Ekonomi Çağlayan: Fındığı soslayıp Çinliye yedireceğiz

Çağlayan: Fındığı soslayıp Çinliye yedireceğiz

30.08.2009 - 00:50 | Son Güncellenme:

Çin’in Sincan Uygur Bölgesi’nin başkenti Urumçi’de Çinliler ile Uygur Türkleri arasında yaşanan şiddet olaylarından sonra Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yaşananları “adeta soykırım” olarak nitelendirmesinin ardından dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Pekin’e ilk resmi ziyareti yaptı

Çağlayan: Fındığı soslayıp Çinliye yedireceğiz

Çağlayan, Urumçi’de yaşananların iki ülke ticaretini etkilediğini belirterek, “Yeniden canlanması gerekiyor. Bu işin anahtarının ekonomiden geçtiği görüşündeyiz” dedi.
Çağlayan, Çin hükümetinin ve Çin’in Ankara Büyükelçisi’nin üç kez yaptığı davet üzerine dün Pekin’e kalabalık bir heyetle resmi ziyarette bulundu. Çağlayan, Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Zhai Jun ile bir araya geldikten sonra gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Tavuk ayağı stratejsi
Çağlayan, Çin’in tavuk ayağı tüketiminde çok önemli bir ülke olduğunu, bu konuda yeni bir strateji geliştirdiklerini, Türkiye’nin ihracatının artacağını kaydetti.
Pekin’de kurulan Türk Ticaret Merkezi’nde fındık tanıtım grubunun Çinlilere fındık “yedirmek” için çalışmalar yürüttüğünü anlatan Çağlayan şunları söyledi:
“Çinlilerin fındığı bizim gibi yemesini beklememeliyiz. Çünkü biz de çekirge yemiyoruz. O yüzden fındığı Çinlilerin damak zevkine uydurarak soslu, baharatlı ve soyalı da satmaya çalışacağız. Ayrıca Türkler buradaki üreticilere fındıktan nasıl çikolata yapıldığını, pastacılıkta nasıl kullanıldığını bire bir öğretecek.”
Çağlayan, bu yılın ilk 6 ayında Çin’e yapılan ithalatın 5.5 milyar dolar tutarında olduğunu, Türkiye’nin de Çin’e ilk 8 ayda 800 milyon dolara yakın ihracat yaptığını bildirdi.