Ekonomi Cep elde kaldı

Cep elde kaldı

18.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

İkinci GSM 1800 ihalesine, baz alınan İş Bankası'nın 2.5 milyar dolarlık teklifinin yüksekliği ve zaman darlığı nedeniyle katılım olmadı

Cep elde kaldı




Cep elde kaldı
İki yeni cep telefonu şebekesi (GSM 1800) için açılan ihalenin ikinci etabı sonuçsuz kaldı. Bir önceki ihaleyi alan İş Bankası - Telecom Italia'nın 2.5 milyar dolarlık teklifi baz alınarak düzenlenen açık artırmaya dört konsorsiyum da katılmadı. Fiyatı yüksek bulan ve değerlendirme için yeterli zaman tanınmadığını belirten konsorsiyumların katılmadığı ihale gerçekleştirilemedi.
Komisyon, ilk olarak Doğan - Doğuş - Sabancı - Telefonica International konsorsiyumu temsilcisine ihale katılıp katılmayacağını sordu. Konsorsiyumun temsilcisi Mevlüt Tufan Darbaz, ihaleye katılamayacaklarını belirtti.
Genpa - Telenor - Demirbank - Atlas Yapı ve Atlas Finans konsorsiyumu temsilcisi İsmail Tuncay Oktay ise, zaman yetersizliği nedeniyle yabancı ortaklarının bir değerlendirme yapamadığını ve yönetimlerinden karar çıkaramadığını söyledi. Oktay, yabancı ortak olmadan ihaleye katılıp katılamayacaklarını sordu. Komisyonun, bunun yasal olarak mümkün olmadığını söylemesinden sonra bu konsorsiyum da katılmayacağını açıkladı.
Ardından Fiba - France Telekom - Finansbank - Kentbank - Süzer - Nurol ile Koç Holding - Medya Holding - SBC konsorsiyumu da ihaleye katılamayacağını bildirdi.

Koç: GSM rüyamız bitti

Koç Holding - Medya Holding - SBC konsorsiyumu temsilcisi Ali Koç ikinci ihaleden sonra İş Bankası konsorsiyumunu tebrik ederek, Türkiye'nin beklenenin üzerinde bir lisans geliri sağladığını söyledi.
Türkiye'nin bu GSM lisansı ile dört operatör sayısına ulaştığını, bunun da Türkiye için ideal olduğunu vurgulayan Koç, kaybetmeleri konusunda ise, "GSM Koç Holding'in rüyasıydı. Bu rüya gerçekleşemedi. Ancak bölgesinde lider bir telekom firması olma rüyası devam etmektedir" dedi.
Koç, Türk Telekom'un yüzde 20 hissesiyle kesin olarak ilgilendiklerini vurgularken, Genpa Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Abidin Erdem, şaibesiz bir ihale yapıldığını söyledi. Erdem, Türk ortak olarak 2.5 milyar doları verebilecek durumda olduklarını ancak yabancı ortaklarına dini bayramları nedeniyle irtibat sağlayamadıklarını kaydetti.
Doğan - Doğuş - Sabancı - Telefonica konsorsiyumu temsilcisi Tufan Darbaz da ilk ihalede ortaya çıkan 2.5 milyar doların, şebekenin ekonomik değerini yitirmesine neden olduğunu söyledi.