Ekonomi ‘CADDE’DEKİ DEV KULELERDE KİŞİYE ÖZEL KONUT YAPIYOR

‘CADDE’DEKİ DEV KULELERDE KİŞİYE ÖZEL KONUT YAPIYOR

09.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

150 metrenin üzerinde 4 kuleden oluşan Four Winds Residence, Bağdat Caddesi’nde 44 dönümlük arsada yapılıyor. Devasa bir yeşil alanın ortasında yükselen projedeki milyon dolarlık daireler kişiye göre tasarlanıyor

‘CADDE’DEKİ DEV KULELERDE KİŞİYE ÖZEL KONUT YAPIYOR

‘Şantiye Turu’muzda bu hafta gayrimenkul sektörünün önemli isimlerinden biri olan Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı’nın son projesi olan ‘Four Winds Residence’ projesi var. Emrullah Bey, Allmondhill ve Mashattan projelerinden sonra çıtayı yükselttiği Four Winds ile oldukça iddialı olduğunu bir kez daha gösteriyor.

Haberin Devamı

Projenin en önemli özelliği yapıldığı yer ve uzun süren yapım hikayesi. İstanbul’un Boğaz aksından sonra en değerli yeri olan Bağdat Caddesi’nde yapılıyor. Emrullah Bey, meteoroloji arazisi olarak bilinen arsayı 2004 yılında 30 firmanın arasından sıyrılarak almış. Ama geçen sürede proje birçok badire atlatmış. Emrullah Bey de biraz kızgın, biraz da kırgın bir şekilde süreci anlatıyor. İhaleyi epey bir farkla kazandıktan sonra Emrullah Bey inşaata başlamış. Fakat Kadıköy Belediyesi ihalenin iptali için dava açmış. İnşaat durdurulmuş. Süreç de bu andan sonra uzadıkça uzamış…

2010 yılının altıncı ayında Kadıköy Belediyesi davadan vazgeçmiş ve inşaat yeniden başlamış. Başlamış başlamasına ama Emrullah Bey, belediyenin projenin cephesinde değişiklik yapmasıyla ilgili olarak “Herhalde binalar estetik görünmesin diye böyle yapıyorlar” diyerek tepkisini gösterdi.

Haberin Devamı

Projenin oldukça sancılı bir süreci var. Ama Emrullah Bey, eğer projeyi 2005’te başladığım gibi bitirseydi 60-70 milyon dolar daha ucuza satabileceğini ve alanların da bu sayede kârlı çıkacağını söylüyor.

Projedeki emsal 2.07
Proje 44 bin 500 metrekarelik arsa üzerinde yapılıyor. Bölgedeki emsal olan 2.07’ye göre planlanmış. Four Winds Residence bazıları tarafından ‘çok yüksek’ diye eleştirilse de en asgari şekilde çevreye zarar vererek yapılmış. Emrullah Bey de “Projeyi az katlı ve yatay yapardık. Kimse de bir şey demezdi ama o zaman arazinin hepsini kullanırdık ve hiç yeşil alan kalmazdı. Bu nedenle zorunluluktan dikey yaptık” diye konuştu.

Devasa yeşil alan
Emrullah Bey, yüksek katlı bina yapmanın hiç de kolay olmadığını ve bunun maliyetleri de çok fazla yükselttiğini söylüyor. Öyle ki, Emrullah Bey, dikey bina yapmanın yataya göre 2 kat daha pahalı olduğu görüşünü dile getiriyor.
Zaten 4 kuleden oluşan projenin 44 bin 500 metrekarelik arsasının 3 bin metrekaresinde bloklar yükseliyor. 12 bin metrekarelik alan ise belediyeye terk edilmiş ve orası da yeşil alan. Bunun yanı sıra hemen yanındaki Özgürlük Parkı da düşünüldüğünde Four Winds Residence devasa bir yeşil alanın ortasında yükseliyor.

Haberin Devamı

Four Winds’in satış ofisine giderken de devasa gökdelenlerin arasından değil de çok daha az katlı bir projenin arasında geçiyormuş gibi hissediyorsunuz. Çünkü arazide bulunan ağaçlara kimse dokunmamış. Onlar da projeyle birlikte yükseliyor.
Tescilli olmamasına rağmen korunan bu ağaçlar projeye çok farklı bir değer katıyor. Zaten yapılacak peyzaj düzenlenmesiyle yeşil alanın çok daha keyifli bir yere dönüşeceği anlaşılıyor.

