Ekonomi Bursa turizme odaklandı

Bursa turizme odaklandı

28.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Türkiye ekonomisinin lokomotif kentlerinden Bursa’nın gelecek vizyonunu turizm olarak belirleyen Bursa Büyükşehir Belediyesi, Uludağ’dan sahillere, tarihi kültürel mirastan doğal kaynakların verimli şekilde değerlendirilmesine kadar her alanda önemli yatırımlara hazırlanıyor

Bursa turizme odaklandı

Türkiye’nin 2023 hedefinde 50 milyar dolar olan turizm pastası 70 milyar dolar olarak revize edilirken, bugüne kadar bu pastadan hak ettiğini alamayan Bursa’da turizm odaklı yatırımlara ağırlık veriliyor. Bursa’nın sahip olduğu tarihi, kültürel ve doğal değerlerle bu pastadan ciddi bir pay alabileceğini belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Turizmde konaklama ortalamamız 1.9 gece. Bunu mutlaka 3.5- 4’lere taşımamız lazım. Osmanlı şehriyiz, farklı medeniyetlerin izlerini hâlâ taşıyan şehiriz. Yemek kültürü, sosyal kültürel yapı, tarihsel özelliklerin tamamını turizm çatısı altında bütün dünya ile buluşturmanın derdindeyiz. Ciddi fuarlarda boy gösteriyoruz. 17 ilçeyi de hesaba katmak zorundayız çünkü hepsinin ayrı ayrı değeri var. Mudanya Güzelyalı ve Kumyaka marinaları oluşturacağız. Mudanya’nın saklı cenneti Tirilye’yi tekrar ayağa kaldırmamız gerek. Gölyazı ciddi bir turizm markası olacak” diye konuştu.

Bursa turizme odaklandı

Haberin Devamı

Sakin şehir turizmi

Her ilçenin sahip olduğu değerlere göre farklı yol haritaları belirleyen Büyükşehir Belediyesi nüfusu 50 binin altında olan İznik, Orhaneli, Büyükorhan ve Keles’i (Cittaslow) Sakin Şehirler ağına dahil etmeyi hedefliyor. İtalya’nın Greve in Chianti kentinde 1999 yılında kurulan ve bugün 30 ülkeden 252 kentin ve Türkiye’den de 17 şehrin üye olduğu Cittaslow’a üyelik için gerekli 72 farklı kriterin yerine getirilmesiyle Bursa’nın da bu ağ içine dahil olması planlanıyor. Son yıllarda dünya turizminde de yeni bir akım haline gelen Cittaslow ile dört dağ ilçesi ve İznik’in turizm için aranılan mekanlar haline gelmesi hedefleniyor.

Bunun yanında sadece Müslümanlar için değil Hıristiyanlar için de önemli bir inanç merkezi olan İznik İlçesi’nin UNESCO Dünya Mirası aday listesinden asil listeye alınması yönündeki çalışmalar kesintisiz devam ederken, İznik’in turizmde önemli bir mesafe kat edebilmesi amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Uzun ince bir yol

Bursa’nın sanayi ve ihracat şehri olmasının yanında turizm parametreleri anlamında da çok önemli değerlere sahip olduğunu vurgulayan Başkan Aktaş, “Ancak turizm anlamında tabir yerindeyse uzun ince bir yoldayız ve önemli çalışmalar yapılması gerekli. Birçok nirengi noktalarımız var ve hepsi tek tek sorgulanmalı. Hanlar Bölgesi’nden tarihi camilere, Uludağ’dan İznik’e, denizlerimizden diğer tarihi eserlerimize varana kadar bir sürü parametre var. Hanlar Bölgesi ile ilgili olarak otoparktan aydınlatmaya, temizlikten güvenliğine kadar gerekli tüm ihtiyaçlarla ilgili gerekli değerlendirmeleri yapıyoruz. Kültür ve Turizm Tanıtma Birliği, Bursa’yı dünyanın dört tarafında bilinir hale getirmek için kullandığımız bir araç. Kesinlikle doğru hedeflere yöneleceğiz. Bunun da etkilerini görüyoruz, rakamlar yükselmeye başladı. Şehre bir zenginlik daha katabilir miyiz? Tek amacımız bu” diye konuştu.

