Ekonomi Çaykur, ‘kralların çayı’nı üretecek

Çaykur, ‘kralların çayı’nı üretecek

03.04.2008 - 02:25 | Son Güncellenme:

Çaykur, dünyanın en nadide çayı olan beyaz çayı üretti. Beyaz çay, yeşil çaydan daha faydalı olarak biliniyor. Çaykur ayrıca organik çay üretmek için de düğmeye bastı

Çaykur, ‘kralların çayı’nı üretecek

Çaykur, dünyanın en pahalı ve nadide içeceklerinden biri olan ‘beyaz çay’ı üretmeye hazırlanıyor. Beyaz çayın, sağlık açısından yeşil çaydan daha faydalı olduğu biliniyor. Çayın en kıymetli yeri olan tepe tomurcuklarının tek tek toplanmasıyla elde edilen beyaz çay, adını tomurcukların gümüşi beyaz tüylerinden alıyor. En yüksek düzeyde antioksidan içeren beyaz çayın dünyadaki yıllık üretimi 600 - 800 ton civarında. Çaykur ise deneme amaçlı yaklaşık 20 kilogram beyaz çay üretti.
Damakta tatlı ve ipeksi bir tat bırakan beyaz çay, fındıksı bir aromaya sahip. Son Rize ziyaretinde Başbakan Tayyip Erdoğan’a da beyaz çay ikram edildiği ve Başbakan’ın beyaz çayı çok beğendiği öğrenildi. Çaykur, sağlık amaçlı kullanılan beyaz çayı düzenli olarak üretip üretmeme kararı verecek. Normal çayın dünya pazarında kilogram fiyatı 2 dolarken, beyaz çayın kilogram fiyatı 60 ile 250 dolar arasında değişiyor.

Haberin Devamı

Organik çay
Türkiye çay üretiminin yüzde 60’ını sağlayan Çaykur, kahveyle rekabette! Çaykur Daire Başkanı Rahmi Şenkaya, “Yeni kahve markaları nedeniyle zincir mağazalarda raf miktarımız düşüyor. Bu önlemek için ‘Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Kanun Tasarısı’na bir madde ekletmeye çalışıyoruz” dedi.
Organik çay üretimine de hazırlandıklarını belirten Şenkaya, Pazar ilçesinde 10 milyon dolarlık bir  organik çay fabrikası yatırımının devam ettiğini söyledi. Şenkaya, “Çaykur’un tüm çayları katkısızdır. Ama gübre kullanmadan organik çay da üreteceğiz. Günde 100 ton işleme kapasitesine sahip olacak fabrikamız 2009 yılında faaliyete geçecek” dedi.

Yılda 3 kilo çay tüketiyoruz
-  Dünyada yıllık çay üretimi 3 milyon ton.
-  Dünya çay üretiminde Rize yüzde 5 pazar paya sahip.
-  Türkiye çay pazarının büyüklüğü 1.5 milyar dolara ulaştı.
-  Türkiye’de yıllık 230 bin ton çay üretiliyor.
-  Türkiye’de kişi başına yıllık çay tüketimi 2.9 kilo. Bu oran Avrupa genelinde 500 gram.
-  Dünyada en çok çayı İngiliz ve İrlandalılar içiyor. Üçüncü sırada Türkler geliyor.
-  Sağlık ve şifa için yeşil çay, keyif için siyah çay tercih edilmeli.
-  Kesinlikle açıkta satılan çay alınmamalı.
-  Porselen kapta demlenmeli.

Haberin Devamı

Çayevleri açılacak
Çay pazarının kahve zincirlerinden çok büyük oranda etkilediğini anlatan Rahmi Şenkaya, Türkiye çay pazarının 1.5 milyar dolarlık bir hacme sahip olduğunu, henüz 4-5 yıllık geçmişi olmasına rağmen kahve pazarının ise 350 milyon dolara ulaştığını anlattı. Çay pazarını büyütmek için birçok proje yürüttüklerini anlatan Şenkaya, şunları söyledi: “Bayilerimizden çayevleri açılması yönünde öneri geldi. Bu bizim de aklımıza yattı. Bazı özel sektör firmalarının da böyle bir çalışma yaptığını duyduk. Çaykur bu çalışmalara destek olacak.”
Şenkaya, Çaykur’un geçen yıl 600 milyon dolar olan cirosunun, sadece 4 - 5 milyon dolarının ihracat geliri olduğunu belirtti.