAN YALI

* 600 GAYRİMENKUL: Boğaz’da yalı niteliğinde 600’ün üzerinde gayrimenkul var.
* 60 OSMANLI YALISI: Ancak, gerçek Osmanlı yalılarının sayısı 50-60 adetle sınırlı.
* SATILIK YALILAR: Boğaz’da Zeki Paşa Yalısı, Baltalimanı Yol Yalısı, Sarıyer Yol Yalısı, Emirgan Yol Yalısı gibi satılık yalılar bulunuyor.
* YILDA 4-5 YALI: Boğaz’da yılda 4-5 yalı el değiştiriyor.
* 100 MİLYON $’A YALI: Yalı fiyatları 4-5 milyon dolardan başlayıp, 100 milyon doların üzerine çıkabiliyor.


DÜNYADA NELER OLUYOR

Dünyada gayrimenkul piyasasında bir toparlanma olduğunu ifade eden Arman Özver, kentlerdeki gelişimi şöyle değerlendirdi:
* İstanbul: Piyasa çok hareketli. Şehrin merkezi noktaları daha da değerlenecek.
* New York: Fiyatlarda yükselme başladı ve daha da artması bekleniyor.
* Miami: Krizde fiyatlar çok düştü, kentte toparlanma yaşanıyor.
* Londra: Fiyatlar yükselmeye başladı. Hindistan, Rusya ve Türkiye gibi ülkelerden yoğun gayrimenkul alımı yapılıyor.
* Şangay: Gelişmiş bir emlak piyasasına sahip ama fiyatlar biraz şişmiş durumda.
* Dubai: Büyük projelere ev sahipliği yapan ülkede krizin ardından toparlanma başladı.
* Katar: Gayrimenkulün yeni yıldızlarından. Önemli bir hareketlilik bekleniyor.
* Abu Dabi: Önemli projelere ev sahipliği yapıyor. Piyasa gelişme içinde.
* Irak: Ülkede ciddi yatırımlar yapılıyor. Emlak piyasası hareketli.

TÜRKLER NEREDE NEDEN ALIYOR

Yabancı ilgisinin yanı sıra Türk yatırımcıların da diğer ülkelerde gayrimenkul yatırımı yaptığına vurgu yapan Arman Özver, bu yatırımlarla ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı:
* New York: Türk işadamları burada genellikle oturmak için satın alma yapıyor.
* Washington: İşadamları çocuklarının okulu için gayrimenkul alımı yapıyor.
* Miami: Tatil amaçlı ve yatırım için konut alınıyor.
* Londra: Hem yatırım hem de oturmak için ev alınıyor. Çocuklarının eğitim için de alanlar oluyor.
* Güney Fransa: Yatırım için ve tatil amaçlı konut tercih ediliyor.
* Paris: Özellikle pahalı olan merkezde Türkler yatırım ve oturmak için konut alıyor.