Ekonomi Cepte kapışma

Cepte kapışma

17.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

iPhone 7’nin Türkiye’de satışının başlamasıyla gözler akıllı telefonlara çevrildi. Samsung ve Apple, üst segmentte kapışmaya devam ederken Note 7’nin patlaması nedeniyle iPhone 7’ye rakip olarak Galaxy S7 öne çıkıyor

Cepte kapışma

Apple’ın iPhone serisinin son modelleri 7 ve 7 Plus, 14 Ekim tarihi itibariyle Türkiye’de satışa sunuldu. İki model de dünyada 7 Eylül’de lanse edilmişti. Bir ayı biraz geçen bir sürede Türkiye pazarına gelen akıllı telefonlar dolar kuru nedeniyle bir hayli yüksek fiyata sahip. iPhone 6S’e göre de kasasında ve teknik özelliklerinde çok fazla değişiklik bulunmaması da ürüne ilgiyi düşürüyor. Ancak Apple’ın şansı, Samsung’un son modeli Galaxy Note 7’deki hatalar zinciri nedeniyle yaver gidiyor. Üst segmentte çok fazla rakibi yok. Samsung, Note 7’deki patlama sorunu nedeniyle iPhone 7 ve iPhone 7 Plus’ın karşısında Galaxy S7 ve Samsung Galaxy S7 Edge’le çıkıyor. iPhone 7 ve Galaxy S7’yi altı kriter üzerinden karşılaştırdık.

Haberin Devamı

Cepte kapışma
Performans savaşları

TASARIM: Samsung Galaxy S7, son derece çekici bir görünüme sahip. 8 milimetre inceliğinde ve 152 gram ağırlığında. Cam bir gövdesi var. Kenarları ise metal. Fakat cam olması telefonu dayanıksız da kılıyor. Galaxy S7, siyah, beyaz, altın, gümüş ve pembe altın renklerine sahip.

iPhone 7 de iyi bir görünüme sahip. Ancak temel tasarımı iPhone 6’nın aynısı. Hiçbir değişiklik yok. 7.1 milimetre kalınlık ve 138 gram ağırlığında. Altın, günüş, roze altın, siyah ve jet siyah seçeneği var. Her ikisi de suya dayanıklı. Tasarımda Galaxy S7 biraz daha öne çıkıyor.

EKRAN: S7, renkli 5.1 inç’lik super Amoled ekrana sahip. 1.440x2.560 piksel ekran 577 ppi piksellik yoğunluk sağlıyor. Always On Display özelliğiyle ekranı açmadan saat ve mesajlara bakmayı sağlıyor. iPhone 7 ise 4.7 inç’lik ekrana sahip. Ekran çözünürlüğü 1.334x750 piksel. Çözünürlük çok yüseltilmese de renk gamutu genişletildi. 6S’e göre daha canlı renklere sahip. 3D Touch özelliği de var. Ekrana bastırarak farklı özellikleri kullanmamızı sağlıyor. Fakat hala her gün kullanacağımız bir özellik değil. Renk skalası iyi olsa da super Amoled ekranıyla burada da S7 öne çıkıyor.

PERFORMANS: iPhone 7 ve iPhone 7 Plus, Apple’ın yeni çip sistemine sahip. A10 Fusion. 64 bit ve dört çekirdekli işlemci. A9’a göre yüzde 40 daha hızlı. Yüksek performans sunuyor. Grafik performansı da bir önceki modele göre yüzde 50 oranında daha iyi. iPhone 7’nin bir önceki modeliyle aynı olan 2 GB’lik Ram’i, 32, 128 ve 256 GB depolama seçenekleri var. Samsung’un modeli iki farklı işlemciyle geliyor. Exynos 8890 2.3 GHz hızında. Qualcomm’un dört çekirdekli Snapdragon 820 işlemcisi. Her iki çip de alanındaki en iyilerden. S7, 4GB Ram, 32 GB ve 64 GB’lik depolama seçenekleri ve mikro SD kartla 256 GB’ya çıkabiliyor. Burada Ram’i düşük olsa da iPhone biraz öne çıkıyor.

Kameralar geliştirildi

Haberin Devamı

KAMERA: Samsung kamerasıyla etkiliyor. S7’nin 12 Megapiksel kamerası var, diyafram genişliği 1.7, LED flaş, otofokus, titreşim engelleme gibi özellikler sunuyor. 5 MP’lik ön kamerası ve otomatik HDR modu var. iPhone 7 ise, 12 MP’lik arka, 7 MP’lik ön kamerası, altı elementli lensi ve 1.8 diyafram genişliğiyle kamerasını geliştirdi. Her iki telefonun kamerası da iyi. 4K video, ağır çekim gibi özelliklere sahipler. Fotoğraf çekme türünüz ve şartlarınıza göre biri ve diğeri daha iyi olabilir. Her iki kamerada ortada görünüyor.

PİL ÖMRÜ VE KULAKLIK: Pil ömründe S7 açık ara önde. S7’nin 3.000 mAh’lık lithium-ion pili var. 22 saatlik konuşma süresi sunuyor. iPhone 7’nin de pili önceki modeline göre 2 saat daha geliştirildi. Galaxy S7 gün boyunca dayanabilirken, iPhone 7’de günü bir şarjla bitiremiyorsunuz. Ayrıca S7, iPhone 7’ye göre daha hızlı şarj oluyor.

Haberin Devamı

iPhone 7’deki stereo hoparlörler etkileyici. S7’nin hoparlörü ona göre daha zayıf ama kulaklık girişi var. iPhone 7 burada farklılık arayanlara hitap ediyor. Kulaklıklar kablosuz olma yolunda ilerliyor. Bluetooth kulaklıklar Apple’ın yeni kablosuz teknolojisini kullanıyor. Kablosuz AirPod’lar için 160 dolar ödemeyi de göze almak gerekiyor.

Haberin Devamı

Hangisi daha uygun fiyatlı?

FİYAT: S7’nin 32 GB’lık modelinin fiyatı Türkiye’de 2 bin 300 TL civarında. iPhone 7’nin ise 32 GB’sı 3 bin 249 TL, 128 GB’lık modeli 3 bin 649 TL, 256 GB ise 4 bin 49 TL fiyata sahip. Fiyatta S7 daha uygun görünüyor.

SONUÇ: iPhone ve Galaxy S serisi arasında her zaman sıkı bir yarış var. Teknik özellikler açısından bakıldığında S7 öne geçiyor. Özellikle kulaklık girişi olmadan yapamam diyenler Samsung’a yönelecek.

Ancak burada kullanım alışkanlıkları da önemli. iOS ekosisteminden memnunsanız, kullanımı kolay ve güçlü bir telefon istiyorsanız iPhone 7 size göre. Android sevenler ve teknik özellikleri güçlü telefon isteyenlere ise Samsung Galaxy S7 daha fazla hitap edecek.