Ekonomi Borsa Erez'e oynadı

Borsa Erez'e oynadı

24.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Borsa Erez'e oynadı

Borsa Ereze oynadı

       HÜKÜMET kurma görevinin Bağımsız Milletvekili Yalım Erez'e verileceği beklentisiyle hareket eden piyasalar dünü rahat geçirdi. Borsa yüzde 2.04'lük artış gösterirken, bono piyasası durgun seyretti.
       Erez'in hükümeti kurma görevini alacağı beklentisi ilk tepkisini borsada gösterdi. İMKB - 100 Endeksi dün 49 puanlık artışla 2,470'e çıktı. Son üç haftadır 33 - 49 trilyon arasında gezinen işlem hacmi de 54,8 trilyon liraya yükseldi.
       Hükümet belirsizliğinin yavaş yavaş ortadan kalkmasına olumlu tepki veren borsa, görevin Erez'e verileceği beklentisiyle ilk seansta yüzde 4'lük artış gösterdi ve endeks ilk seansı 2.517 puandan kapattı. Ancak DYP ve RP'nin Erez'in kuracağı hükümete destek olmayacağı yönündeki açıklamalarının ardından ikinci seansta kar amaçlı satışlarla endeks gün sonunda 2.470 puandan kapattı.
       Geniş tabanlı bir hükümet beklentisinde olan borsa, Erez'in parti liderleriyle bire bir yapacağı görüşmelere ve olası gelişmelere göre yön belirleyecek. Ancak yılsonu yaklaşması nedeniyle yabancıların borsadan uzak oldukları dikkate alınırsa, yaşanacak olan bir yükselişin hacimsiz ve kalıcı olmayacağı bekleniyor. Likitide sıkışıklığını sürmesi paranın borsaya gelmesini engelliyor. Uzmanlar, endeksin bu şartlarda 2,650 direncini geçmede zorlanacağını belirttiler.

       Öte yandan, yılsonu yaklaşması ve hükümet kurma girişimlerinin henüz netleşmemesi nedeniyle bono piyasası günü durgun geçirdi. En fazla işlem gören 21 Temmuz vadeli kağıtların faizi 1.5 puan artarak yüzde 142.17 oldu.
       Vergi çıkışları ve ihale ödemelerinden kaynaklanan TL sıkışıklığı faizleri yükseltti. Merkez Bankası'nın dünkü repo ihalesinde ortalama faiz yüzde 143.51'e yükseldi. Repo piyasasında da faizler düne göre 5 puan artarak yüzde 90.48'e yükseldi.

       Merkez Bankası (MB) dün alış yönünde dolara müdahale etti. MB dün öğleden sonra bankalardan 311.300 liradan dolar aldı. Uzmanlar, TL sıkışıklığı karşısında günlük devalüasyon arının binde 1 seviyelerinde kaldığını, MB'nin bu arını gün sonunda binde 1,5'a çıkardığını belirttiler.