Ekonomi Borsa tüm zamanların rekoruyla açıldı

Borsa tüm zamanların rekoruyla açıldı

13.09.2010 - 10:03 | Son Güncellenme:

Referandumda yüzde 58 ile güçlü bir 'evet' çıkması piyasalar üzerinde adeta doping etkisi yarattı...

Borsa tüm zamanların rekoruyla açıldı

Milliyet İnternet

Haberin Devamı

Dün yapılan referandumdan yüzde 58 ile güçlü bir 'evet' çıkması ve arkasından Başbakan Erdoğan'ın verdiği uzlaşma mesajları piyasalara olumlu yansıdı. Son kapanışta 1.5180 TL olan dolar güne 1.4930 TL’den başlarken, faiz yüzde 8.08'den yüzde 8.01'e geriledi. Borsa da güne tüm zamanların rekoruyla başladı.

BORSADA RALLİ VAR
İMKB Bileşik Endeksi, 62.032,22 puanla tüm zamanların seans içi rekorunu kırarken, tarihinde ilk kez 62.000 puana ulaştı.
6 Eylül Pazartesi 61.100,96 puandan tüm zamanların rekoruyla kapanan Endeks, bugünkü 1. seans açılışında 1.297,00 puan ve yüzde 2,14 artışla tüm zamanların rekoru olan 61.905,08 puana çıktı. İMKB Bileşik Endeksi, açılışın ardından hızlı bir yükselişe girerek ilk 15 dakika içinde 62.032,22 puana kadar çıkarak yeni bir seans içi rekoru kırdı.
Bundan önceki seans içi en yüksek seviye 61.253,85 puanla 3 Eylül Cuma günü 2. seansta görülmüştü. Endeks şu sıralar yüzde 1,64’lük artışla 61,602 puandan işlem görüyor.

Haberin Devamı

HEDEF 63 BİN....

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda bileşik endeksin, 63 bin seviyeleri civarına kadar yükselişini devam ettireceğini bildirdi.
Toğuç, piyasalarda haftaya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Borsa’nın referandum sonuçlarına ilişkin belli bir miktarda “Evet” oyunu fiyatlandırdığını, ancak “Evet” oylarının beklentilerin üzerinde geldiğini belirtti.
Borsa’nın yüzde 58 oranındaki “Evet” oyunu fiyatlandırmadığını, bunun Borsa’ya olumlu bir etki yaptığını, bunun sonucunda da borsada rekor bir artışı beklediklerini ifade eden Toğuç, “Endeksin, 63 bin seviyeleri civarına kadar yükselişini devam ettireceğini düşünüyorum” dedi.
Toğuç, 63 bin seviyelerinde kar satışları beklemek gerektiğini, Borsa’nın bu zamana kadar tarihi zirvelere ulaştığını anlatarak, bundan sonra Borsa’nın referandumun etkilerinini geçmesi ile normale dönerek dünya piyasalarına uygun olarak bir seyir izleyeceğini kaydetti.
Dünya piyasalarında ABD Merkez Bankası’nın (FED) faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmeme kararının piyasalarda likiditenin bol olmaya devam edeceğini gösterdiğine işaret eden Toğuç, şunları söyledi:
“Bir niteliksel faiz indirimine giderse FED asıl ikinci etap yükseliş o zaman gelir, önümüzdeki kısa vadede. Avrupa tarafında riskler artıyor. Bono oranlarının düşürülmesi de ancak FED’in kararıyla birlikte söz konusu olabilecektir. Yoksa artan risk primleri olacak bu Avrupa tarafındaki risklerle birlikte. Şimdi Brüksel’de de bir toplantı yapılacak Avrupa Komisyonu tarafında. Orada CDS’lerin açığa satışların ve türev enstrümanların nasıl borsalarda alınıp satılmasıyla ilgili yeni regülasyonlarda getirilecek.
Bütün bunların ve makro dataların çerçevesinde piyasalar belki bir miktar daha yukarı yönlü gidebilirler. Türkiye özelinde de bu süreçte ’Mali Kural uygulanacaktır, seçim ekonomisi uygulanmayacaktır’ sinyali verilirse, referandum sonuçları (AK Parti için bir güven oylaması olarak algılanacağı için) tek başına iktidar olarak algılanacaktır. Ortada en azından kısa vadede politik risklerin kalktığı olumlu bir atmosfer devam eder. Önümüzdeki haftalarda koşullar böyle olumlu devam ederse piyasalar 63 binlerin de üstünü test edebilir.”