Termaldeki çalışmalar

Termal kaynakların en verimli şekilde kullanılması anlamında da önemli çalışmalara imza attıklarının altını çizen Başkan Aktaş, “Harmancık’ta sıcak su yetkisini, kiralama yoluyla valilikten aldık. Oraya bir tesis düşünüyoruz. Gemlik’te devam eden bir tesis çalışmamız var. Tamamının özel sektör marifetiyle yapılması taraftarıyız. Tabakhaneler Sıcak Su Bölgesi ile ilgili de görüştüğümüz iki yatırımcı var. Bu konuyla alakalı yeni bir sunum yapılacak. Bu alanlarda yüksek katlı yapılaşmalardan kaçınıyoruz. Bu yüzden projeleri hassasiyetle irdeliyoruz. Ancak buradaki projemiz de kesinlikle yapılacak çünkü burada şehre kazandırılmış 130 dönümlük bir alan var. Bu alanı yap-işlet-devret veya gelir ortaklığı gibi yöntemlerle yaptırabiliriz. Yatırım modeli önemli ancak asıl önemli olan doğru ve iyi bir projenin hayata geçirilmesi. Biz burada alışveriş merkezi, hatta kliniği ile bir yaşam alanı ortaya çıkarmayı hedefliyoruz. Bu projeyi şehrin dışa yansıyan yüzü olarak çok önemsiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Tanıtım atağı

Bursa’nın yeni rotasını turizm olarak belirleyen ve turizm gelirlerinin artması için de öncelikle tanıtım çalışmalarına ağırlık veren Bursa Büyükşehir Belediyesi, uluslararası fuarlarda boy göstermeye devam ediyor. İstanbul, Hollanda, Cidde, Malezya, Çin ve Avusturya’da düzenlenen fuarlarda stant açan Bursa Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği, son olarak Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde Bursa’yı tanıttı. Bursa Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği adına Bursa Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Turizm ve Tanıtma Şube Müdürlüğü’nün katıldığı stantta yeşil temasının öne çıkarıldığı ayrıcalıklı stant, Arap turizmcilerden yoğun ilgi gördü. Bursa turizm dinamiklerinin bir araya gelerek Bursa Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği ile birlikte Bursa’ya yönelik paket programların, otellerin ve turizm odak noktalarının tanıtıldığı fuarda, TÜRSAB’a bağlı seyahat acenteleri, GÜMTOB’a bağlı otel temsilcileri ve Teleferik A.Ş., 4 gün boyunca Arap turizm yatırımcıları ile Bursa’ya ilgi duyan kişilere Bursa’yı anlattı.

Haberin Devamı

Bursa turizme odaklandı

Deniz kenti Bursa

Yaz tatili için ağırlıklı olarak Ege ve Akdeniz sahillerini tercih etmek zorunda kalan Bursalıların, Mudanya, Gemlik ve Karacabey sahillerinden de en iyi şekilde yararlanabilmesi amacıyla plajlardaki kaliteyi en üst seviyeye çıkaran Bursa Büyükşehir Belediyesi, yeni sezon hazırlıklarını tamamladı. Park Bahçeler ve Sahil Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Sahil Planlama ve Yapım Şube Müdürlüğü tarafından Mudanya, Gemlik ve Karacabey sahillerindeki 24 adet halk plajı, sezona hazır hale getirildi.

Haberin Devamı

Plajlar temizlendi

Kış aylarıyla birlikte yaşanan fırtına ve dalga hareketleri sonucunda plajlarda oluşan kirlilik temizlendi, kum kayıpları için kum takviyeleri, kum serme ve tesviye çalışmaları tamamlandı. Özellikle Karacabey plajları, Mudanya Eşkel, Eğerce, Mesudiye plajları ve Gemlik’te Kumsaz Plajı gibi uzun ve geniş kumsalları olan plajlarda kum eleme araçları ile kumlar elenerek, plajlar kullanıma hazır hale getirildi. Ayrıca ücretsiz duş ve giyinme kabinleri ile plajları temiz tutmak amacıyla konulan çöp kutularının tamir ve bakım çalışmaları da tamamlanarak montajları yapıldı. Yüzme sezonu boyunca plajlarda oluşan mevsimsel kirlilikler, yosunlar ve atıklar Sahil Planlama ve Yapım Şube Müdürlüğü temizlik ekipleri tarafından günlük olarak sezon boyunca temizlenmeye devam edilecek. Vatandaşların mutlu bir yüzme sezonu geçirebilmesi için gelen her türlü öneri ve şikayet değerlendirilerek, gerekli çalışmalar anında yapılacak. Bayram tatiliyle birlikte hareketliliğin yaşandığı Bursa plajlarıyla vatandaşlar bu yıl da deniz, kum ve güneşe kavuşmak için kilometrelerce yol kat etmeye gerek duymayacak.

Bursa turizme odaklandı