Ekonomi BOĞAZ’IN YANAN İNCİSİNİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARACAK

BOĞAZ’IN YANAN İNCİSİNİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARACAK

31.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

1846’da yapıldığı tahmin edilen Sipahiler Ağası Mehmet Emin Ağa Yalısı, 1905’teki yangınla kül oldu. Keten İnşaat, şimdilerde otopark olarak kullanılan yalıyı aslına uygun olarak yeniden yapacak

BOĞAZ’IN YANAN İNCİSİNİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARACAK

Dünyanın en değerli konutlarına ev sahipliği yapan Boğaz’daki yalılardan biri olan Sipahiler Ağası Mehmet Emin Ağa Yalısı uzun uğraşlar sonunda gün yüzüne çıkacak. Boğazın en eski yalılarından olan Mehmet Emin Ağa Yalısı’nı aslına uygun olarak yeniden inşa edecek olan Kenet İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Keten, Boğaz’da yok olmuş birçok yalı olduğunu belirterek, “2 yıllık çalışmanın ardından Mehmet Emin Ağa Yalısı’nı yeniden İstanbul’a kazandıracağız” dedi.
Keten, Boğaz’da özellikle Kuruçeşme’de birçok yalının yok olduğunu belirterek, Mehmet Emin Ağa Yalısı’nın ise kanlıca Körfez’de yer aldığını söyledi. Yalıya ilişkin ulaşabildikleri en eski belgelerin 1846 yılına ait olduğunu ifade eden Keten, “Yalının ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmiyor. 1846 yılına ait dokümanlara ulaştık. Fakat 1905 yılında çıkan yangın yüzünden yalı tamamen yanmış ve bir daha da inşa edilmemiş” diye konuştu.

Keten, yalının şu anda otopark olarak kullanıldığını ve önünde teknelerin bağlı olduğunu anlatarak,
“Yalı 700 metrekarelik arsa üzerinde yapılacak. Üzerinde 2 bina varmış. Biz ilk olarak 750 metrekarelik toplam alana sahip ilk binayı yapacağız. Yalının önünde kayıkhanesi de var. Arkasında ise 250 metrekarelik ikinci binası bulunuyor” dedi.

Haberin Devamı

Proje için 2 yıl uğraştı
Yalıyı yeniden yapmak için kat karşılığı anlaştıklarını açıklayan Keten, şu bilgileri verdi:
“Restorasyon işlerini ortağım Emre Ünlü ile birlikte yapıyoruz. O bu işin uzmanı. Yalı için kat karşılığı anlaştık. Şu anda üzeri boş olduğu için detaylı bir arşiv taraması yaptık. Eski Osmanlı kayıtlarını inceledik. Almanların 1936 yılına, Amerikalıların ise 1940’lı yıllarına ait fotoğraflarına ulaştık. Yalıyı direk gören 3 fotoğraf elimizde mevcut. Çok sayıda da hava fotoğrafı var. Ayrıca arazide arkeolojik kazı yaptık. Tüm bu çalışmalar 2 yıl sürdü ve Anıtlar Kurulu’ndan yalıyı eskisine uygun olarak yapmak için izin de aldık. Şu anda ruhsat aşamasındayız. 2013 yılında inşaata başlamayı ve 6 ayda yalıyı aslına uygun olarak tamamlamayı planlıyoruz.”

Haberin Devamı

‘20 milyon dolar eder’
Keten, bu şekilde ortadan kaybolan yalıları yeniden yapmanın büyük uğraşlar gerektirdiğini anlatarak, “Bu tür binalara izin ve ruhsat almak çok zor. Biz bunu başardık. Yanlış hatırlamıyorsam Anıtlar Kurulu’ndan Anadolu yakasından izin alan tek yalı projesi bu oldu” diye konuştu. Keten, Mehmet Emin Ağa Yalısı’nı yeniden inşa ettikten sonra satışa çıkaracaklarını belirterek, “Bittiğinde satmayı planlıyoruz. Tahmini değeri 20 milyon doları bulacak” dedi.

