Ekonomi ‘Çingene Kızı’na ziyaretçi akını

‘Çingene Kızı’na ziyaretçi akını

10.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Gaziantep’teki Zeugma Antik Kenti’nden kaçırıldıktan 58 yıl sonra Türkiye’ye getirilen Çingene Kızı mozaiğinin 12 parçası, ilk gün ziyaretçi akınına uğradı. ‘Çingene kızının ailesi’ diye adlandırılan tarihi parçaları görmek isteyen 3 bine yakın kişi, ilk gün Zeugma Mozaik Müzesi’ni ziyaret etti.

‘Çingene Kızı’na ziyaretçi akını

Zeugma Antik Kenti’nde, 1998 yılında, Belkıs harabelerinin kurtarılması sırasında bulunan MS 2’nci yüzyıla tarihlenen Menad Villası’nın yemek odasının dikdörtgen tabanına ait olan ve kentin simgesi haline gelen ‘Çingene kızı’ mozaiğine ait eksik bordürlerinin, 1960 yılında kaçak kazılarla çıkarılarak yurt dışına kaçırıldığı ve 2012 yılında ABD’nin Ohio eyaletindeki Bowling Green Üniversitesi’nin girişindeki Wolfe Sanat Merkezi’nde sergilendiği belirlendi. İki ülke arasındaki diploması trafiğinin ardından ‘Çingene kızı’nın etrafını tamamlayan 12 parçanın iadesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bowling Green Eyalet Üniversitesi arasında iade protokolü anlaşmasına varıldı.

Haberin Devamı

‘Belkıs’ da sergide

Yoğun görüşmelerin ardından 12 mozaik, kasım ayı sonunda Türkiye’ye getirildi ve Çingene Kız mozaiğinin de sergilendiği Zeugma Mozaik Müzesi’ne ulaştırıldı.

Müzede yapılan düzenleme ile oluşturulan alanda 12 mozaiğin önceki gün düzenlenen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile kent protokolünün katıldığı törenle sergilenmesine başlandı. Eserlerin ziyarete açılmasının ardından yerli ve yabancı 3 bine yakın ziyaretçi de Zeugma Mozaik Müzesi’ni ziyaret etti. Eserleri yakından inceleyen ziyaretçiler, mozaiklerin kente getirilmesinden dolayı emeği geçenlere teşekkür etti. 12 eser arasında yer alan kadın figürüne ise Zeugma Antik Kenti kazılarının yapıldığı Belkıs Mahallesi’nden esinlenerek ‘Belkıs’ ismi verildi.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çingene Kız mozaiğinin eksik parçalarının ait olduğu Gaziantep’e getirilmesi için uzun yıllar bir savaş verildiğini söyledi. Ersoy, mozaiklerin getirilmesinin sadece Gaziantep değil, Türkiye için önemli olduğunu ifade etti.