Ekonomi Borsa altından dövizden fazla kazandırıyor

Borsa altından dövizden fazla kazandırıyor

09.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Borsa İstanbul Genel Müdürü Mehmet Hakan Atilla, “Yatırımcılar borsada altından da dövizden de çok kazanabiliyor. 18 yıl boyunca her ay bir çeyrek altın alan 100 bin, dolar alan 75 bin, temettüsü iyi şirkete yatırım yapan ise 170 bin lira kazandı” dedi

Borsa altından dövizden fazla kazandırıyor

Borsa İstanbul AŞ Genel Müdürü Mehmet Hakan Atilla, “Yatırımcılar borsada altından da dövizden de çok kazanabiliyor” dedi. Atilla, “Çocuğunun geleceği için 18 yıl önce her ay bir çeyrek altın satın alan bir kişinin birikim tutarı bugün yaklaşık 100 bin lira yapıyor. Aynı tutara denk gelen miktarda dolar alıp vadeli mevduatın üzerine eklese birikim tutarı 75 bin liraya ulaşacaktı. Halbuki, temettü verimi yüksek olan 10 şirkete yatırım yapsa yaklaşık 170 bin liraya ulaşıyor. Borsada kısa  vadeli al-satlar yerine, detaylı analiz yapan yatırımcılar uzun vadede altından da dövizden de daha çok getiri elde edebiliyor. Son 18 yılda temettü verimi yüksek şirketlere yatırım iyi kazandırdı” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Uzun vadeli düşünün’

Atilla, borsanın vatandaş tarafından daha çok anlaşılması ve sahiplenilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Borsayı uzun vadeli düşünen ve finansal göstergeleri güçlü şirketleri seçen yatırımcıların beklentilerinin karşılanacağına inanıyorum” dedi.

Swap piyasasının günlük ortalama işlem hacminin 10 milyar liraya ulaştığını belirten Atilla,  “TLREF’te ise özel sektör tarafından 18 milyar liranın üzerinde ihraç yapıldığını görüyoruz. 2020’de TLREF’e dayalı kredilerin ve ihraçların katlanarak artmasını bekliyoruz” diye konuştu.  

Finans merkezi

Atilla, Borsa İstanbul’un gelecek dönemde uluslararası alanda daha rekabetçi olması ve cazibesinin artırılması yönünde çalışmaların hızlandığını aktardı. Atilla, tanıtımı yapılan yeni finansal enstrümanların yanı sıra gözden geçirilen düzenleme, uygulama ve yapılanmalarla Borsa İstanbul’un yenilenerek İstanbul Finans Merkezi’nde yer almasının planlandığını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Borsa altından dövizden fazla kazandırıyor

Altına dayalı kripto para

Hakan Atilla, Borsa İstanbul Grubu bünyesindeki Takasbank nezdinde blokzincir tabanlı olarak hayata geçirilen BİGA’ya (Bir Gram Altın) da değinerek, “Bitcoin ile başlayan bir kripto birimleri çılgınlığı yaşandı, fakat bir dayanak varlığı olmayan tüm bu dijital birimler aynı zamanda olağanüstü fiyat dalgalanmalarına da konu oldu. Varlığa dayalı bir birim geliştirmek bu açıdan anlamlı” ifadesini kullandı.

“Yeni bir para birimi üretmek gibi hususlar bizim konumuz değil, fakat tüm bunların arkasında yatan blokzincir teknolojisinin göz ardı edilmemesi gerekiyor” diyen Atilla, BİGA sayesinde, karşılığı fiziken Borsa kasalarında saklanan ve standardı belli olan kaydi altının blokzincir teknolojisiyle farklı birey ve kurumlar arasında transferinin mümkün hale geldiğini kaydetti.

Borsa altından dövizden fazla kazandırıyor

Akşam seansı başlıyor

Risk yönetimi açısından önemli bir rolü olan Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nın (VİOP) uluslararası sermaye piyasalarıyla entegrasyonun da oldukça önemli bir husus olduğuna dikkati çeken Atilla, şöyle devam etti:

“Bugünün yatırımcıları, tek bir piyasada tek bir pozisyon açmıyorlar. Dolayısıyla bizim de işlem yapılabilir saatlerimizi genişleterek gelişmiş ülkelerin borsalarıyla eşanlı açık olduğumuz zaman dilimini büyütmemiz lazım. Bu sebeple önümüzdeki günlerde VİOP’ta akşam seansını devreye alacağız. Saat 19.00-23.00 zaman diliminde de piyasamızın açık olması sayesinde, örneğin ABD piyasasının gündüz seansında işlem yapan bir yatırımcının aynı anda borsamızda da işlem yapabilmesi mümkün olacak.”