Projede doğayı kirletmeyen malzemelerin yanı sıra atık suların tekrar kullanılmasına yönelik uygulamaların bulunduğunu söyleyen Emrullah Bey, “İnşaatın temelinden çatısına kadar titizlikle çalışmalar yapılıyor. Atıklar ayrıştırılıyor ve atık suyu denize gitmiyor. Çevreyi kirletmeyen bir proje yaptık” diye konuştu. Projede güvenlik önlemleri de üst seviyede kurgulanmış. Her kata koyulan yangın bariyerleri ve yanmaz dış cephe malzemeleri projeyi güvenli kılıyor. Aynı zamanda statik uzmanı İrfan Balioğlu tarafından verilen deprem raporuna göre projede 8 şiddetindeki depremde sadece boyalar çatlıyor.

Haberin Devamı

‘Adama göre elbise dikiyoruz’
Proje lansmana mayıs ayında çıkacak ama şimdi gelen talepler de değerlendiriliyor. 1700 kişiden talep alınmış. Bunların hepsiyle de özel olarak ilgilenilmiş. Çok ciddi müşterilerin ise tüm ihtiyaçları ve beklentileri belirlendikten sonra daireler ona göre planlanmış. Yani buradan alınacak daireler özel zevklere göre tasarlanabiliyor. Emrullah Bey, projeden daire almak isteyenlerin evlerine ziyarete gittiklerini belirterek, “Burada kişiye göre elbise dikiyoruz. Müşterilerin yaşam standartlarına bakıyoruz ve evlerini buna göre tasarlıyoruz. Evin tüm mobilyasını döşüyoruz, çatal-kaşık ya da yorganını bile koyuyoruz” dedi.

Haziranda teslim edilecek
Four Winds’te inşaat büyük bir hızla ilerliyor. Herkes harıl harıl çalışıyor. Proje 2013 yılının 6’ncı ayında teslim edilecek. Projede çalışanlar da iş güvenliği ve sağlığına oldukça dikkat ediyor.

‘Tüccara mal satmak istemiyorum’

Haberin Devamı

Emrullah Bey, bu projede farklı bir satış stratejisi izliyor. Daha önceki projelerini maketten satan Emrullah Bey, burada ise bittikten sonra satışa çıkacağını söylüyor. “Tüccara mal satmak istemiyorum. Proje çok değerli ve emek harcanıyor. Bu konutlar hisse senedi gibi alınıp satılmamalı” diyen Emrullah Bey’e göre Türkiye’de maketten konut satmak sakıncalı sonuçlar doğurabilir.

İstanbul’a tepeden bakıyor

Tüm alanlarla birlikte 170 bin metrekarelik brüt inşaat alanı olan projede satılabilir alan ise 90 bin metrekare civarında bulunuyor. Projedeki 4 blok 44 katlı ve yükseklik 150 metreyi geçiyor.
İstanbul’a adeta tepeden bakıyorsunuz. Proje 10. kattan itibaren deniz görüyor. Bir tarafta Adalar, bir tarafta tarihi yarımada dört bir yanda manzara var.
Projede 87 ile 655 metrekare arasında farklılık gösteren 1+1, 2+1, 3+1, 4+1, 420 lüks daire bulunuyor. Emrullah Bey, resmi satış başlamadığı için fiyat vermiyor ama edindiğim bilgilere göre daire fiyatları büyüklüklerine göre milyon dolarlar seviyesinde bulunuyor.

4 katta 2 bin otopark

Projede otopark sorunu tamamen çözülmüş. 4 kat olarak planlanan projede toplam 2 bin kapalı otopark bulunuyor. Daireler büyüklüklerine göre 1 ya da 3 otoparka sahip olabiliyor. Projede basketbol, voleybol, futbol, tenis kortları, açık - kapalı yüzme havuzu, 4 katlı otopark, spor kompleksi ve çocuk oyun parklarının da yer alıyor.
Emrullah Bey, projede buz pateni pisti yapmayı bile düşünüyor. Projede günlük ihtiyaçların karşılanacağı mağazalar da bulunacak.

2 katı özel günlere ayırdı

Emrullah Bey, projenin en önemli özelliklerinden birinin ise her blokta 1 kat olarak planladıkları etkinlik alanları olduğunu vurguladı. Bu bölümlerde doğum günü kutlamaları ve misafir ağırlamalarının yapılabileceğini kaydederek, “Yaklaşık 1200 metrekareyi bu alan için ayırdık. Bu sayede evde yapılamayacak ağırlamalar burada rahatlıkla yapılabilecek” diye konuştu.

