Ekonomi Boru hatlarına yerli baypas

Boru hatlarına yerli baypas

28.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Doğalgaz boru hatlarını delmek için 6 ay önceden randevu alınması sona eriyor. BOTAŞ’ın gerekli ekipmanı edinmesi ve personelini eğitmesiyle bu işlem yerlileştirilmiş oldu

Boru hatlarına yerli baypas

Doğalgaz borularına gaz kesmeden ilave yapılmasına olarak sağlayan sistem yerlileştirildi. Yabancı şirketler yerine BOTAŞ’ın yapmaya başladığı “Hot-Tap” operasyonuyla hem tasarruf sağlandı hem de Türkiye en küçük doğalgaz bağlantıları için bile yurtdışındaki şirketlerden 6 ay önceden randevu almanın önüne geçildi.

Haberin Devamı

Türkiye, dünyanın sayılı ülkelerinin yapabildiği Hot-Tap operasyonlarını kendisi yapmaya başladı. ABD, İngiliz ve İspanyol firmalarından alınan hizmetin yerli olarak yapılmasıyla işlem başı 15 bin ila 80 bin dolar Türkiye’de kalacak. Yeni inşa edilen boru hatlarının, mevcut hatlara bağlantısının yapılabilmesi için içerisinden gaz geçen boru hattına, gaz akışını kesmeden delik delinmesine, “Hot-Tap” operasyonu adı veriliyor. Hot-Tap işlemleri geçmiş yıllarda yüksek ücretler karşılığında ve uzun süreli opsiyonlarla az sayıdaki yabancı firmaya yaptırılıyordu. Türkiye, en küçük doğalgaz bağlantıları için bile yurtdışından en az 6 ay öncesinden randevu alıyordu.

Artık 9 Türk yapıyor

Bu işlem ABD, İngiliz ve İspanyol firmalarının bir haftalığına Türkiye’ye personel göndermesiyle ve tek bir operasyon için bile yüksek ücretler alınarak gerçekleştiriliyordu. Söz konusu operasyonlar için önceki yıllarda yurt dışına harcanan bedel bir operasyon için çapa bağlı olarak 15 bin ila 80 bin dolar arasında değişiyordu. BOTAŞ ise Hot-Tap işlemleri için yurt dışına bağımlılıktan kurtulmak ve daha hızlı hareket edebilmek amacı ile yatırımlarını tamamladı. Gerekli ekipmanları alan BOTAŞ ayrıca bu ekipmanların kullanımı için de personelini yurtdışında eğitimlere göndererek sertifikalandırdı. BOTAŞ’ın çalışmasıyla Hot-Tap operasyonlarında yurt içinde söz sahibi olunurken, yurt dışı firmaların Türkiye’de hot-tap hizmeti vermesi işleri tamamen bitirildi. Yurt içinde yüksek basınçlı boru hatlarında 36 inç çapına kadar yapılan tüm hot-tap operasyonları BOTAŞ ekibi tarafından gerçekleştirilirken, hem doğalgaz arzına ilişkin süreç hızlandı hem de yurt dışına ödenen Hot-Tap operasyon ücretlerinin Türkiye ekonomisinde kalmasına imkân sağlandı. Şu anda bu operasyonlar; 9 BOTAŞ personeli tarafından gerçekleştiriliyor.

Haberin Devamı

Boru hatlarına yerli baypas