Ekonomi “Borsada ciddi kaygılarım var”

“Borsada ciddi kaygılarım var”

27.09.2010 - 11:53 | Son Güncellenme:

.

“Borsada ciddi kaygılarım var”

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, Borsa’nın yukarı yönlü seyrine ilişkin olarak, “Bu noktalar, artık bende
gelişmekte olan ülkelerin borsalarında balon oluştuğuna dair ciddi kaygılar ve
endişeler oluşturuyor” dedi,
Toğuç, piyasalarda haftaya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, bu hafta ABD’nin işsizlik datalarının çok önemli olacağını belirtti.
ABD’de işsizlik datalarının kötü gelmesi durumunda, Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) kasım ayında yapacağı toplantıda piyasalara para vermeye devam etmesinin beklendiğini dile getiren Toğuç, FED’in piyasalara para vermesi durumunda, gelişmekte olan ekonomilerin borsalarına para girişinin devam edeceğini ve bunun da gelişmekte olan ekonomilerin piyasalarının biraz daha yukarı çıkmasına neden olacağını anlattı.
Toğuç, gelişmekte olan Asya tarafında ise ekonomik göstergelerin iyi gittiğine değinerek, gelişmekte olan Avrupa tarafında da Polonya, Romanya, Macaristan ve İsrail’in merkez bankaları toplantıları olduğunu, bu ülkelerde faiz artırımının beklenmediğini ve bu ülke ekonomilerinin durumunun ise daha olumsuz olduğunu kaydetti.
Latin ABD tarafında ise büyümenin devam ettiğini, ancak ihracat tarafında olumsuz birtakım haberler olduğuna işaret eden Toğuç, Avrupa Komisyonunun bir süre sonra piyasaları canlandırma paketi açıklayabilir beklentisinin olduğunu ifade etti.
Nurhan Toğuç, bu seviyelerde piyasaların ekonomik datalarla desteklenebilecek karşılığı kalmadığını bildirerek, şunları söyledi:
“Tamamen FED’in aldığı kararlar çerçevesinde paralar değerleniyor ve gelişmekte olan borsalara para girişi artıyor. Buna da dikkat etmek lazım. Yükselişler belki satış fırsatları olarak değerlendirilmeli. Ben bu noktalardan sonra bunun ekonomik bir açıklaması kalmadığını düşünüyorum. Geçen hafta bizde de Başbakanın verdiği (Merkez Bankası rezervlerini 100 milyar dolara çıkarsın) sinyali Türk Lirası’nın aşırı değerlenmesini istemediği şeklinde algılanmıştı. Bu hafta verdiği mesaj biraz daha farklı, (Değerlenebilir Türk Lirası) diyor. Bu da para girişi devam edecektir demektir. Merkez Bankası müdahale etmeyebilir piyasalara demektir.
Dolayısıyla bu noktada herkes FED’in kararına kilitlenmiş, oradan artırım bekleniyor. Ancak işsizlik dataları beklenenin üzerinde iyi gelirse bu hafta daha farklı bir şey de görebiliriz. Eğer bir teknik faiz indirimi daha gelirse FED’den, ABD 10 yıllık bonolarında faizlerin 2’den 1,5’lara doğru düşmesi beklenir. Bu da demektir ki bizim Merkez Bankası’nın da faiz konusunda eli rahatlayacaktır. O noktada tabii borsalara para girmeye devam eder. Bu noktalar, artık bende gelişmekte olan ülkelerin borsalarında balon oluştuğuna dair ciddi kaygılar ve endişeler oluşturuyor.”
Gelinen noktada ABD’nin piyasalara verdiği likiditenin ABD piyasalarında beklenen toparlanmayı sağlayamadığının görüldüğünü ifade eden Toğuç, bundan sonra verilecek likidite ile tekrar ikinci bir deneme yapılacağı, ancak bu paranın ABD’de ekonomiyi toparlamaya yaramadığını, gelişmekte olan ülkelerin borsalarına girdiğini anlattı.
Toğuç, bundan sonra piyasalardaki yükselişin global çapta piyasaya verilecek ekstra likidite beklentisinden kaynaklandığını düşündüğünü belirtti.