Ekonomi Bruce Willis’in içki şirketi Türkiye’den çıkıyor

Bruce Willis’in içki şirketi Türkiye’den çıkıyor

04.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ünlü Fransız içki şirketi Belvedere, 2008 yılında iddialı bir giriş yaptığı Türkiye'den çıkma kararı aldı. 1.5 yıl önce Hollywood yıldızı Bruce Willis'in yüzde 3.3 payla ortak olduğu Belvedere, Türkiye'de umduğunu bulamadı

Bruce Willis’in içki şirketi Türkiye’den çıkıyor

Türk içki pazarına votka, şarap ve konyağın yanı sıra 'en lüks rakı'yı üretme iddiasıyla giren Belvedere, Mey İçki'den Şarköy Uçmakdere'deki şarap fabrikasını satın almıştı.
En çok Polonya'da ürettiği lüks Sobieski votkalarıyla tanınan grup, Türkiye'deki şirketlerini tasfiye sürecine soktu. 31 Mayıs tarihinde 'Belvedere İçecek İthalat ve Pazarlama', 1 Haziran'da ise 'Belvedere İçecek Sanayi ve Ticaret' şirketi "faaliyetine devam etmesinde fayda görülmediği" için tasfiye haline girdi.

Uçmakdere üretime geçemedi
Şirket, Türkiye'ye içki sektörünün 'duayen' isimlerinden Nadir Yelkenci'yle ortak olarak girmişti. Yelkenci, "Belvedere önerdiğim yatırımları gerçekleştirmedi. Tanıtım yapmadı, satışlarını artıramadı. Uçmakdere'deki şarap fabrikasını aldı, bir türlü üretime geçemedi. Yatırım, Türkiye'de tutmadı. Benim şirkette çok küçük bir ortaklığım sürüyor. Ancak Şubat 2010'dan bu yana Belvedere ile yollarımızı ayırdık. Tasfiye süreci saydığım nedenlerle şaşırtıcı değil" diyor.
Yaklaşık 150 ayrı içki markasına sahip olan firmanın en aktif olduğu bölge Doğu Avrupa. Polonya'da votka ve Bulgaristan'da şarap üretiminde söz sahibi olan firma, ABD'den Japonya'ya kadar içki satıyor.

CEO milli hentbolcu
Aralık 2009'da ünlü Hollywood yıldızı Bruce Willis, 4 yıl boyunca Sobieski votkalarının reklamlarında rol alması karşılığında Belvedere'ye yüzde 3.3 hisseyle ortak olmuştu. Willis, değeri 4 milyon doları aşan bu payıyla halka açık olan şirketin en büyük hissedarları arasına girdi. Mali olarak zor günleri geride bırakmaya çalışan Belvedere, bu yılın ilk çeyreğinde 141 milyon euro satış geliri elde etti.
Grubun CEO'su Polonyalı Krzysztof Trylinski de Türkiye'deki şirketin ortağıydı. Trylinski, eski bir Polonya Hentbol Milli Takımı oyuncusu olmasıyla da tanınıyor.

Haberin Devamı

PİRAYE ANTİKA KOLTUĞU EŞİNDEN ALDI, İŞE DÖNÜYOR
17 yıl boyunca HSBC Türkiye CEO'su olarak çalıştıktan sonra, kendisine zaman ayırmak için geçen yıl bu görevden ayrılan ünlü bankacı Piraye Antika, iş yaşamına dönmeye hazırlanıyor. Özel hayatıyla daha fazla ilgilenmek isteyen Antika, 20 yıl çalıştığı HSBC'de stratejik konularda danışmanlık yapmayı ve yönetim kurulu üyesi olarak kalmayı kabul etmişti.
Uzun süredir sessizliğini koruyan Piraye Antika, 31 Mayıs'ta önce eşi İsak Antika'nın başkanı olduğu 'Antika Danışmanlık' firmasının yönetimine girdi. Daha sonra da Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı eşinden devralarak rotasını danışmanlık sektörüne çevirdi.
İsak Antika, Antika Danışmanlık firmasının şu an çok aktif olmadığını, Piraye Antika danışmanlık işleri yaparsa şirketin kullanıma geçeceğini söylüyor. İsak Antika, ortağı Murat Çavuşoğlu ile birlikte 500 milyon doları aşan büyüklüğü ile Türkiye'de yatırıma odaklı en büyük özel sermaye fonlarından biri olan Actera'nın başında bulunuyor. Actera'nın yatırımları arasında sinema zinciri Cinebonus ve AFM, spor salonu zinciri Mars Athletic Club ile Türkiye'nin en büyük dağıtım şirketlerinden Güney 2M dikkati çekiyor.
Piraye Antika, Uluslararası Yatırımcılar Derneği' nin (YASED) son genel kurulunda da başkanlıktan ayrılmış, yönetim kurulunda da yer almamıştı.