Ekonomi Büyük yatırım hareketinde rota küçük şehirler oldu

Büyük yatırım hareketinde rota küçük şehirler oldu

04.08.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Büyük şehirlerde doygunluk noktasına doğru giden AVM’lerde gelecekte yatırımın en önemli rotalarından biri küçük şehirler olacak gibi görünüyor. Mardin Kızıltepe, Siirt ve Kırıkkale gibi noktalarda yakın zamanda açılacak AVM’ler bu akımın somut kanıtı olarak değerlendiriliyor

Büyük yatırım hareketinde rota küçük şehirler oldu

Alışveriş merkezleri (AVM) yatırımlarında büyük hareketlenme başladı. Artık doyma noktasına yavaş yavaş erişen büyük şehirlerde yatırımlar devam ediyor olsa da küçük şehirlere yapılan yatırımlar bundan sonraki rotanın nasıl ilerleyeceğinin ipuçları olarak değerlendiriliyor. 2010 sonu itibariyle 254 olan AVM sayısının, 2011 sonunda 307’ye, 2012 sonunda 350’ye, 2013 sonunda 368’e ve 2014 sonunda da 378’e ulaşması bekleniyor. Bu kapsamda 70’e yakın AVM’nin daha yapılması planlanıyor.
Adapazarı, Bursa, Düzce, Adana, Edirne, Antakya, Balıkesir, Antalya ve Diyarbakır AVM’lerin yeni adresleri olarak ortaya çıkıyor. Bu arada Diyarbakır’a üç AVM, Edirne’ye ise iki AVM planlanıyor. Diğer yandan üç büyük şehirde de oldukça büyük yatırım hareketliliğinden söz etmek olası. Bu kapsamda İstanbul’da Beylikdüzü ön plana çıkarken, Zincirlikuyu, Kağıthane ve Bomonti de yatırım planlamalarının yapıldığı diğer ilçeler. 13 AVM’nin yapılmasının planlandığı Ankara’da Eryaman, Batıkent, Etimesgut ve Mamak yatırım rotaları olarak ön plana çıkarken, 14 yeni AVM’nin yapılacağı İzmir’de ön plana çıkan noktalar ise Bayraklı, Mavişehir ve Karşıyaka.

Kızıltepe’ye AVM
AVM’lerdeki yatırım hareketliliğinde artık ibrenin daha çok küçük şehirleri göstereceğini düşünen isimlerden biri olan Kiralama Danışmanlık Merkezi KDM Genel Müdürü Orhan Murat İzci, 2014 yılına kadar 71 yeni AVM açılacağını belirterek, gelecekte iki trendin hakim olacağını söyledi. Bunlardan biri olarak şu anda AVM’lerdeki ortalama 23 bin 500 metrekare olan büyüklüğün ortalama 29 bine yükseleceğini ifade eden İzci, diğerini ise küçük şehirlere yatırım akımı olarak gösterdi. İzci, “Şimdi küçük şehirler hatta ilçeler AVM’lerle tanışıyor. Anadolu’da açılan AVM’ler genelde bölgesinde tek oluyor. Mesela Bursa İnegöl’de 4 Haziran’da bir AVM açtık. 33 bin metrekarelik bu merkezde doluluk oranı yüzde 95 ve 250 bin kişiye hitap ediyor” dedi.
Gelecek yıllardaki yatırımlarda küçük şehirlerin ön plana çıkacağının bir göstergesi olarak şu anda yapılan yatırımlara dikkat çeken İzci, şu bilgileri verdi. “Yatırımcı İzhak Bağ, Siirt’in merkezinde Nisan 2012’de açılacak 12 bin metrekarelik ve 55 mağazalık Grossmall AVM’nin yatırımını yapıyor. Mardin Kızıltepe’de 25 bin metrekarelik AVM 2012 yılının ilk çeyreğinde açılacak ve 90 mağazadan oluşacak. Kırıkkale’nin merkezinde Altunbilek tarafından geliştirilen 9 bin metrekarelik kiralanabilir alanda 45 mağazadan oluşan Altunbilek AVM ise Mart 2012’de açılacak. Osmaniye, yatırım atağında ön plana çıkan bir başka şehir. Pekerler İnşaat, burada 20 bin metrekare kiralanabilir alanı olan 71 mağazalık ‘Park 328 AVM’yi, 40 milyon dolar yatırımla Ekim 2011’de açmayı planlıyor. Adıyaman’da da bir AVM yapılacak” diye konuştu.
İzci’nin altını çizdiği bir diğer nokta da sanıldığının aksine Anadolu’da yapılan AVM’lerin kira düzeyinin yüksekliği yönünde oldu. İzci, “Hatta birçok şehir bu alanda büyük şehirlerle yarışıyor” dedi.

