Ekonomi Cadde mağazasında dövizle kiraya isyan

Cadde mağazasında dövizle kiraya isyan

21.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Perakendeciler AVM’lerden sonra cadde mağazlarında da dövizle kiraya isyan etti. BMD’nin yeni Başkanı Sinan Öncel, “Dolar kuru 3 yılda % 50 arttı. Kontratları güncellememiz gerekiyor” dedi

Cadde mağazasında  dövizle kiraya isyan

Türkiye’de perakende sektöründe 149 Türk markasını temsil eden Birlemiş Markalar Derneği (BMD) yeni yönetimini belirlerken, ilk icraat olarak cadde mağazalarını korumak için harekete geçti. BMD’de yapılan genel kurul sonrasında Sami Kariyo yerine yönetim kurulu başkanlığı görevine Twigy’nin kurucusu Sinan Öncel getirildi.
Sinan Öncel, genel kurul sonrasında Türkiye’nin geçtiği zor bir dönemde başkanlığı devraldığını ve sektörün sorunlarını çözme niyetiyle göreve başladığını söyledi.
Öncel, üç ay önce 60 üyeleriyle yüz yüze bir anket gerçekleştirdiklerini aktararak, “Sorunlarını belirledik. Sektörün bugüne dek kağıt üzerinde hiç rastlanmayan sorunlarla karşı karşıya geldiğini gördük. Yeni yönetim kurulu olarak sorunlarını her tarafı memnun edecek şekilde çözmeye çalışacağız” dedi. Üyelerinin 65 bin mağaza ve satış noktasında 3.5 milyon metrekare satış alanı üzerinde faaliyet gösterdiğini ve 47 milyon dolarlık cirolarının bulunduğunu anımsatan Öncel, 94 üyelerinin 110 ülkede 2 bin 146 mağazası ve 12 bin satış noktası sayısına ulaştığını da söyledi.
Yargıya gidecekler
Sinan Öncel, sektörün kiralar konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığına işaret ederek, şunları söyledi: “Örneğin, bir mağaza yüzde 60-70 indirim yaptığı için mağaza ciro sorunu yaşamıyor gibi duruyor ancak bir kârlılık problemi var. Ayrıca sabit kira artı ciro kirası ödüyor. Karsızlığın üzerine bir de ek kira maliyeti biniyor. Türkiye’nin yüzde 7-8 büyüdüğü yıllarda özellikle döviz bazlı yapılan kontratlar bugünkü piyasa koşullarından çok uzak bir noktaya düştü.
Dolar kuru 3 yılda yüzde 50 arttı. Özellikle erken indirim sezonlarının sonucu kârlılıkta sürekli düşüş var. Bu durumu muhataplarımıza verilerle anlatıp koşulları güncellememiz gerekiyor. Bunun olmaması halinde belirli noktalarda faaliyetlerini sürdürememe aşamasına gelen markalarımız yargı yoluna başvurmak zorunda kalacak. Yargıya gitmeden uzlaşmak istiyoruz. Zira bu uzlaşmayı başaramazsak cadde mağazalarında ve bazı AVM’lerde gördüğümüz sıkıntıların yaygınlaşacağını düşünüyoruz.”
Yeni yönetim kurulu...
Birleşmiş Markalar Derneği’nin (BMD) yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluşuyor: “Başkan Sinan Öncel, başkan yardımcıları İsmail Kutlu, Serdar Sunay, Suzan Toplusoy, üyeler Ahmet Yanıkoğlu, Alihan Hotiç, Bige Kotil, Burak Çelet, Cüneyt Yavuz, Ela Kızıltaş, Emre Akyiğit, Fatih Akbacakoğlu, Gamze Cizreli, Hilal Suerdem, Hüseyin Şeynova, Jaklin Güner, Mete Sönmez, Murat Zaim, Mustafa Kamar, Nejdet Ayaydın, Osman Arar, Oya Sener, Ömer Taviloğlu, Seyid Nebati, Volkan Atik, Zeynep Doğan.
‘Mağaza sahiplerini işbirliğine çağırıyoruz’
Bugüne kadar hep alışveriş merkezlerindeki kiralar konusunda sıkıntılarını dile getirdiklerinin altını çizen Sinan Öncel, cadde mağazlarında da ciddi sıkıntılar yaşadıklarını vurguladı. Öncel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Terör saldırıları gibi kötü anıları insanların unutması çok zorluyor. Biz her zaman bir an önce unutulması faaliyeti içinde bulunduk. Bir hafta, on gün satış olmaması herkesin kaldırabileceği bir şey. Ama bu süre uzamaya başladığı zaman sorun yaşanıyor. O zaman da biz de taleplerimizi dile getiriyoruz.
AVM’lerdeki kiralarla ilgili 2-3 yönetim firmasına talebinizi iletebiliyorsunuz. Ama cadde mağazaları öyle değil. Tek tek mağaza sahiplerine ulaşmak zor. Caddelerdeki mağaza sahiplerinden kiralarda işbirliği konusunda talebimiz var. Kontratların gelişmelerin ışığında yeniden güncellenmesini istiyoruz. Onların da bu dönemde bir kiracı çıktığında onun yerine hemen birini bulma ya da daha iyisini bulma şansları yok. Onlardan kiracılarıyla işbirliğine gitmelerini rica ediyoruz.”