Ekonomi Çadırdan otele ucuz tatil! 100 TL'ye de var

Çadırdan otele ucuz tatil! 100 TL'ye de var

28.05.2022 - 06:57 | Son Güncellenme:

Pandemi nedeniyle son iki yıldır tatil yapamayan pek çok kişi, havaların ısınmasıyla birlikte bütçesine uygun ucuz yaz tatili arayışına girdi. Peki bu yıl Ege ve Akdeniz’in turistik ilçelerinde kamp fiyatları ne kadar? Karavanla tatilin maliyeti ne? Dört kişilik bir ailenin otel tatili ne kadara mal oluyor? İşte en uygunundan pahalısına, her bütçeye uygun tatil alternatifleri.

Çadırdan otele ucuz tatil 100 TLye de var

Son yıllarda tüm dünyayı etkileyen Kovid-19'un bu yıl etkisini yitirmesi, havaların ısınıp yaz aylarının gelmesiyle birlikte pek çok kişi tatil planı yapmaya başladı. Bu yazı Ege ve Akdeniz’in birbirinden güzel kıyılarında tatil yaparak geçirmek isteyenler de var, otel fiyatlarındaki yüksek artış nedeniyle alternatif tatil arayışına girenler de. Bütçesine uygun keyifli bir yaz tatili geçirmek isteyenler için uygun fiyatlısından pahalısına birçok tatil alternatifi bulunuyor.

Haberin Devamı

Çadırdan otele ucuz tatil 100 TLye de var

Otellerdeki yüksek konaklama ücretleri nedeniyle uygun bütçeli tatil yapmak isteyenlerin ilk tercihi kamp kurmak oluyor. Yarımada ülkesi olan, birbirinden değişik iklimleri, dağları, denizleri, koylarıyla adeta kendine hayran bırakan Türkiye’nin hemen her yerinde kamp hizmeti veren bölgeler bulunuyor. Kazdağları, Cunda Adası, Fethiye ve Assos gibi pek çok yer ucuz tatilin adresi oluyor. Ancak bu yerlerden bazıları ücretsizken, bazıları ise ücret talep ediyor.

Kampta ücretler kişi başı ya da çadır üzerinden günlük olarak alınıyor. Kamp için ayrılan özel alanlarda fiyatlar restoran, kafeterya, elektrik, yemek pişirme alanı, tuvalet, güvenlik ve çamaşır yıkama alanı gibi birçok özelliğe göre değişiklik gösteriyor. Ege ve Akdeniz’deki merkezlerde günlük ücretler 100 TL'den başlıyor, 150 TL'ye kadar çıkıyor.

BUNGALOV EVLERİN ÜCRETLERİ 300 TL'DEN BAŞLIYOR

Çadırda tatil yapmak istemeyen pek çok kişi bungalov evleri tercih ediyor. Doğa içinde, sessiz ve bir o kadar huzur dolu bir konaklamanın kapılarını açan bungalovlarda tatil yapmak isteyenler Karadeniz, Marmara ve Ege bölgesinde çok sayıda seçenekten yararlanabiliyor. Bungalov evlerin ücretleri 300 TL’den başlıyor. Tatilini Akdeniz bölgesinde Antalya civarında bungalov bir evde geçirmek isteyenlerin günlük 400 TL ila bin 250 TL arasında bir ücret ödemesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Günümüzde hem doğada olup daha konforlu bir tatil isteyenler hem de beş yıldızlı otellere çok para ödemek istemeyenler ‘glamping’ mekanlarına yöneliyor. Otel konforuyla kampın birleştiği bir tatil sunan bu yerler tatilcilere, çadırda daha lüks bir tatil vadediyor. Çadırlarda yatak ve banyo bulunuyor. Glamping konaklama fiyatları ise iki kişi gecelik 500 TL’den başlıyor bin 300 TL’ye kadar çıkıyor.

Çadırdan otele ucuz tatil 100 TLye de var

TATİLCİLER ‘KARAVANA’ YÖNELİYOR

Pandeminin başında yaygınlaşmaya başlayan karavan tatili bu yıl da tüm hızıyla devam ediyor. Türkiye bu konuda şanslı ülkeler arasında çünkü birçok noktası karavan tatili için elverişli. Aslında otel ve uçak fiyatlarındaki muazzam artış tüketiciyi karavana yöneltiyor. Bütçesini aşmak istemeyenler de çareyi karavan kiralamakta buluyor. Boyut ve donanıma göre değişmek üzere motokaravan günlük kiralama fiyatları 1000 TL’den, çekme karavan fiyatları ise günlük 750 TL seviyelerinden başlıyor. Ancak çekme karavan ile motokaravan geçiş ücretleri farklılık gösteriyor. Çekme karavanlar, otoyollarda ve köprülerde 3 akslı oldukları için 3. sınıf araç olarak geçiyor. 2. sınıf olan motokaravanlardan daha yüksek ücret ödemek zorunda kalıyor.