Modüler sistem uyguluyor

Bloklar her katına 4 daire gelecek şekilde tasarlanırken, projenin tamamında 700 daire var. Ama bu sayı 300 daire bile olabiliyor. Çünkü modüler sistem şeklinde yapılan projede daireler birleştirilebiliyor. Gelen talebe göre daire sayısı belirlenecek.

Adapark’ta peşin alana yüzde 12 indirim fırsatı

Sur Yapı imzasıyla Çekmeköy’de yükselen Adapark projesinin üçüncü etabında satışlar devam ediyor. İki etabında teslimlerin yapıldığı projede son etap 2013 Mayıs’ta teslim edilecek. 51 dönümlük alana kurulan projenin inşaat alanı ise 39 bin 500 metrekare. 16 blokta yükselen projede 826 adet daire yer alıyor.
Projenin sosyal alanları arasında ise 960 metre uzunluğunda bisiklet ve yürüyüş parkurları, açık ve kapalı yüzme havuzları, açık ve kapalı otoparklar bulunuyor. Farklı ödeme koşullarının bulunduğu projede peşin alımlarda yüzde 12 oranında indirim uygulanıyor.

Hangi daire kaç lira?
Tipi Fiyatı
2+1 328.000-442.000
3+1 463.000-503.000
4+1 699.000

Eroğlu Gayrimenkul doları 1.50 liraya sabitledi

Sarıyer Oksizen Konakları projesinde farklı bir kampanyaya imza atılıyor. 315 metrekarelik 4+1 çatı dublekslerinin 1 milyon dolara, 5+1 bahçe dubleksinin ise 1 milyon 250 bin dolara satıldığı projede, dolar kuru 1.50 lirada sabitlendi. Projede ayrıca peşin alımlarda yüzde 10 oranında indirim uygulanıyor.
20 teras dubleksi ve 20 adet bahçe dubleksi olmak üzere toplam 40 konuttan meydana gelen Oksizen Konakları projesi Eroğlu Gayrimenkul tarafından hayta geçiriliyor. Arsa alanı 25 bin metrekare olan projede konutlar 10 blokta yükseliyor. Hemen teslim projenin sosyal donatıları arasında basketbol sahası, kapalı otopark, tenis kortu, açık ve kapalı yüzme havuzu yer alıyor.

My Town Ispartakule’de 60 aya yüzde 0.98 faiz

Ağaoğlu İnşaat tarafından inşa edilen My Town Ispartakule, farklı ödeme seçenekleri sunuluyor. Projeden konut sahibi olmak isteyenler yüzde 25 peşinatla banka kredisi kullanabiliyor. Ayrıca projede 60 aya yüzde 0,98, 120 aya yüzde 1,01 oranında faiz uygulanıyor. 38 bin metrekarelik alana kurulan Ağaoğlu My Town projesinde toplam 583 adet daire yer alıyor.
1+1 ve 3+1 konutların satışın tamamlandığı projede, 2+1 ve 4+1 dairelerin satışları devam ediyor. Proje, daireler 18 ile 19 katlı 6 blokta yükseliyor. Projenin sosyal donatıları arasında geniş bahçe alanları, açık ve kapalı yüzme havuzları, Türk hamamı, park alanları ve sauna gibi ortak alanlar bulunuyor.

Hangi daire kaç lira?
Tipi Fiyatı
2+1 302.000-321.000
4+1 400.000

Mall Of İstanbul’da vadeyi peşinata göre belirliyor

Torunlar GYO tarafından yapılan Mall of İstanbul projesinde peşinata göre, vade seçeneği değişiyor. Bu kapsamda, projeden konut sahibi olmak isteyenler için yüzde 25 peşinata 14 ay sıfır faiz, yüzde 50 peşinata 24 ay sıfır faiz ve yüzde 60 peşinata 28 ay sıfır faiz vade yapılıyor.
İkitelli’de yükselen proje, 4 bloktan oluşuyor. 1.200 dairenin bulunduğu projede, konut ve AVM alanı 23 bin metrekare, kiralanabilir alan 135 metrekare, satılabilir konut alanı 115 bin metrekare, satılabilir ofis alanı ise 25 bin metrekare olarak tasarlanıyor. Stüdyodan, 4+1’ farklı konut tiplerinin yer aldığı projede, daire fiyatları 249 bin ile 970 bin lira arasında değişiyor. Kasım 2013’te teslim edilmesi planlanan projedeki konutların büyüklükleri ise 162 metrekare ile 216,31 metrekare arasında.

Yazarlar