Ekonomi Canavarlar sahnede!

Canavarlar sahnede!

06.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupa’da süren kriz nedeniyle “bulutu” bir havada kapılarını açan Cenevre Otomobil Fuarı’nda üreticiler, yenilik yarışında. Etkinliğe süper spor otomobiller damga vurmuş durumda

Canavarlar sahnede

Cenevre Otomobil Fuarı, 83. kez kapılarını açtı. 17 Mart’a kadar sürecek fuarda, 130’dan fazla yeni model tanıtılacak.
Son yıllarda genelde kriz gölgesinde geçen fuar, bu yıl da “geleneği” bozmadı. 1995’ten bu yana en düşük satış rakamlarını gören ve 12 milyon otomobilin satıldığı Avrupa’da zor günler yaşayan otomotiv üreticileri, yine iyi başlamadıkları bu yılda Cenevre Fuarı ile moral bulmaya çalışıyor. İlk aylarda kendisini gösteren düşük talebin, yıl boyunca sürmesinden endişe eden üreticiler, bu nedenle fuarda yeni model atağına devam ediyor.

Kurtuluş küçük SUV’larda
Fuarda, dünyanın en hızlı ve en pahalı otomobilleri yine büyük ilgi çekmeye devam ederken, üreticilerin büyük bölümü, Avrupa pazarında yıldızı parlayan ya da parlayacak olan sınıflarda yeniliklere yöneldiler. Nitekim bu yılki fuarın en göze çarpan yeni sınıfı, kuşkusuz mini SUV modeller oldu. Fransız üreticiler Peugeot, Citroen ve Renault’un yanı sıra Ford, bunların başında geliyor.
Bununla beraber Ford başta olmak üzere bazı üreticiler de fuarı, aynı zamanda hafif ticari araçlarını tanıtma konusunda da bir platform görüyor. Volkswagen de, ilk kez burada, gelecek nesil Transporter modelinin ipuçlarını taşıyan bir konsept sergiliyor.

Süperler tam gaz
Bununla birlikte fuarı “kriz yokmuş gibi” kılan en önemli unsur, şüphesiz pahalı ve süper spor yenilikler. Ferrari’den Bugatti’ye, Chevrolet’den Rolls Royce’a tüm lüks markalar, bu fuarın en gözde standları arasında. Peki geçen yıllarda fuarı neredeyse işgal altına alan elektrikliler? Bu yıl maalesef elektrikli yeniliklerin sayısı bir hayli azalmış durumda. Bunun yerine hibrit teknolojili ve küçük motorlu modeller daha gözde.
Fuarı bu yıl 700 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Fuar ziyaretçilerinin yüzde 60’ı İsviçre dışından geliyor.

Haberin Devamı

Çağlayan’ın Cenevre Fuarı maratonu
Otomotiv üreticilerini yeni yatırıma davet eden hükümet, Cenevre Fuarı’nda da girişimlerini sürdürdü. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, üst düzey yöneticilerin yanı sıra Volkswagen yetkilileriyle de görüştü. Bakan Çağlayan, dün sabah saatlerinde Volkswagen’in üst düzey yönetimiyle biraraya geldi. Çağlayan’a, bu görüşmede Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk de eşlik etti. Çağlayan, ayrıca fuar süresince Hyundai, Ford, Fiat, Toyota gibi Türkiye’de yatırımları bulunan otomotiv devlerinin CEO’larıyla da görüşmelerde bulundu.

Canavarlar sahnede

BU YENİLMEZ BOĞA, 18 MİLYON TL

İtalyan Lamborghini’nin, 50’inci yıı için geliştirdiği Veneno, tam 4 milyon dolar (7.2 milyon TL). Türkiye fiyatıysa, vergilerle birlikte 10 milyon doları (18 milyon TL) bulacak. Dünyanın en pahalı otomobili artık “matador katili yenilmez bir boğadan” alan Veneno. Sadece üç adet üretilecek. Araç, 739 HP’lik motoruyla saatte 350 kilometre hıza çıkabiliyor.