İstanbul’da ihtiyaç var
Diğer yandan İstanbul başta olmak üzere diğer büyük şehirlerde de yatırımların süreceğine işaret eden İzci, İstanbul’da 125 AVM olduğunu, fakat bunun 24’ünün ölçek dışında kaldığını belirterek, “Aslında kentte bizim standartlarımıza göre 87 AVM var. Şu anda 2.5 milyon metrekare kiralanabilir AVM’ye sahip. Bu rakam 2014’te 4.7 milyon metrekareye çıkacak. Yani birçok AVM daha açılacak” dedi.
İstanbul’daki yeni yatırım rotasını, bu yöndeki ihtiyacın yoğun olduğu Gaziosmanpaşa, Bağcılar, Halkalı, Sultanbeyli-Samandra ve Gebze-Kartal olarak gösteren İzci, diğer yandan bazı bölgelerde de yoğunluk olduğuna dikkat çekti.
(Ayrıntılar, yarın Milliyet?Emlak’ta)


Büyük yatırım hareketinde rota küçük şehirler oldu




Akfen GYO’dan Rusya hamlesi


Şehir otelciliği alanındaki yatırımlarıyla ön plana çıkan Akfen GYO, Rusya’daki proje ortağının yüzde 45’lik hissesini satın alarak payını yüzde 95’e oranında yükseltti



Türkiye’nin Şehir Otelciliği konseptinde kurulan yatırım ortaklığı Akfen GYO, Rusya’daki ortak yatırımlarında payını yüzde 50’den, yüzde 95’e çıkardı. Türkiye’nin yanı sıra, özellikle Rusya’da da büyümeyi hedefleyen Akfen GYO, ülkedeki proje ortağı Kasa Investments BV’nin yüzde 45 hissesini satın aldı.
Akfen GYO Genel Müdürü Orhan Gündüz satın almayla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Akfen GYO’nun Rusya portföyünde yer alan ve 2011 yılı içerisinde faaliyete geçecek olan 177 odalı Yaroslavl Ibis Otel, 204 odalı Samara Ibis Otel ve aynı proje içerisinde yer alan 5 bin metrekare kiralanabilir alana sahip Samara Ofis projesi ile 167 odalı Kaliningrad Ibis Otel projelerindeki payı nın yüzde 95’e yükseldiğini söyledi.

Yeni yatırımlar da var
Bu projeler dışında Akfen GYO’nun, Rusya’daki portföyünde yüzde 100’ü kendisine ait olan ve Moskova’da geliştirilmekte olan 475 odalı bir Ibis Otel projesi de bulunduğunu anlatan Gündüz, Moskova Ibis Otel projesinin inşaatına 2011’in ikinci yarısında başlanmasının planlandığını söyledi. Gündüz, Akfen GYO’nun Rusya’daki otel projelerinin işletmesini de, Türkiye’de olduğu gibi, stratejik ortakları olan Avrupa’nın en büyük zincir otel grubu Accor S.A. ’nın yapacağını açıkladı.
Accor S.A. bu yıl, ‘Excellence Award Ödülleri’ kapsamında yatırımı Akfen GYO yapılan Novotel İstanbul, Ibis Otel İstanbul ve Novotel Trabzon ile Mükemmellik Ödülü almıştı. Akfen GYO’nun otel portföyünde halen 10 faal ve dokuz da yatırımı devam etmekte olan, yaklaşık 3 bin 600 oda kapasitesine sahip 19 proje bulunuyor.



TOKİ, İstanbul’dan Dİyarbakır’a satışta

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) mülkiyetinde bulunan 55 adet işyeri ile 100 adet konutu satmak üzere ihale yapacağını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, toplam 155 adet taşınmazın satılacağı ihale 16 Ağustos 2011 tarihinde gerçekleştirilecek. Satılacak konutlar Ankara, İzmir, Muğla, Kocaeli, Bursa, Eskişehir, Balıkesir, Düzce, Bartın, Erzurum, Gaziantep, Kahramanmaraş, Manisa, Çankırı, Hatay, Ardahan, Sivas, Kocaeli, Adana, Denizli, İstanbul, Tekirdağ, Trabzon, Yozgat, Osmaniye, Karaman, Çorum, Ordu, Diyarbakır ve Tokat’ta bulunuyor.
Satılacak dükkanlardan en küçüğünü Denizli Irlıgan’daki 17 bin 500 liraya satılan 33 metrekarelik dükkân oluştururken, en pahalı dükkân ise yine aynı yerdeki 2 bin 138 metrekarelik gayrimenkul oldu. Dükkânın fiyatı 598 bin 655 lira olarak belirlendi.
İhaleye çıkarılan konutlar açısından en ucuzu 32 bin 545 lirayla Ankara Sincan’daki 61 metrekarelik konut oldu. İhale vitrinine çıkarılacak en pahalı konut ise 380 bin liralık etiketi ve 85 metrekarelik büyüklüğüyle İzmir Karşıyaka Mavişehir’deki gayrimenkul oldu.
Açık artırmaya ilişkin bankacılık hizmetleri Türkiye Halk Bankası ve Ziraat Bankası tarafından yürütülecek. Satış işlemlerine yönelik tanıtım ve satış organizasyonu hizmetleri Eskidji tarafından yapılacak.