Lüks semtleri dönüştürüyor

Ferhat Keten, firmalarının 1976 yılından beri İstanbul’un merkezi ve lüks semtlerinde dönüşüm ve restorasyon projeleri yaptığını vurgulayarak, Nişantaşı, Bakırköy ve Kadıköy’de başlayan projelerine Beyoğlu, Cihangir, Beşiktaş ve Bağdat Caddesi’nin eklendiğini söyledi. Keten, Cihangir’de 3, Beşiktaş Etiler ve Göztepe’de birer proje hazırlığı içinde olduklarını anlatarak, “Etiler’de 14 bloklu Yeşilbağ Sitesi’nin 2 bloğuyla anlaştık. İnşaat kasımda başlıyor. Diğerleriyle de anlaşabiliriz” dedi.
Göztepe’de yer alan Keten Emiroğlu projesinin yapımına Mayıs 2013 gibi başlamayı planladıklarını belirten Keten, 3 +1 şeklinde 175 metrekarelik 15 daireden oluşan projenin 12 milyon dolar değerinde olduğunu söyledi. Beyoğlu’ndaki projenin ise 110 metrekarelik 2 + 1 dairelerden oluştuğunu dile getiren Keten, 16 daireden oluşan projenin 10 milyon dolarlık değere sahip olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Kağıthane’ye ofis tasarlıyor
Cihangir’de ise deniz manzarasına sahip olan projelerden Cihangir 1 projesinin 1 + 1 ve 2 + 1 dairelerden oluştuğunu anlatan Keten, “Toplamda 18 daireden oluşan projede daireler 70 ila 90 metrekare arasında değişiyor. Proje 15 milyon dolarlık değere sahip” dedi. Keten, Nişantaşı projelerinin Ocak 2013’te başlayacağını, 33 daireden oluşan Beşiktaş projesinin ise kısa sürede start alacağını belirterek, Hollandalı iş ortağı Mark Joubert ile mimarlık hizmetleri Keten İnşaat tarafından Kağıthane yapılan projenin de 9 ofis birimi ve alt katlarda mağazaları kapsadığını söyledi.

100 bin liradan daha ucuz konutları tercih ediyoruz

Konutkredisi.com.tr’nin hazırladığı “Konut Kredisi Piyasasına Bakış” raporunun Ekim 2012 sayısı yayınlandı. Rapora göre, Merkez Bankası’nın faizleri indirmesi konut kredisi maliyet oranlarını sene başından beri yüzde 30 düşürdü. Gelişmiş ülkelerin uyguladığı parasal genişleme politikaları sonucu artan likidite ve iç talepteki daralmanın artması, Merkez Bankası’nı sıkı para politikasını gevşetmeye ve faizleri düşürmeye sevk etti. Bu sayede konut kredisi maliyet oranları sene başından beri yüzde 30 azaldı.
Raporda, Türkiye’de oldukça yavaş büyüyen konut kredilerinin GSYH’ye oranı AB ülkelerinin 10’da biri seviyesinde görülürken, konut kredisi hacmi son 6 aydır yıllık bazda yüzde 10 civarında büyüyor. Bu artış TCMB’nin belirlediği yıllık yüzde 25 seviyesinin çok altında bulunuyor.
Konut kredilerinin takibe dönüşüm oranı ise diğer bireysel kredi türlerinin 5’te biri civarında ve düşmeye devam ediyor. İhtiyaç kredilerindeki takibe dönüşüm oranları da son 3 çeyrektir artıyor. Alacağı konutun yüzde 50’sinden daha azı için kredi kullanmak isteyen tüketicilerin oranı geçtiğimiz yıla göre yüzde 65 azaldı.
Veriler, konut fiyatları yükselirken tüketicilerin talebinin 100 bin lira altındaki konutlara kaydığını gösteriyor. Konut satıcılarının talep ettiği fiyatlar son bir yılda yüzde 16 yükselirken, alıcıların talep ettiği ortalama konut fiyatları son dönemde düştü. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında 100 bin lira altındaki konutlara olan talep arttı.

