Ekonomi ‘Central Park’ın adı yetti fiyatlar yüzde 30 yükseldi

‘Central Park’ın adı yetti fiyatlar yüzde 30 yükseldi

16.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Zeytinburnu’nda 500 dönümlük arsada yapmayı planladığı şehir parkı projesiyle emlak fiyatları da tırmanışa geçti. Bölgede konut fiyatları 15 günde yüzde 30 artış gösterdi

‘Central Park’ın adı yetti fiyatlar yüzde 30 yükseldi

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın Zeytinburnu’ndaki Çırpıcı Çayırı’na Türkiye’nin en büyük parkının yapılacağını ilan etmesiyle bölgede hareketlilik yaşanmaya başladı. Biz de Milliyet olarak semtteki emlakçılarla görüşüp, bölgenin nabzını tuttuk.
Zeytinburnu’nun ulaşım kolaylığı ve iş olanakları nedeniyle zaten göç alan bir bölge olduğunu söyleyen emlakçılar, özellikle son bir senede bölgedeki emlak fiyatlarındaki artışa dikkat çekiyor.
Yeni yapılan markalı konut projelerinin semtteki eski binaların dahi değerini artırdığını belirten emlakçılar, semtin kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesi ve Çırpıcı Çayırı’na yapılacak parkın açıklanmasıyla fiyatların yüzde 25-30 oranında yükseldiğine değiniyor.

Beklemeye geçtiler
10-15 gün içinde daire fiyatlarının arttığını söyleyen emlak danışmanları, eski dairelerde metrekare birim fiyatlarının 1.500 liradan 2 bin liralara yükseldiğini ifade ediyor. Bu yükselişi fark eden mal sahiplerinin beklemeye geçtiğini belirten emkalçılar, alıcıların da fiyatların çok artmasından çekindikleri için tedirgin bir bekleyiş içinde olduğuna vurgu yapıyor.
Emlak danışmanı olan Alican Gündoğdu da fiyatların hızlı bir şekilde yükselişe geçtiğini ifade ederek, park inşasının tamamlanmasıyla beraber yüzde 50 fiyat artışı yaşanacağını söyledi.

‘Kârlı bir yer olacak’
Müteahhitlerin bölgeyle ilgilenmeye başladığına değinen Gündoğdu, “Burası çok kâr getiren bir yer haline gelecek. Bugün 100 bin lira olan bir daire bir seneye kalmaz 150 bin liraya satılır. Park bittiğinde en az yüzde 50 artış yaşanır” diye konuştu.
Bölgede müteahhitlik yapan Nejat Can da, fiyat artışına değinerek 100 metrekarelik bir dairenin 410 bin liraya satılırken, fiyatının 460 bin liraya çıktığını anlattı.
Can, “Çırpıcı Çayırı’na yakın bir yerde 115 metrekarelik bir daire 1.5 ay önce 240 bin liraya satılıyordu ama kimse almıyordu. Şimdi fiyatı 275 bin lira olduğu halde herkes almak istiyor ama mal sahibi bekletiyor” diye konuştu.
HÜLYA ÇAYLAK

Haberin Devamı

SURİYELİLER KİRALARI ARTIRDI
Merkezi bir noktada olması nedeniyle Suriye vatandaşlarının bölgeye akın ettiğini vurgulayan emlakçılar, göç nedeniyle bölgede kiralık daire bulmanın zorlaştığını söyleyerek, “Suriyeliler 450 liralık 2+1 daireye 650 lira verebiliyorlar. Dolayısıyla kiralık dairelerin fiyatların yükselmesine neden oluyorlar” diye belirtiyor.

