Ekonomi Cem Uzan’a 23 yıl hapis

Cem Uzan’a 23 yıl hapis

16.04.2010 - 01:08 | Son Güncellenme:

Cem Uzan, ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek’, ‘resmi belgelerde sahtecilik’ ve ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçlarından toplam 23 yıl hapis ve 33 bin 750 TL adli para cezasına çarptırıldı

Cem Uzan’a 23 yıl hapis

Kendilerini yasal sorumluluktan kurtarmak ve mal varlıklarını kaçırmak için İmar Bankası ve buna bağlı şirketlerindeki hisselerini üçüncü kişilere eski tarih ve sahte yönetim kurulu kararlarıyla devretmekle suçlanan Kemal, Cem, Hakan ve Yavuz Uzan’ın aralarında bulunduğu 39 sanıklı dava karara bağlandı.
Uzan’a suç işlemek amacıyla örgüt kurmaktan 3 yıl, resmi belgede sahtecilikten 8 yıl 9 ay ve nitelikli dolandırıcılıktan 10 yıl 15 ay hapis cezası verildi. Cem Uzan yakalandığı takdirde 23 yıl hapis yatacak. Mahkeme, Uzan’ı 33 bin 750 TL adli para cezasına da çarptı. Mahkeme Heyeti, Cem Uzan’ın yakalamasının devamına hükmederek, Uzan’ın rüşvet verme suçunu işlediğine dair kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği gerekçesiyle bu suçtan beraatine karar verdi.

6 kişinin dosyası ayrıldı
İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, taraf avukatları ve davada tutuksuz yargılanan 10 sanık katıldı. Mahkeme heyeti sanıklar Kemal Uzan, Yavuz Uzan, Hakan Uzan, Hüseyin Engin Saydam, Mustafa Düzgünce ve Cenk Ali Türkan yakalanamadıkları, ifadelerinin alınamadığı ve bu işlemlerin uzun zaman alacağı gerekçesiyle dosyalarının ayrılmasına karar verdi.
Eski şirket çalışanlarından tutuksuz sanık Fatma Sarı, Uzan’ın Fransa’da çıkan fotoğraflarını göstererek, “Asıl suçlular Fransa’da gecelere akıyor” dedi.

Avukatı beraat etti
Sanıklar Miyase Nursun Özşahin, Hayri Tatlı, Berrin Özeş ve Şaylan Çığgın’ın (Cem Uzan’ın avukatı) mahkumiyetlerine, yeterli delil elde edilemediği için beraatlerine karar verdi.
Sanıklar Ali Cenap Armutlu, Müştak Ayvaz, Tahsin Öztürk, Şemsettin Mustafaoğlu, Fatih Azami, Selahattin Bal ve Seyfettin Kaya’yı “çete üyesi olmak”, “resmi belgede sahtecilik” ve “kamu kurum ve kuruşlarını dolandırmak” suçlarını işlediği gerekçesiyle toplam 2 yıl 9 ay 10 gün hapis cezası ve 2 bin TL adli para cezasına çarptıran mahkeme heyeti, sanıklar hakkında verilen hükmün geri bırakılmasına ve sanıkların 5 yıl denetimli serbestliğe tabi tutulmasına hükmetti.
Mahkeme, Gülsen Yalçın, Hüseyin Onur Akyüz, Muharrem Kamber, Meltem İşgördü, Mehmet Gönüller, Metin Öner, Fatma Sarı, Yakup Tekin, Serkan Bekem, Atilla Ercan, Murat Purtul, Edita Kalafat, Enis Zaimoğlu, Hülya Ayşe Aksel, Vasıf Soner Çokbilgin, Fatma Pınar Kalaycı, Turgay Güzeller, Ufuk Uzun Kaya, Raife Aynur, Ömer Uğur Ömeroğlu ve Gökhan Akboru’nun işledikleri suçların sabit olmaması nedeniyle sanıkların beraatine karar verdi.
Uzan’ın vekili avukat Çığgın, Uzan’a verilen hapis cezasına ilişkin, “Bu hukuka aykırı karar temyiz edilecektir” dedi.

Haberin Devamı

3.5 yıl hapis cezası daha var
Cem Uzan, daha önce 1.5 milyon kontörü gizlediği gerekçesiyle 3.5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Bu cezayı aldığı dönemde yurtdışına kaçtı. Öte yandan Cem Uzan’ın, İmar Bankası’nın içini boşalttığı gerekçesiyle 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davası devam ediyor.
Cem Uzan’ın avukatı Şaylan Çığgın müvekkilinin suçsuz olduğunu belirterek, “Cem Uzan 1990 yılında televizyon kurdu. Cem Uzan, Türkiye’de bir ilke imza atmıştır. Müvekkilim suç işlemek amacıyla örgüt kurmuş değildir. Yaklaşık 40 bine yakın çalışanı bulunan bir iş adamıydı. Şirkette çalışan işçilerin çete olarak kabul edilmesi akla ve mantığa aykırıdır” dedi.
Müvekkilinin düzenlediği iddia edilen belgenin dava dosyasına eklenmediğini ileri süren avukat Çığgın, “Hangi belgenin sahte olduğu tespit edilememiştir. Müvekkilim hangi özel belgeyi kullandı. Kullandığı iddia edilen özel belge tespit edilemedi. Zararda yoktur. İddianamede Cem Uzan’ın kamu kurumlarını dolandırdığı iddia edilmektedir. Uzan’ın mallarını kaçırdığı ileri sürülmektedir. Cem Uzan bir çöp bile kaçırmamıştır. Çünkü mallarına TMSF tarafından el konulmuştur. El konulmayan bir tek malı bile kalmamıştır” diye konuştu. Avukat Çığgın müvekkili Cem Uzan’ın suçsuz olduğunu belirterek, müvekkilinin beraatini istedi.