Haberin Devamı

İstanbul’un payı düşüyor
Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgeleri’nin konut kredileri içerisindeki payı 2010 yılından bu yana artış trendini sürdürüyor. Bu bölgelerin konut kredisi içerisindeki payı 2010 başından itibaren yüzde 20 arttı. Kullandırılan konut kredilerinin yaklaşık 3’te birini oluşturan İstanbul’un payındaki düşüş trendi ise sürüyor.

Haberin Devamı

Akbatı AVYM, Türkiye’den tek finalist oldu
İstanbul’un en büyük alışveriş merkezlerinden Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi, MAPIC 2012 Ödülleri kapsamında Türkiye’den finale kalan tek proje oldu.
18 ülkeden 70 projenin katıldığı yarışmada toplam 7 ana kategori için finalistler belirlendi. Tüm kategoriler içinde Türkiye’den finale kalan tek proje Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi oldu. Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi “Best Retail & Leisure Development” (En İyi Perakende & Eğlence Merkezi Geliştirme) kategorisinin finalistleri arasında yerini aldı.
MAPIC, 14-16 Kasım 2012 tarihleri arasında Cannes’da gerçekleştirilecek. MAPIC kapsamında 15 Kasım 2012’de Cannes Martinez Hotel’de gerçekleşecek ve hem gayrimenkul hem de perakende sektörünün önde gelen isimlerinin bir araya geleceği gala yemeğinde ödüller sahiplerini bulacak.

GÜNÜN PROJESİ: RİTİM İSTANBUL

Maltepe’de yüzde 10 indirimle konut satıyor

İstanbul’un Anadolu yakasında, Maltepe’de gerçekleştirilecek ve 2 faz halinde inşa edilecek olan Dumankaya Ritim İstanbul, DB Mimarlık - Bünyamin Derman tarafından projelendiriliyor.
Maltepe E-5 karayolu üzerinde yükselecek projenin ilk fazında 36-37 m2 arasında stüdyo, 60-72 m2 arasında 1+1, 73-77 m2 arasında 1,5 +1, 95-111 m2 arasında 2+1 ve 156-162 m2 arasında değişen büyüklüklerde 3+1 daire seçenekleri bulunuyor. 176 daire, 35-116 m2 arasında değişen 31 adet mağaza, 42-121 m2 arasında değişen 33 adet ofisin bulunacağı 1.faz toplam 19 bin 179 m2 satış alanına sahip.
Stüdyodan loft dairelere, home-officelerden cadde mağazalarına 1.373 bağımsız bölümden oluşan projede, zemin katlarda yer alacak cadde mağazaları, rezidans blokların girişlerindeki yüksek tavanlı ve son derece şık lobi alanları, kat bahçelerinin bulunduğu ara katlarda ki dinlenme alanları, lounge, restoran ve seyir terasıyla sosyal alanlar yaratılıyor.
Maltepe E-5 karayolu üzerindeki Ritim İstanbul, Carrefour Maltepe Park AVM’ye komşu olacak. 7 blok halinde yükselen Ritim İstanbul’da peşin veya konut kredisi tüm satışlarda yüzde 10 indirim uygulanıyor.
Vade farksız 42 aya varan eşit taksit imkanının uygulandığı Ritim İstanbul’da Dumankaya Finansman Sistemi’yle kredi ve dosya masrafı alınmıyor.

