Ekonomi Borsada tarihi patlama

Borsada tarihi patlama

11.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Borsada tarihi patlama

Borsada tarihi patlama


Endeks dokuz yıl aradan sonra 2.18 ile tarihi rekor kırdı. İşlem hacmi 1.1 milyar dolarla adeta patladı


       Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel'in kur ve para politikasını açıklaması borsanın rakibi olan döviz ve faizi adeta nakavt etti. Para tekrar yönünü borsaya çevirirken, borsa dün beş rekor birden kırdı. İMKB - 100 Endeksi işlem hacminde 1 milyar 175 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek düzeyine çıkarken, Türk Lirası (TL) bazında da 615.2 trilyon liraya ile yeni bir rekor kırıldı. İMKB - 100 Endeksi dokuz yıl üç ay aradan sonra ilk kez 2.18 cet ile tüm zamaların rekorunu kırdı. Bir başka rekor endekste TL bazında 11.467 ile kırılırken, işlem miktarında da 78 milyar adet ile bir başka rekor kırıldı.
       Hisse senetlerinin yılbaşından bu yana değer artışı yüzde 341, dolar bazında da yüzde 165.85'e ulaştı.

MB ile AB borsayı uçurdu

       Merkez Bankası (MB) Başkanı Gazi Erçel'in açıklamaları ve Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin kabul edilmesi ile borsa 2000 yılına adeta uçarak giriyor. Hisse senetleri son yılların en büyük talebini gördü. Endeks, Erçel'in açıklamalarıyla ilk seansı 897 puanlık artışla 11.234 puandan kapatırken, hisselerin artışı oranı da yüzde 8.68 oldu.

Haber geliyor

       İkinci seansın başlamasından önce, Türkiye'nin AB üyeliğinin kabul edilmesi yönünde haberlerin gelmesi endeksi ilk iki dakikada 11.788'e kadar yükseltti. Bu arada hisse senetlerinin değer artışı yüzde 14'e kadar ulaştı. Ancak daha sonra AB kararında Türkiye'yi rahatsız eden maddelerin yer aldığı yönündeki açıklamalarla borsada ciddi bir kar realizasyonu yaşandı. Endeks bir ara 11.250 puana kadar inmesine rağmen, Ziraat Bankası'nın faizleri 20 puan düşürmesi ile alımlar yeniden hızlandı ve endeks günü 11.467 puandan kapattı. Endeks önceki güne göre bin 131 puan artarken, hisse senetlerinin ortalama değer artışı yüzde 10.94 olarak gerçekleşti.

Bono faizleri geriledi

       Erçel'in açıklamalarından sonra dolarda satış, faizde de hızlı düşüş oldu. En çok işlem gören 23 Ağustos vadeli bononun faizi yüzde 45'e kadar indi. Ancak gün sonunda düşüş miktarı 7 puanda kaldı ve 23 Ağustos vadeli bono faizi yüzde 46.74 oldu.

Dolardan kaçış

       Türk insanının geleneksel tasarruf araçlarının başında gelen dolar ise, kur ve para politikalarının açıklanmasından sonra satış baskısında kaldı. Türkiye'nin AB adaylığının kabul edilmesinin ardından da satışlar sürdü. Bankalar dolar satışı yaparken, Merkez Bankası da dolar alarak piyasaya müdahalede bulundu.