Ekonomi Chhibber: Türkiye ilk golü attı, ama yetmez

Chhibber: Türkiye ilk golü attı, ama yetmez

19.01.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Chhibber: Türkiye ilk golü attı, ama yetmez

Chhibber: Türkiye ilk golü attı, ama yetmez


       Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ajay Chhibber, Türkiye'nin uygulamaya koyduğu programın başarılı başladığını belirterek, "Türkiye ilk golü attı. Oyundan galip ayrılması için hücumu sürdürmesi gerekir" dedi. Chhibber dün Ankara Sanayi Odası'nda "Türkiye'nin oyundan galip ayrılması için hücumu sürdürmesi lazım. Eğer savunmada kalırsa oyunu kazanması mümkün değil. Ben, Türkiye'nin sahadan galip ayrılacağına inanıyorum" diye konuştu.
       Hükümetin, program uyarınca yapılması gereken pek çok şeyi şimdiden yaptığını ve programı uygulama iradesini gösterdiğini de vurgulayan Chhibber, üç konunun kritik öneme sahip olduğuna işaret etti. Bunlardan ilkinin tarım reformu olduğunu belirterek, "Mevcut destekleme sistemi, her yıl bütçeden 4 milyar doların çıkmasına neden oluyor. Yaklaşık 6 milyar dolar da tüketici ödüyor. Bu paranın çok az kısmı çiftçiye ulaşıyor. Paranın büyük bölümü aracıya gidiyor" diyen Chhibber, mali sektör reformunun uygulamaya sokulmasının bir başka hayati önem taşıyan konu olduğunu vurguladı.
       Cihhiber, şöyle devam etti:
       "Üçüncü kritik konu, enerji ve telekomünikasyon. Eğer Türkiye dikkat etmezse, enerjide kritik bir darboğaza girebilir. Yap - işlet - devret projelerinde, ihalelerde saydamlık olmadığı sürece enerjiye çok pahalı bir fiyat ödemek durumunda kalabilir ve bütçesinde çok sancılı durumlarla karşılaşabilir. Bunlar Endonezya ve Pakistan'da oldu. Telekom'un da özelleştirilmesi önemli."
       Özelleştirmenin program açısından önem taşıyan bir başka nokta olduğunu dile getiren Chhibber, "Daha önceki özelleştirmelerde saydamlık yoktu, suistimal vardı" dedi. Chhibber, 2000 özelleştirme hedefinin 7.6 milyar dolar olduğuna dikkat çekti. Bu rakamın bugüne kadarki en yüksek özelleştirme gelir hedefi olduğunu anımsatan Chhibber, üç yıllık hedefin 18 milyar dolar olarak belirlendiğini bildirdi.