YAKIN PLAN
Yeri: Maltepe
Yapımcı fİrma: Dumankaya İnşaat
Teslim tarihi: Mayıs 2015
Toplam birimsayısı: 1373
Konut tipleri: 1+0-3+1

Hangi daire kaç lira?
Tipi fiyatı
1+0 182.000
1+1 261.000
2+1 399.000
3+1 662.000

Kadınların sesini dinledi projeyi öyle tasarladı

Satış cirolarıyla TOKİ’den beş kez şampiyonluk alan KoruFlorya, ev tiplerini kadınların tercihlerine göre belirledi. Florya bölgesinde oturan kadınlardan oluşturulan focus grupların taleplerini değerlendiren KoruFlorya ekibi, daire tiplerinden metrekarelere kadar her detayı kadınların isteklerine göre projelendirdi. Aydınlı, Metal Yapı Konut, Arke ve Vizyonlife ortaklığının TOKİ işbirliğiyle hayata geçirilen projede 24 metrekareye kadar mutfak tasarlandı.
KoruFlorya’nın Satış ve Pazarlama Koordinatörü Belgin Özyurt, “Projeye başlamadan önce aile bireylerini dinledik, beklentilerini öğrendik. Projede geniş ailelere 50 metrekarelik salon ve 26 metrekarelik yemek odası sunduk” dedi.

Doğalgaz yerine ısı pompası ile tasarruf

Doğa dostu Gölmahal Villaları’nda, yangın, patlama, zehirlenme tehlikelerinin yanı sıra çevreye verdiği zararları önlemek amacı ile doğalgaz yerine, hava kaynaklı ısı pompası kullanılıyor. Projede, zeminden ısıtma, serinletme ve üflemeli merkezi klima sistemi yer alıyor. Bu sayede ilave olarak yüzde 20 ile yüzde 50 arasında enerji tasarrufu sağlanıyor.
Yalçınlar Group tarafından inşası süren Gölmahal Villaları, Büyükçekmece gölü kıyısında konumlanıyor. Gölmahal Villaları, 92.470 metrekarelik bir alanda sadece 38 özellikli villadan oluşuyor. İlk etabı 2013 Haziran’da teslim edilecek olan projede fiyatlar, villaların şerefiyesine göre 1.295.000 ile 1.495.000 dolar arasında değişiyor.

Projenin ticari alanları yüzde 100 prim yaptı

İstanbul Finans Merkezi’nin tam kalbinde yer alan ilk ve tek yaşam ve iş merkezi Sarphan Finans Park’ta bulunan ticari alanlar, rekor prim getirisi sağlıyor. Yapılan açıklamaya göre, Sarphan Finans Park ticari alanları, başlangıcından bugüne yatırımcılarına yüzde 100 prim getirisi sağladı.
Sarp Group’un TOKİ iştirakleri Emlak Konut GYO ve Emlak Pazarlama İnşaat (EPP) işbirliğiyle inşa ettiği Sarphan Finans Park’ta ofis alanları ve beş yıldızlı bir otel yer alıyor.
Sarp Group Yönetim Kurulu Başkanı Alaaddin Akar, projenin finans merkezi tamamlandığında hem daha yüksek prim getireceğini hem de eşsiz iş fırsatları sağlayacağını söyledi.

Metrekareyi büyüttü 9+1 konut inşa etti

Şehrizar Konakları’nda 3+1’den 9+1’'e kadar farklı seçenekte konut seçenekleri yer alıyor. Gap İnşaat-Çalık Gayrimenkul ve Emlak Konut GYO tarafından hayata geçirilen Şehrizar Konakları, Üsküdar-Burhaniye Mahallesi’nde inşa ediliyor.
38 blokta toplam 208 konuttan meydana gelen projenin 2013 yılının Aralık ayında tamamlanması hedefleniyor. Toplam 49 bin 500 metrekare arsa alanına sahip olan projede, 3+1 konutların fiyatları 1 milyon 950 bin liradan, 4+1 çatı dubleks konutların fiyatları ise 2 milyon 850 bin liradan başlangıç gösteriyor.