‘İlgi odağı haline geldi’
Bölgede emlak danışmanlığı yapan Turkan Derya Karayigen, yaşanan gelişmelerle birlikte bölgenin büyük inşaat firmaları tarafından ilgi odağı haline geldiğini söyledi. Daire fiyatlarında gözle görülür bir artış olduğunu belirten Karayigen, “Daha önceleri semtte 60 bin liraya 2+1 daire bulunuyordu. Oysa şimdi en kötü daire bile 110 bin liraya satılıyor” dedi.
Karayigen, “85 metrekarelik bir daire 160 bin liraya satılıyorken, şimdi 220-250 bin liraya kadar çıktı” dedi. Fiyatların duyan mal sahiplerinin beklemede olduğunu vurgulayan Karayigen, “Biz de dükkânımızı 115 bin liraya satıyorduk, şimdi 155 bin liraya satmaya karar verdik. Ama acele etmiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Arsa fiyatı tavan yaptı’
Semtte müteahhitlik yapan Kadılar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Demirtaş da, son bir yılda fiyatların zaten yüzde 30 arttığını belirterek, önümüzdeki yıl da aynı artışı öngördüğünü söyledi. Bölgeye dışarıdan çok fazla talep geldiğini anlatan Demirtaş, konut fiyatlarının dışında arsa fiyatlarının da yükselişe geçtiğini belirtti.
Park projesinin yansımalarının ileri dönemlerde devam edeceğini ifade eden Demirtaş, “Metrekare fiyatları şimdilerde bile 3 bin liraya çıktı. Özellikle arsal fiyatlarında artış yaşandı. Arsalarda 150 metrekarelik bir yere 5 milyon, 10 milyon lira isteyen var” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE 3. DÖNEMİ BAŞBAKAN BAŞLATIYOR
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm anlayışını tamamen değiştirdiklerini belirterek, bu kapsamda Bursa Yıldırım’da temeli atılacak konutların yeşille barışık, enerji verimliliği ve atık ayrıştırma sistemleri bulunan, yağmur suları ve güneş enerjisini en verimli şekilde değerlendirme özelliğine sahip olacağını söyledi. Erdoğan Bayraktar, ayrıca kişi başına 12 metrekare yeşil alana sahip olacak konutlarda ortak kullanım ve dinlenme alanları ile bisiklet yolları yer alacağını vurguladı.
Bakanlar Kurulu Kararı ile riskli alan ilan edilen, Bursa’nın gecekondu mahallerinin bulunduğu Yıldırım İlçesi’ndeki 500 hektarlık alan 7 etapta dönüşecek. İlk etap olarak planlanan Mevlana Mahallesi’ndeki çalışmalar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Marmara Depremi’nin 14. yıldönümünde 46 il ile birlikte başlatılacak. Türkiye genelinde 335 riskli kamu binası ile 90 bin konutun yıkımının gerçekleştireceği proje kapsamında, Mevlana Mahallesi’nde yapımına başlanacak olan 147 konut ve 11 işyerinin temelini de atacak.

Mağduriyet olmayacak
Bakanlık, Bursa’da yapacağı dönüşüm projelerinde kat sayısını beş kat olarak planladı. Kentsel dönüşüm alanlarında araçlar için otopark zorunluluğu getirilirken, Mevlana Mahallesi’nde de binaların altını otopark olarak tasarlandı. Kentsel dönüşüm kapsamında hak sahiplerini mağdur etmeyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bursa Yıldırım’da değişik büyüklükte bina yapılmasına da imkan sağladı.

Haberin Devamı

Odeabank’tan inşaata 105 milyon dolar kredi
İstanbul ve Kocaeli'de yaklaşık 4 bin konut ve işyeri inşa eden Kavanlar İnşaat'ın yeni projesi Symbol Kocaeli projesinin kredi finansmanını Odeabank sağlayacak. Odeabank, toplam 200 milyon dolar yatırım maliyetine sahip projeye 10 yıl vadeyle 105 milyon dolar kredi verecek. Hastane, alışveriş merkezi, otel ve kongre merkezinden oluşacak proje, Kocaeli'nin ilk karma projesi olacak.
Symbol Kocaeli’de, Medicalpark Grubu Medicalpark Kocaeli Hastanesi’yle, Ever Turizm Grubu Hilton Worldwide Hampton by Hilton markasıyla yer alacak. Projenin kiralaması ve işletmesini de Turkmall yapacak. Kongre merkezinin işletmeciliği ise, bu alanda uzman uluslararası firmalarla yapılacak çözüm ortaklığı şeklinde yapılacak.

2015’te açılacak
Symbol Kocaeli, toplam 185 bin metrekare inşaattan oluşacak. Projenin içindeki Medical Park Hastanesi 43 bin, alışveriş merkezi 62 bin, otel 12 bin ve kongre merkezi de 5 bin metrekareden oluşacak. Proje içinde 1.750 araçlık otopark da bulunacak. Proje hakkında bilgi veren Kavanlar İnşaat CEO’su Cengiz Kavan, "Projeyi 2015 yılının ikinci çeyreğinde tamamlamayı hedefliyoruz. Projede toplam 2 bin 600 kişiye istihdam sağlanacak" diye konuştu.

Finansmanda iddialı
Odeabank Genel Müdürü Hüseyin Özkaya, proje finansmanında büyük adımlar atacaklarını, bu projenin de bunun bir katını olduğunu belirtti. Marmara Bölgesi’nin can damarlarından Kocaeli’nin Symbol gibi modern bir projeye kavuşmasında önemli bir rol oynamaktan mutlu olduklarını ifade eden Özkaya, şunları söyledi:
“Symbol Kocaeli’nin toplamda 2.600 kişilik istihdam hedefiyle bölgeyi şahlandıracağına inanıyoruz. 200 milyon dolar yatırımla tamamlanacak olan proje için 105 milyon dolar kredi sağlıyoruz"

Kartal'da dev dönüşüm projesi
40 dönümü İstanbul'da olmak üzere 80 dönümlük arsalarda inşaatlarının devam ettiğini belirten Cengiz Kavan, şunları söyledi:
"Kartal'daki kentsel dönüşüm bölgesinde Ayhanlar Holding ile 38 dönümlük bir arazimiz var. 120 bin metrekare inşaat yapacağız. Araziyi Yeltepe ailesinden almıştık. Belediyenin 1/1000'lik planları çıkarmasını dört gözle bekliyoruz. Karar çıktığında, hemen inşaata başlayacak durumdayız. Bu alanda karma bir proje inşa edeceğiz ancak içerisinde konut olmayacak."