Haberin Devamı

DÖVİZ GERİLİYOR
İstanbul serbest piyasada dolar 1,4930, avro 1,9100 liradan haftaya başladı. Kapalıçarşı’da 1,4880 liradan alınan dolar 1,4930 liradan satılıyor. 1,9030 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 1,9100 lira olarak belirlendi.
Serbest piyasada 8 Eylül Çarşamba günkü kapanışta doların satış fiyatı 1,5180 lira, avronun satış fiyatı ise 1,9260 lira olmuştu.

Haberin Devamı

DAHA OLUMLU DATALARA İHTİYAÇ VAR
Nurhan Toğuç, dolarda 1,48, 1,49 seviyelerine doğru bir hareket beklemek gerektiğini vurgulayarak, küresel olarak bir toparlanma olursa önümüzdeki süreçte 1,40-1,45 aralığına doğru da inen bir dolar-TL endeksinin görebileceğini, ancak bunun için küresel anlamda daha olumlu dataların görülmesi gerektiğini anlattı.
Politik istikrarla birlikte anayasa değişikliğinde de uzlaşmaya gidileceği sinyallerinin verildiğine işaret eden Toğuç, bütün çevrelerin destekleyeceği bir anayasanın olacağı sinyalinin güzel bir sinyal olarak algılanacağını, bunun da Türkiye’ye girecek sermayenin önünü açıcı bir etken olacağını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

FAİZ YÜZDE 8,01’E GERİLEDİİstanbul Menkul Kıymetler Borsası Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem gören gösterge kağıdı 25 Nisan 2012 vadeli tahvilin, bugün valörlü işlemlerinin saat 10.10 itibarıyla basit getirisi yüzde 8,21’e, bileşik getirisi yüzde 8,01’e geriledi.
Bu tahvilin, aynı gün valörlü işlemlerinin 8 Eylül Çarşamba günkü kapanışında basit getirisi yüzde 8,30, bileşik getirisi yüzde 8,10 olmuştu.

UZMANLAR NE DEDİ?

‘Farklı sonuçla mali disiplin gevşemez’
‘İktidar partisi rahatladı’

WOLFANGO PICCOLI, Eurasiagroup
“Piyasalar referandum sonucunu çok sevecek. Sonuçlar AK Parti’nin Türkiye siyasetinde hâlâ baskın parti olduğunu gösterdi. Referandumdan çıkan olumlu sonuç iktidar partisinin kendisine olan destek konusunda rahatlamasını sağlayacağından seçime giderken mali politikada gevçeme eğilimini de azaltacaktır. Öte yandan, seçimlere az bir süre kaldığı için meclisten bazı reformları geçirmek için manevra alanı dar.”

’Kâr satışı sınırlı olur’

ÖZGÜR ALTUĞ, BGC Partners Başekonomisti
“Piyasada düşünülen baz senaryonun esasında piyasa açısından daha ötesinde bir gerçekleşme ile karşı karşıyayız. Tek parti iktidarı ihtimalinin kuvvetleniyor olması da piyasa algılaması olarak mevcut pozitif seyrin yurtdışından bağımsız olarak devam edeceğini gösteriyor. Üstelik referandumda ‘evet’ oylarının beklenenden de öte fazla olmasının olası kâr satışlarının boyutunu sınırlamasını bekliyoruz.”

‘Türkiye başarı hikâyesi’

SIMON QUIJANO-EVANS, Cheuvreux Eonomisti
“Kamuoyu yoklamalarının küçük bir farkla ‘evet’ çıkacağını öngördüğü hatırlanacak olursa bu beklentilerin ötesine geçen bir sonuç. Seçimler yaklaşırken bu hükümetin pozisyonunu net bir şekilde güçlendiren, piyasaları da destekleyen bir gelişme oldu. Ekonomik açıdan Türkiye dünya üzerindeki başarı öykülerinden biri olmaya devam ediyor, siyasi gelişmelerin de bunu desteklediği anlaşılıyor. Hisse senedinde ortalama üzerinde ağırlık tavsiyemizi koruyoruz.”

’Endekste hedef 64.000’

YUNUS KAYA, Gedik Yatırım Analisti
“Sonuç piyasa beklentisinin oldukça üzerinde geldi. Bu son gelen yüzde 60 civarı piyasanın hoşuna gidecek bir olay. İMKB şimdi 61.000 seviyelerinde. Temmuzda yabancı para girişi vardı ve referandumu alıyorlardı.
Bu yabancı para girişinin artacağını düşünüyorum. Piyasada yarın (bugün) yaklaşık yüzde 1.5-2 civarında bir açılış olabilir sonra alımlar devam edebilir.
Endekste hedef 64.000.”