Araçlarda ağırlık arttıkça motorun bu ağırlığı karşılamak için harcayacağı güç ve yakıt da artıyor. Otomobile eklenen her 50 kilogram ağırlığın yaklaşık yüzde 2 civarında yakıt tüketimine neden olduğunu unutmamak gerekiyor. Standart bir otomobilin arkasına bağlanacak 750 kilogramlık bir çekme karavan ise yaklaşık olarak yüzde 30’a yakın fazladan yakıt tüketmek anlamına geliyor. Bu hesapla 100 kilometrede ortalama 7 litre tüketen bir aracın tüketimi, 750 kiloluk çekme karavanla 9 litreye çıkabiliyor. Karavanla yola çıkmadan önce bu hesapları yapmak büyük önem taşıyor.

Çadırdan otele ucuz tatil 100 TLye de var

OTEL FİYATLARI BÜTÇEYİ ZORLUYOR

Dört kişilik bir ailenin Türkiye'nin Akdeniz ve Ege gibi gözde tatil beldelerinde tatil yapması durumunda ödeyeceği tutar ise bir hayli artıyor. Yazı Akdeniz’in birbirinden güzel kıyılarından birinde tatil yaparak geçirmek isteyenlerin ilk tercihi Antalya oluyor. Haziran ayında İstanbul'dan tatil için Antalya’ya gidecek olan dört kişilik bir aile otobüs biletlerine ortalama 2 bin 800 TL, uçak biletlerine gidiş-dönüş 5 bin 200 TL ödüyor. Tercihlerini arabadan yana kullananlar için bu tutar 2 bin 260 TL oluyor.  Ailenin her şey dahil 6 gece 7 gün tatil yapması durumunda ortalama 7 bin-9 bin 500 TL tutarında bir ödeme yapması gerekiyor. Antalya'da haziran ayında tatil yapmak isteyen dört kişilik bir aile ulaşım için tercihini araçtan yana kullanırsa konaklamayla birlikte ödeyeceği tutar 9 bin 260 TL, otobüsten yana kullanırsa 9 bin 800 TL, uçaktan yana kullanırsa 12 bin 200 TL oluyor.

Haberin Devamı

Çadırdan otele ucuz tatil 100 TLye de var

Kovid-19'un etkisini azaltmasıyla birlikte pek çok ülke yurt dışı seyahat kısıtlamalarını azalttı. Bu durum yaz tatilini yurtiçinde değil de yurt dışında geçirmek isteyenleri sevindirse de dövizdeki yükseliş, pasaport ve diğer masraflar yurt dışı seyahatleri zora sokuyor. Ancak sadece pasaport ile giriş yapılabilen ülkeler daha ekonomik bir tatil seçeneği sunuyor. Böylece tatilciler ilk tercihini vizesiz seyahat edilebilen ülkelerden yana kullanıyor. Özellikle Arnavutluk, Bosna Hersek ve Makedonya gibi Balkan ülkeleri, Türkiye vatandaşlarından vize istemiyor. Dolayısıyla yurt dışı seyahatlerinde en çok tercih edilen ülkeler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

YURT DIŞINA ÇIKMADAN 6 BİN TL GİDİYOR

Yurt dışında tatil yapmak için pasaportu olanlar şanslı. Olmayanlar 6 aylık pasaport için 534 TL, bir yıllık için 677 TL, 10 yıllık için de bin 703 TL ödüyor. Yaz tatilini Berlin’de geçirmek isteyen ve uçak biletini temmuz veya ağustos aylarında alacak olan bir kişi 3 bin 750 ila 4 bin 300 TL gibi bir tutarı gözden çıkarmalı. Pasaport ve bileti aldıktan sonra sıra vizeye geliyor. Bunun için de ayırması gereken tutar 2 bin TL. Daha havalimanına ulaşmadan minimum yaklaşık 6 bin TL cepten çıkıyor. Tatilciyi havalimanında ise harç pulu ücreti bekliyor. Almanya'daki konaklama, yeme-içme gibi masraflar eklendiğinde yurt dışı tatiline ayrılması gereken bütçe oldukça fazlalaşıyor.