Haberin Devamı

Yeni konutların fiyatları 1 yılda yüzde 10 arttı
Garanti’nin desteğiyle Reidin.com ve GYODER tarafından hazırlanan emlak endekslerinin 2013 Temmuz raporu yayınlandı. Buna göre yeni konutların fiyatları geçtiğimiz ay, bir önceki aya göre yüzde 1,88 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,91 oranında yükseldi.
Geçtiğimiz ay, yeni konut satış fiyatları, bir önceki aya göre, 1+1 dairelerde yüzde 1,72, 2+1’lerde yüzde 1,67 oranında artarken, 3+1 daire tipinde yüzde 2,15, 4+1 dairelerde yüzde 1,56 oranında arttı. Temmuz ayında endeks bir önceki aya göre 51-75 m2 konutlarda yüzde 1,50, 76-100 m2 konutlarda yüzde 1,99, 101-125 m2 konutlarda yüzde 1,56 oranında arttı. 126-150 m2 konutlarda yüzde 2,25, 151 m2 ve daha büyük alana sahip konutlarda ise yüzde 1,71 oranında arttı.

İkinci elde İstanbul ön planda
Türkiye Kompozit Satılık Konut Fiyat Endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 1,72, geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 15,10 oranında artış gösterdi. İstanbul, bir önceki aya göre metrekare başına yüzde 2,14 değer artışıyla, Temmuz 2013’te ikinci el konut satış fiyatlarının en fazla yükseldiği il oldu.

Haberin Devamı

‘Su yalıtımının zorunlu hale gelmesi önemli’
İZODER Yönetim Kurulu Üyesi ve Eryap A.Ş. CEO’su Emrullah Eruslu, 17 Ağustos 1999 depreminin yıldönümüne açıklamalarda bulundu. 18 milyonu aşan yapı stoğunun yüzde 67’sinin ruhsatsız ve kaçak, yüzde 60’ının 20 yaş üzeri konutlardan oluştuğunu söyleyen Eruslu, şunları söyledi:
“Su yalıtımı, taşıyıcı donatıyı korozyondan yani paslanmaktan koruyor. Bakanlık, yapılarda su yalıtımını zorunlu hale getiren bir taslak üzerinde çalışmaya başladı. Bu taslağın bir an önce yasalaşması çok önemli.”
Eruslu, binalar yenilenirken su yalıtımının yapılmasıyla daha uzun ömürlü olacağını söyledi.

Emlak Konut GYO’dan Hoşdere’de yeni ihale
Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı İstanbul Hoşdere 2. etapta arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı işi ihalesi düzenliyor.
Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı İstanbul Hoşdere 2. Etapta toplam 119 bin 756 metrekare arsa üzerine konut, ticaret alanı ve rekreasyon düzenlemesi için ayırdığı arsaları gelir paylaşımı esası ile ihaleye çıkardı.
Toplam beş parsel arsa üzerine gerçekleştirilecek projelerin toplam inşaat alanı ise 117 bin 991 metrekare olacak. Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ihaleyi 17 Eylül 2013 tarihinde saat 14.30’da Ataşehir’deki genel müdürlük binasında gerçekleştirecek.

Askeri lojman yerine yeşil alan yapılacak
Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile Askeriye arasında yapılan protokol gereğince başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında askeri lojmanlar ve iki villanın yıkım çalışmaları tamamlandı. Ortaya çıkan geniş alan park olacak. Projesi tamamlanan ve ihalesi yapılan park 2013 yılı bitmeden tamamlanacak.
İhalesi sonuçlanan parkın yapımına kısa süre içinde başlanacak ve bu yıl içerisinde park tamamlanarak hizmete sunulacak. Çalışmalar sonucu Kayseri Büyükşehir Belediyesi yanında park ve yürüyüş yolu olarak kullanılan 2 bin 500 metrekarelik alanla birlikte toplam 6 bin 500 metrekarelik alan park olacak.

Vera Park’ın yönetimini ECE Türkiye üstlendi
Türkiye’de büyük ölçekli alışveriş merkezi projelerinin geliştirilmesi, kiralanması ve yönetimi alanında hizmet veren ECE Türkiye, 2014 ilkbaharında Ankara’da açılacak olan Park Vera Alışveriş Merkezi’nin kiralamasını ve uzun dönemli yönetimini üstlendi.
İnşaatına 2012 yılında başlanan Park Vera, dört kat ve 40 bin metrekare kiralanabilir alan üzerinde faaliyet gösterecek. Yaklaşık 100 mağaza, yeme-içme alanı, ka-fe/restoranlar ile 2.500 araç kapasiteli otoparktan oluşacak olan proje Ankara’nın önemli yerleşim yerlerinden biri olan Batıkent’te yer alıyor.

Yazarlar