Ekonomi Borlu gübre tamam, çoğu ihraç edilecek

Borlu gübre tamam, çoğu ihraç edilecek

15.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Teknoloji Geliştirme Merkezi’nde, üç farklı bor gübresi geliştirdi. Bor gübresi ilk olarak şeker pancarı, ayçiçeği, soya, kanola (kolza), çay ve pamuk yetiştiriciliğinde kullanılacak.

Borlu gübre tamam, çoğu ihraç edilecek

Ürünler, fazla yağış alan bölgeler ile orta ve az yağış alan bölgeler için ayrı ayrı geliştirilerek piyasaya sürülecek. Borlu gübrenin Güney Asya, Güney Amerika ve Sahra Altı Afrika bölgelerinde de satılması planlanıyor.

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Teknoloji Geliştirme Merkezi, borun üç ürün haline dönüştürülmesi çalışmalarını hızlandırmıştı. Çalışmalar kapsamında önce içinde kimyasal bulunmayan “Boron” isimli temizlik ürünü geliştirilmişti. Boron’ın ardından da çiftçiler için üç farklı bor gübresi geliştirildi. Bor gübreleri, fazla yağış alan bölgeler, orta ve az yağış alan bölgeler olarak ayrı ayrı piyasaya sürülecek. Bor gübrenin ilk etapta şeker pancarı, ayçiçeği, soya, kanola (kolza), çay ve pamuk gibi bor ihtiyacı fazla olan ürünlerde kullanılması planlanıyor.

“2-4 mm Granül Boraks Pentahidrat”, “2-4 mm Granül Kolemanit” ve “2-4 mm Granül Üleksit” adlı ürünler, Kırka Bor İşletmeleri Müdürlüğü’nde bulunan Teknoloji Geliştirme Merkezi’nde üretildi. Test ve deneme çalışmalarının yapıldığı bor gübrelerin pilot çalışmalarının önümüzdeki ay tamamlanmasının ardından endüstriyel üretime geçilecek.

Haberin Devamı

Ürünlerin saha denemeleri ve bitkilerde uygulamaları ise Eti Maden ile Sabancı Üniversitesi’nin birlikte yürüttüğü Tarımda Borlu Gübre Kullanımı Ar-Ge Danışmanlık projesi kapsamında devam ediyor. Proje kapsamda farklı iklim koşullarında ve seçili bitki türlerinde sera ve tarla deneme çalışmalarına da devam ediliyor.

Verimi artırıyor

Saha çalışmaları neticesinde bor gübrelerin kullanıldığı ürünlerin verimliliğinde yüzde 20’ye kadar artış olduğu da tespit edildi.

Bakanlık, üç yeni bor gübre ürününün de yurtdışına satılmasını planlıyor. Özellikle fazla yağış alan Güney Asya, Güney Amerika ve Sahra Altı Afrika’da bu ürünlerin etkili olacağını tespit eden bakanlık, ürün satışında da bu pazarlara yönelecek.