Ekonomi ‘Çekteki tehlike çanını risk sigortası susturur’

‘Çekteki tehlike çanını risk sigortası susturur’

18.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, mayıs ayında karşılıksız çıkan çek sayısının son 2 yılın en yüksek rakamına ulaştığını belirterek, “Acilen tüccarı güvenceye alacak bir mekanizma hayata geçirilmeli” dedi.

‘Çekteki tehlike çanını risk sigortası susturur’

Yalçıntaş yaptığı açıklamada, çekte hapis cezasının kalkmasıyla bir boşluk meydana geldiğini ve alınan tedbirlerin caydırıcı olmadığının ortaya çıktığını kaydetti. Çek Raporu Sistemi’nin ticaret hayatına yeni bir soluk getirdiğine, ancak yetersiz olduğuna işaret eden Yalçıntaş, şunları söyledi:

Haberin Devamı


“Mayıs ayında karşılıksız çıkan çek adedi 83 bin 80’e ulaştı. Ne yazık ki son iki yılın zirvesi. 2012 yılının toplamındaki rakam ise 344 bin 196. Bu ne demektir? Geçen yılın aynı dönemine göre karşılıksız çek oranı yüzde 56.4 artmış. Ciddi risklerle karşı karşıya kalabiliriz. Bu rakamlar artık çekte tehlike çanlarının çaldığını ifade ediyor. Türkiye’nin bugün, çek gibi hayati öneme sahip bir ödeme aracına her zamankinden çok ihtiyacı var. Bir an evvel çekte yargıyı yormayacak, ancak ekonomiyi de aksatmayacak düzenlemelere gidilmeli.”
Çeke yeniden itibar kazandıracak sistemin ‘Mali Risk Sigortası’ olduğunu hatırlatan Yalçıntaş, “Bu sistemde tüccar ödenmeme riskine karşı çekini sigortalatacak. Piyasada sigortalı çekler gönül rahatlığı ile elden ele dolaşabilecek. Çek karşılıksız çıktığı vakit, tüccar korkmayacak, çek bedelini sigortadan tahsil edebilecek ve çarklar dönmeye devam edecek” dedi.