Ekonomi BTSO Başkanı Celal Sönmez: Böyle kriz görmedim

BTSO Başkanı Celal Sönmez: Böyle kriz görmedim

30.11.2008 - 10:50 | Son Güncellenme:

.

BTSO Başkanı Celal Sönmez: Böyle kriz görmedim

BURSA Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez, ekonomide yaşanan krizi “Ekonomik kıyamet kopuyor” sözleriyle değerlendirdi. Bugüne kadar böyle bir kriz görmediğini belirten Sönmez, “Birici ve ikinci dünya savaşını yaşadık. Üçüncü dünya savaşı umarım ki olmaz. Ancak, bu zaten ekonomik savaş. Biz buna ‘Birinci Dünya Ekonomik Savaşı' diyebiliriz” dedi. Hükümeti kriz konusunda son iki ay içersinde yetersiz kalmakla suçlayan Sönmez, son bir hafta içersinde alınan ekonomik önlemlerin ise sevindirici olduğunu belirtti.
BTSO Başkanı Celal Sönmez, küresel krizden en fazla etkilenen illerin başında Bursa'nın geldiğini, ekonomik çıkmazdan en fazla Bursa, İstanbul, Kocaeli, Adana, Gaziantep, Denizli ve Manisa'nın etkilendiğini söyledi. Krizden hiç etkilenmeyen illerin başında başkent Ankara’nın geldiğini kaydeden Celal Sönmez, “Onlar genellikle bürokrat ve memur. Sanayici ve işçi olmadıkları için krizi fazla hissedemezler. 2001 yılındaki krizde de böyle olmadı mı?” diye konuştu.
BTSO Başkanı Celal Sönmez, kriz nedeniyle piyasaların hiç de iyi gitmediğini anlatırken şöyle devam etti:
“Şu anda ekonomide yaşananlara tanım bulmak gerekiyorsa, tam anlamıyla ‘Ekonomik kıyamet kopuyor’ diyebiliriz. Bu kıyametten doğal olarak birçok firma ile ülke zarar görecek. Örneğin İzlanda gibi koskoca bir ülke battı. Krizden zarar gören birçok ülke var. Kapitalin kabesi sayılan ABD'de bile çok büyük ekonomik önlemler alınıyor. Artık yeni ekonomi modelinden bahsediliyor. Türkiye'nin de bundan zarar görmesi muhtemel. Ancak alınacak tedbirlerle bu zarar en düşük şekliyle atlatılabilir.“
İş dünyasının likiditelerini çok iyi ayarlaması gerektiğini, verimliliğin yükseltilmesi, pazar anlayışının geliştirilmesi gerektiğini bildiren BTSO Başkanı Sönmez, “Fırtınalı denizde yol alıyoruz. İşadamlarına öncelikle kayığı batırmamalarını tavsiye ediyorum. Küreği çekip kıyıya ulaşmalıyız” dedi.
Celal Sönmez, Türkiye kaynaklı olmayan krizin çıktığı ilk ülke olan ABD'de, ardından Avrupa ve son olarak gelişmekte olan ülkelerde çözüleceğini belirtti. Sönmez, hiç bir mutluluğun sonsuza kadar sürmeyeceği gibi, hiçbir krizin de sonsuza kadar devam zedemeyeceğini belirterek, şunları söyledi:
“Ekonomideki düzelmenin 2009'un üçüncü çeyreğinde başlayacağını düşünüyorum. Şu anda ‘kabuğuna çekilme' yaşanıyor. Bunun önümüzdeki yazla birlikte düzeleceğine inanıyorum. Kriz öncesi durumumuza gelmek, 2010 ve 2011'i bulacaktır. Eğer olmazsa, ekonomik kıyamet, Allah korusun askeri darbelere kadar gider diye korkuyorum. Türkiye'nin 1'inci Dünya Ekonomik Savaşı'ndan da galip ayrılacağını düşünüyorum. Hükümet son iki ay içerisinde kriz konusunda yetersiz kaldı. Son bir hafta içersinde kriz daha iyi algılandı. Hazırlanan ekonomik paket, sektörlerin dinlenmesi bunun en güzel örneğini oluşturdu.”
Celal Sönmez, Sönmez Filament'in şartelini indirmekte geç kaldıklarını söyledi. Burada çalışan işçilere ödemelerin zamanından erken yapıldığını belirten Sönmez, “İkinci alacaklarını 5 Aralık günü vereceğiz. Kalanlar da zamanında ödenecek. Sönmez Filament'te artık tekstil üretimi yapılmayacak. Makineleri satacağız. Binayı da satabiliriz. Sönmez Filament başka bir sektörde şirket olarak yaşayacak” dedi.