Ekonomi BORSADA HİSSELER KELEPİR FİYATINA SATILIYOR

BORSADA HİSSELER KELEPİR FİYATINA SATILIYOR

27.11.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Piyasa değeri milyonlarca liralık holdingler, bankalar borsada nominal değerlerinin de altına düştü. Hisseler 11 Ağustos’ta gördükleri dip seviyenin de altında kelepir fiyatına satılmaya başladı

BORSADA HİSSELER KELEPİR FİYATINA SATILIYOR

Sorunlu Avrupa ülkelerin de giderek daha fazla etkisini hissettiren borç krizinin yarattığı satış baskısı, borsalarda düşüşleri hızlandırdı. Dünya borsalarında kayıplar artıyor. Yurtiçinde döviz kurları ve faiz hafta boyunca hareketli bir seyir izledi. Dolar 1.89’a kadar yükselirken gösterge bileşik faiz yüzde 11’lere tırmandı.
Avrupa’dan gelen olumsuz dalgaya bir de kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin görünümünü pozitiften durağana çevirmesi eklenince İMKB 100 Endeksi 11 Ağustos 2011’den bu yana ilk defa 48.800’lere geriledi. Hisse senetleri adeta kağıttan kuleler gibi yıkılıyor. Öyle ki piyasa değeri milyonlarca liralık holdingler, bankalar nominal değerlerinin de altına düştü.
Hisse senetlerini izleyenler büyük bir şaşkınlıkla bu değer kayıplarını izliyor. Peki bu kayıplar sürecek mi? Yurtiçi ve yurtdışı gelişmelere bakılırsa bir tepki geliyor. Ancak zayıf görünüm devam ediyor. Bu nedenle döviz kurları ve faizlerdeki yüksek seyir bir süre daha devam edeceğe benziyor.

Dünyada kayıplar % 8
Dünya borsalarında kayıplar yüzde 8’lere çıktı. İtalya borsası son bir haftada yüzde 8 değer kaybederken Almanya ve Fransa borsaları yüzde 5 düştü. ABD’de ise düşüş yüzde 4 oldu. Avrupa’da sorunlar devam ettiği sürece -ki devam edecek gibi görünüyor- borsalarda satış baskısı devam edecektir. Somut bir gelişmenin olmaması ve giderek daha fazla kötüleşen veriler morallerin bozulmasına neden oluyor.

Nominal değerin altında
70 hisse senedi nominal değerinin altına geriledi. Borsada işlem gören hisseler ağustos ayında gördükleri dip seviyenin de altında. Holdingler, banka hisseleri, büyük sanayi kuruluşlarının hisse fiyatları en düşük seviyelerde. Büyük satış dalgası en çok çabuk nakde dönülebilecek hisse senetlerini vurdu.

BORSADA HİSSELER KELEPİR FİYATINA SATILIYOR




SİGORTA DEĞERİNİN BİLE ALTINA GERİLEYEN HİSSELER VAR

Borsada son yaşanan düşüşte sigorta değerinin bile altına gerileyen hisseler var. İMKB’de işlem gören en büyük 100 şirketin 9 aylık bilanço dipnotlarına bakıldığında, sigorta değeri belirtilmiş şirketler içerisinde 13 hisse sigorta değerinin altına geriledi.
Acar Yatırım Araştırma Müdürü Zeynel Balcı, düşüş sırasında bazı hisselerde aşırı değer kayıplarının oluştuğunu Alarko Holding’in şu andaki nakit değerlerinin bile piyasa değerinin üzerinde olduğunu söylüyor. Kriz dönemleri uzun vadeli hisse yatırımı düşünenler için güzel alım fırsatları yarattı.


BORSADA HİSSELER KELEPİR FİYATINA SATILIYOR



BORSADA HİSSELER KELEPİR FİYATINA SATILIYOR





Dış ticaret verileri takip edilecek
Piyasalarda tansiyonun yüksek oluşu, yurtiçinde de para piyasalarında sert hareketlerin yaşanmasına neden oluyor. Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri Nisan 2009’dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Hafta içinde Fitch’in Türkiye’nin görünümünü pozitiften, durağana çevirmesi dolarda yükselişe, faizlerde çıkışa neden olurken borsada düşüşü getirdi. Cari açık ve enflasyon konusunda uyaran Fitch’in Merkez Bankası’nın para politikasındaki başarısını da sorguladığı gözlerden kaçmadı. Bu hafta kasım ayı dış ticaret verileri takip edilecek.


BORSADA HİSSELER KELEPİR FİYATINA SATILIYOR




BORSADA HİSSELER KELEPİR FİYATINA SATILIYOR




DIŞ PİYASALAR


Avrupa’da tahvil faizleri izlenecek
S&P, Belçika’nın kredi notunu düşürdü. Euro bölgesinde krizin derinleşeceği ve kredi kuruluşlarının not düşürmeye devam edeceği endişesi artarken dünya borsalarında sert satış dalgaları görülmeye başladı. Avrupa tahvil faizlerinin seyri bu hafta da gösterge olarak izlenecek. Piyasalar diken üzerinde. Euro bölgesindeki durumun kısa vadede düzelmesini beklemek zor. Bu durum tepkiler gelse de fiyatlara satış baskısı olarak yansımaya devam edecek. Bu hafta ABD istihdam verileri haftalık takvimde öne çıkan veriler arasında olacak.


ABD

Desteklerine çekiliyor
20 ve 50 günlük ortalamanın kesişimi olan 11.700’deki desteğini kırınca 11.231’e kadar geriledi. Güçlü direnç 11.700’de bulunuyor. İlk destek ise 11.000 seviyesinde. 11.700 yukarı kırılmadıkça satış baskısı devam edebilir.



BREZİLYA

Güç kaybediyor
Desteklerinin altına geriledi. Güç kaybediyor. 56.000-57.000 aralığındaki ortalamalar yukarı doğru kırılmadıkça güç kaybı devam edebilir. İlk destek 54.000 seviyesinde bulunuyor. Destek bulma çabası gözlenebilir.



JAPONYA

Zayıf görünümde
Zayıf görünüm hakim. Ortalamaların altında hareket etmeye devam ediyor. İlk direnç 8.300 seviyesinde bulunuyor. Bu seviye aşılabilirse 8.500 ve 8.600’e doğru hareket edebilir. Destek 8.000 seviyesinde.

Haberin Devamı


ALMANYA

Destek arayışında
Destek bulma çabasında olduğu gözleniyor. Güçlü direnç 5.800-6.100 seviyelerinde. Bu seviyelerdeki dirençler kırılmadıkça toparlanması güç. Ortalamaların altında seyrediyor. Destekler 5.400 ve 5.200 seviyesinde bulunuyor.