Haberin Devamı

Canavarlar sahnede

360 kilometre hızla ipi göğüsledi
Bugatti, Veyron’a özel versiyon ekledi. Fransız sanatçı Berner Venet ile geliştirilen Veyron Grand Sport Venet, dünyanın en hızlı sanat eseri olarak tanıtıldı. 1001 HP’lik motora ve 360 km/s hıza sahip otomobilin dışında, pek çok matematiksel ve bilimsel formule yer verilmiş.

Yeni Golf ‘Yılın Otomobili’ oldu
Avrupa’da 2013 yılının otomobili Volkswagen Golf oldu. Car of the Year jürisi tarafından yapılan değerlendirmede 8 finalist arasından 414 puanla Golf ipi gögüslerken, Subaru BRZ -Toyota GT86 ikizleri 202, Volvo V40 189 puanda kaldı.

Ford’un yıldızları Türkiye’den geldi
Cenevre Otomobil Fuarı’nda Ford standının gözdesi, yeni bir sınıf oluşturması hedeflenen ve tamamı Ford Otosan tarafından geliştirilen “Tourneo” serisi oldu. Bu yeni serinin son üyesi olan ve dünya tanıtımı ilk kez bu fuarda yapılan Tourneo Courier, Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç’un da onayından sonra Ford Otosan’ın üçüncü fabrikasında üretilmeye başlanacak.

Courier ön üretimi başladı
Amerikan otomotiv devi Ford’un, özellikle Avrupa’da büyümek istediği hafif ticari araç pazarına yönelik markalarının sayısı ikiye çıktı.
Daha önce Transit’i bağımsız bir marka haline getirdiğini açıklayan Ford, Transit modellerinin binek otomobil konforuna sahip modelleriyle de “Tourneo”yu ön plana çıkaracak.
Ford Tourneo, resmi bir marka olmasa da, tamamen yeni bir sınıf yaratacak.
Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Tourneo versiyonlarının yüksek donanım seviyeleriyle lüks binek otomobilleri aratmayacağını söyledi. tüm Tourneo modellerinin geliştirilmesinde Türk mühendislerinin katkısı olduğunu kaydetti.
2014 yılında piyasaya çıkacak ve Ford Otosan’ın inşaası süren 3. fabrikasında üretilecek Courier için ön üretimlerin yapılmaya başlandığını kaydeden Yenigün, “150 kadar prototip üretilip, testleri yapılacak” dedi.

Rahmi Bey’den onay!
Yenigün ayrıca, “Gölcük’te üretilen en küçük ticarinin de testini Rahmi Koç yapacak, onay verecek. Üretilen ilk aracı temmuz ya da ağustos ayı başında Rahmi beye göstereceğiz” dedi.desini kullandı.

Haberin Devamı

Canavarlar sahnede

Haberin Devamı

800 beygirlik ‘LaFerrari’ sürprizi
Ferrari’nin “LaFerrari” adlı araç, Türkiye’den sadece iki kişiye teklif edildi. Toplam üretim sayısı ise 500. Türkiye fiyatı 2.7 milyon euro’yu buluyor. 800 HP’lik motora sahip LeFerrari’de, bir de elektrik motoru var ve araca 163 HP ekstra güç sağlıyor. Toplam 963 beygirlik güçle, 0’dan 200 km/s hıza 7 saniyede çıkabiliyor.

Rolls Royce’un en hızlısı Wraith
İngiliz Rolls-Royce, markanın bugüne kadarki en hızlı ve en güçlü coupe modelini tanıttı. 624 HP’lik motorla donatılqan araç, 0-100km/s hızlanmasını 4.4 saniyede tamamlıyor. Fiyatının ise Avrupha’da 300 bin dolar civarında olacağı belirtiliyor.

Yakıtı ‘resmen’ koklayan otomobil
2 kişilik Volkswagen XL1, dışarıdan da şarj edilebilen hibrit sisteme sahip ve 100 km’de 0.9 lt civarında dizel yakıtla yetiniyor. 48 HP’lik iki silindirli dizel ve 27 HP’lik elektrik motora sahip otomobil, düşük ağırlığının yanı sıra kullanılan yüksek teknolojili malzemeleri sayesinde bu sonuçlara ulaşıyor. Yılda 1000 adet üretileceği belirtiliyor. Düşük fiyat ise beklenmiyor.