Gaziantep’e Divan standardında rezidans

Son dönemde mevcut otellerinde yaptığı renovasyonlarla gündemde olan Divan Grubu, şehir otelciliğinde attığı adımlara Gaziantep’le devam ediyor. Bu kapsamda Sitil Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bekir Akıncı ve Divan Grubu 20 milyon euro’luk yatırımla Gaziantep’te bir otelin yanı sıra rezidans da açmaya hazırlanıyor. Yapımı Sitil Yapı tarafından gerçekleştirilecek 121 odalı beş yıldızlı bir otel ve 48 dairelik bir rezidanstan oluşacak projenin 2012 yılında tamamlanması planlanıyor.
20 milyon euro
Yapılan açıklamada yer alan bilgilere göre, Gaziantep’in Şehitkamil bölgesinde ipek yolu üzerine konumlanacak Divan Otel ve Residences projesi, arsa maliyeti hariç 20 milyon euro’luk yatırım maliyeti ile yapılıyor. Açıklamada dikkat çekilen noktalardan biri de Divan’ın Gaziantep’te hayata geçireceği bu projesiyle otel hizmetini ve ev konforunu tek bir projede birleştirmeyi hedeflemesi oldu.
Açıklamada 1990’lı yıllarda Antalya’da kurulan Sitil Yapı hakkında da bilgiye yer verildi. Firmanın Türkiye’de ve yurtdışında birçok marka otelin anahtar teslimi yaptığının altı çizilirken, Yönetim Kurulu Başkanı Salih Aras, açıklamada projenin konumuna dikkat çekti. Aras, şehrin içinden geçen ve tarihi İpekyolu üzerine kurulacak Divan Otel ve Residences projesinin, havaalanına sadece 20 kilometre uzaklıkta bulunduğunu belirtti.



İzmir’in ‘mavi’ projesi kış aylarına kilitlendi


Gergül İnşaat’ın İzmir Karşıyaka’da inşa ettiği yedi blokluk Mavişehir Modern 2 Konutları’nda yer alan 126 daire, 30 Aralık’ta teslim edilecek. Yapılan açıklamada yer alan bilgilere göre, 378 bin lira ile 567 bin lira aralığında değişen fiyat çizgisine sahip olan projedeki tüm konutlar 3+1 ve 4+1 olarak tasarlandı. Arazinin yüzde 80’lik bölümünün yeşil, açık ve sosyal alanlar olarak tasarlandığı proje için açıklamada dikkat çeken bir diğer ifade de tüm konutların peyzaj ile birebir ilişki kurularak gün ışığından maksimum yararlanacak şekilde projelendirilmeleri yönünde oldu.
Az katlı yapısıyla da ön plana çıkan proje ulaşım açısından da özel bir konumda yer alıyor. Açıklamada Mavişehir Modern 2’nin Metro istasyonuna 2 dakikalık yürüme mesafesinde yer aldığı kaydedildi.




Ataşehir’e 16 ayda yeni bir kule dikiyor



Bugüne kadar Adana’da aralarında konut, villa, ofis ve tıp merkezi gibi çalışmaların yer aldığı pek çok projeyi hayata geçiren Baysaş İnşaat, Ataşehir’deki butik projesi Gold Tower Residence ile İstanbul’a adım attı. Yapılan açıklamaya göre, firma, projeyi 16 ay gibi bir sürede tamamlayarak eylülde teslim edecek. 1700 metrekarelik arsa üzerinde toplam 10 bin metrekarelik inşaat alanına sahip olan Gold Tower Residence’ta 74 metrekare 1+1 daireden 380 metrekare 5+1’e kadar farklı büyüklükte daire seçenekleri yer alıyor. Zemin +18 kattan oluşan ve 71 dairenin bulunduğu projede10’uncu kattan sonraki tüm daireler deniz manzarasına sahip. Metrekare satış fiyatlarının 2 bin 750 ile 3 bin 500 lira arasında değiştiği projede hemen teslim daireler 190 bin TL ile 700 bin lira fiyat aralığından satılıyor.




İstanbul, kuzeyden bir su şehrine sahip olacak


Maritza Evleri ve Vadi Konakları gibi önemli markalı projelere ev sahipliği yapan Beykoz’a 12 milyon liralık aquapark geliyor. Beykoz Belediyesi bu kapsamda Göztepe Mahallesine sosyal tesis ile aquapark yaptıracak ve toplam 28 yıl süreyle kiraya verecek. Beykoz Belediye Başkanlığı, Göztepe Mahallesi, Göksu Evleri Çamlık Caddesi bitiminde bulunan alanda, yap-işlet-devret modeliyle sosyal tesis ile aquapark yapımı ve 28 yıl süreyle işletilmesi işini yaptıracak.
Takribi yatırım maliyeti 12 milyon 228 bin lira olarak belirlenen ihalede katılımcılardan 366 bin 840 lira tutarında geçici teminat bedeli alınacak. İhalede artırım, yıllık asgari kira bedeli olan 360 bin lira üzerinden yapılacak.
Yapım süresi 24 ay, işletme süresi 28 yıl olarak belirlenen işin ihalesi, 13 Eylül 2011 tarihinde saat 10.30’da Beykoz Belediye Başkanlığında kapalı teklif usulü ile gerçekleştirilecek.