Ekonomi ‘Bugünün yarını da var’

‘Bugünün yarını da var’

18.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünkü TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısı öncesi kokteylde bir araya gelen TÜSİAD üyeleri, gece boyunca gündemle ilgili pek de umut vermeyen görüşlerde birleştiler

‘Bugünün yarını da var’

Katılım yüksekti. TÜSİAD üyeleri Memduh Boydak’a destek olsun diye üyelerden kokteyle katılmalarını ısrarla istemiş. Gecede Rahmi Koç, Mustafa Koç, Ali Koç, Güler Sabancı, Suzan Sabancı Dinçer, Tuncay Özilhan, Bülent Eczacıbaşı gibi isimler vardı. Ancak ülke gündemi ve yaşanan olaylara ilişkin görüş vermek isteyenlerin sayısı çok azdı.

Haberin Devamı

Bununla birlikte Mustafa Koç, Boydak Grubu ve gözaltılara ilişkin soruya şu yanıtı verdi: “TÜSİAD’ın resmi açıklamasına aynen katılıyorum. Bugün yaşanan gelişmelere ilişkin çok fazla değerlendirme yapmak istemiyorum. Bugünün bir de yarını var.”


‘Önemli bir ülkeyiz’

“Türkiye’nin bölge ve dünyadaki konumu seçimden sonraki süreçten nasıl etkileniyor?” şeklindeki sorumuzu ise Koç, şöyle yanıtladı: “Türkiye bölgesinde önemli bir ülke, bu önemi koruyacağına inanıyorum. İnşallah korur.”

Güler Sabancı ise son yaşananlarla ilgili olarak, “İnşallah geçecek. Hukuka inanıyoruz” dedi.


‘Arayan, soran yok’

Gecede konuştuğumuz diğer işadamları ise değerlendirmelerini isimlerini kullanmadan yazmamız kaydıyla “Off the record” (kayıt dışı) yaptı. Bankacılık sektörünün deneyimli isimlerinden biri, “Herkes 1 Kasım seçimini ve FED’i bekliyor. Piyasalardaki tepkileri normal görüyoruz. Ancak Türkiye’nin yaşadığı bu terör ve siyasi olaylar aralıkta notumuzu etkileyebilir” derken, bir işadamının yorumu şu oldu:

Haberin Devamı

“Son 6 aydır yabancılar Türkiye ile ilgili bize adeta hiçbir şey sormuyorlar. Biz yaşananlar çok açık olduğu için yabancılar ‘kibarlıklarından sormuyor’ diye düşünüyoruz. Artık iş dünyasında da herkes düşeceğimiz yere kadar düşelim diye bekliyor. Bunun önüne geçilmeli.”

TÜSİAD üyesi bir başka işadamı ise, gündemle ilgili değerlendirmesini sorduğumda, “Şaka yapıyorsun herhalde. Hiç ülke gündemine ilişkin konuşur muyum? Evet değerlendirme yapıyoruz ama kendi içimizde, gizli değerlendirme. Konuşmayız, kapıya polis geliyor” ifadelerini kullandı.

Gecede konuştuğum isimler arasında, yabancılarla yapacağı iş toplantıları ve kredi sözleşmeleri iptalleriyle karşılaşanların sayısı maalasef hiç de az değildi.