Ekonomi Borsada Başkanı "ayılar " karşıladı

Borsada Başkanı "ayılar " karşıladı

28.10.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Borsada Başkanı "ayılar " karşıladı

Borsada Başkanı ayılar  karşıladı

Yeni Borsa Başkanı Osman Birsen'i hisse senedi piyasalarında düşüşü temsil eden 'ayılar' karşıladı. Borsa dün Asya piyasalarındaki krizin de etkisiyle yüzde 11.19 oranında değer kaybetti

İMKB Başkanlığı koltuğuna oturan Osman Birsen, "ayıların" gazabına uğradı. Hisse senedi piyasalarında düşüşü temsil eden "ayılar" dün borsada son yılların en büyük düşüşünü gerçekleştirdiler. İMKB-100 Endeksi 393 puanlık düşüşle 3.119'a geriledi. Hisse senetlerin ortalama değer kaybı yüzde 11.19 olarak gerçekleşti. Yılbaşından bu yana gösterdiği üstün performansla tüm dünya borsaları arasında ilk sıralara yükselen İMKB, dün adeta zebmereği boşalan bir saate döndü. Son 8 haftadır hızla yükselen ve geri dönüşü nereden başlayacağı kestirilemeyen borsa, dün nihayet kimsenin beklemediği şekilde düştü. Borsacılar dünkü düşüşü "ölçüsü kaçmış bir düşüş" olarak değerlendirdiler. Uzakdoğu borsalarda gözlenen kriz, İMKB'ye direkt etkisi olmasa bile yabancı yatırımcıları tedirgin ediyor.

Ancak hissedilebilir yabancı satışların olmaması borsacıların yüreğine su serpiyor. Dün yaşanan sert düşüşlere, kredili satış yapanlarla, vurkaççı diye adlandırılan yerli spekülatörler tarafından yapıldığı ifade ediliyor. Yabancı kurumsal yatırımcıların orta ve uzun vadeli yatırım yaptıklarına dakkat çeken borsacılar, dünkü düşüşlerin yerli yatırımcıların paniklemesinden kaynaklandığini ifade ettiler.
Son iki aylık çıkıştan sonra ne zaman dinleneceği kestirilemeyen borsa, son günlerde Uzakdoğu'da borsalarda yaşanan krizi ve hazine faizlerindeki artışları da bahane ederek hızlı bir düşüş yaşadı. Aslında bu beklenen bir kar realizasyonuydu. Ancak yerli yatırımcılar yükselişi nasıl ölçüsüz yaptılarsa düşüşü de o şekilde ölçüsüz yaptılar.